Bakan'dan geçiş garantili otoyollar için tepki çeken açıklama

Bakan'dan geçiş garantili otoyollar için tepki çeken açıklama
Güncelleme:

AK Parti iktidarının övüne övüne bitiremediği ancak verilen geçiş garantileri nedeniyle büyük tepki çeken yap, işlet, devret projeleri için Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu "parası olan otoyoldan gider" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2024 yılı bütçe teklifi, kesin hesap ve Sayıştay raporu görüşmeleri tamamlandı.

 Görüşmelerin ardından milletvekillerinin görüş eleştiri ve sorulara yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, şunları söyledi:

"Kamu özel iş birliği projeleri konusunda; Her türlü ulaşım yapısı ama daha çok karayolunda kullandık. Öncelikle bir talebi tespit edersiniz sonra o taleple ilgili hangi yöntemle yapabileceğinizi konuşursunuz. Finansmanından, ihale yöntemine kadar bunu konuşursunuz. Bütün sayıları alırsınız hızından, araç cinsine, yüküne kadar alırsınız. Sonra oradaki potansiyeli, ekonomik gelişmeyi dikkate alırsınız. Belli aşamalara göre oradaki istatistikleri tutarsınız. Ona göre de bunu ülkenin içinde bulunduğu bütçe imkanları, kaynaklara göre hangi yöntemle yapmanız gerektiğine karar verirsiniz. Bunlardan bir tanesi; milli bütçeyle yapmaktır, bir tanesi; dış krediyle yapmaktır, bir tanesi de; kamu özel iş birliği yöntemiyle yapmaktır. Burada en çok eleştirilen yap-işlet-devret modeli, biz öyle imkan bulduk öyle yaptık. Yarın farklı imkan bulduğumuzda öyle de yapacağız. Parası olan otoyoldan gider. Mevcut devlet yolu rahatlamış olur parası olmayan da oradan rahat rahat gider.