Bakan Koca'dan tepki çeken randevu açıklaması

Bakan Koca'dan tepki çeken randevu açıklaması
Güncelleme:

Türkiye'de uzun süredir devam eden "hastane randevusu" tartışmaları, Sağlık Bakanlığı'nın "randevusuna gitmeyip iptal etmeyene 15 gün randevu cezası" uygulaması sonrası daha da büyümüştü. Sağlık Bakanı Koca bugün konuyla ilgili olarak yine tepki çekecek bir açıklama yaptı.

Sağlık Bakanlığı, hastane randevularına gitmeyenlere, iptal etmedikleri takdirde yaptırım uygulamaya başlarken büyük tepki çeken uygulama için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan bir açıklama daha geldi.

Türkiye'de milyonlarca vatandaş "çözüm" beklerken Bakan Koca'nın açıklamasındaki bu satırlar tepki çekti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “MHRS randevu sorunları, beklenen iyileşme sağlanıncaya dek, odaklanacağımız bir numaralı konudur. Sistemde oluşan gereksiz yük artışı ve vakit kaybına karşı iki uygulama başladı. Zamanın kullanımında karşılıklı bir başarı, bizi şu an hayal edilemeyen noktalara götürebilir” ifadelerini kullandı.

Bakanlığın randevu cezası

Sağlık Bakanlığı'nın, devlet hastanelerindeki randevu yoğunluğunu gidermek amacıyla büyük tepki çeken "ceza" uygulamasına tepkiler büyüyor. Hatırlanacağı gibi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, her 4 randevudan birine gidilmediğini açıklamış ve randevu bulamama sorununun önemli bir nedeninin de bu olduğunu belirtmişti.

 Sağlık Bakanlığı kararınca artık hastane randevusunu iptal etmeden randevusuna gitmeyenler etmeyenler 15 gün boyunca aynı branştan randevu alamayacak. Bu yaptırımla karşılaşmamak için hastalar randevu saatine kadar iptal işlemi yapabilecek.

Ancak bu uygulama "randevu alıp keyfi olarak randevusuna gitmeyenler" için güzel bir uygulama gibi gözükse de randevu günü kaza, ölüm, başka bir aile bireyinin ani gelişen rahatsızlığı, iş yerlerinden izin alamama gibi istemeden randevusuna gidemeyecek olan vatandaşların tepkisini çekti.

Bakan Koca: "İyi olacak hasta..." 

Öte yandan tartışmalar sürerken, tartışmaların odağındaki isim olan Sağlık Bakanı Koca konuyla ilgili eleştirilere Twitter üzerinden "İyi olacak hasta randevusuna gelir, zaten iyi olmuşsa 30 saniyede randevusunu iptal eder" diyerek yanıt vermişti. 

Sağlık Bakanlığı "randevu cezasını" bu istatistiklerle savunuyor

Bakanlığın verilerine göre, Ekim 2022'de 17 milyon 99 bin 328 randevu vatandaşların hizmetine sunuldu. Bu ayda toplam 13 milyon 623 bin 42 randevu alındı, bunların 10 milyon 757 bin 35'i muayeneye dönüştü.

Toplam 2 milyon 866 bin 7 randevu alındığı halde muayeneye dönüşmedi, bu dönemde randevuya gitmeme oranı yüzde 21 olarak belirlendi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “MHRS randevu sorunları, beklenen iyileşme sağlanıncaya dek, odaklanacağımız bir numaralı konudur. Sistemde oluşan gereksiz yük artışı ve vakit kaybına karşı iki uygulama başladı. Zamanın kullanımında karşılıklı bir başarı, bizi şu an hayal edilemeyen noktalara götürebilir” ifadelerini kullandı.