Boğazda Mutlu Balıklar Projesi İçin Temizlik Yapıldı

Boğazda Mutlu Balıklar Projesi İçin Temizlik Yapıldı

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı ( PAGEV) ile Beşiktaş Belediyesi'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği Mutlu Balıklar projesi için bugün İstanbul Boğazı'nda yüzey temizliği yapıldı.DENİZ YÜZEYİNDE TEMİZLİK...

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı ( PAGEV) ile Beşiktaş Belediyesi'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği Mutlu Balıklar projesi için bugün İstanbul Boğazı'nda yüzey temizliği yapıldı.

DENİZ YÜZEYİNDE TEMİZLİK YAPILDI

Kuruçeşme Arena'dan hareket eden deniz yüzeyini temizleme tekneleriyle başlayan proje Eylül ayı sonuna kadar İstanbul Boğazı'nda devam edecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da desteklenen proje ile balıkçıların özel bir ağ ile deniz yüzeyini metal, cam, plastik gibi çeşitli atıklardan temizlemesi ve toplanan bu atıkların geri dönüşüm ile tekrar ekonomiye kazandırılması hedefleniyor. Özel olarak geliştirilen bir ağın bağlandığı teknenin iskeleden hareketi ile temizlik çalışması başladı. Toplanan atıklar sahile getirildi ve geri dönüşüme gönderilmek üzere bir vinç ile çöp konteynerine yüklendi. Deniz yüzeyinden toplanan atıkların tamamına yakının plastik pet şişe olması dikkat çekti.

SADECE ÇEVRE DEĞİL SAĞLIK SORUNU DA...

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı-WFO Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Başkanı Yavuz Eroğlu proje kapsamında düzenlenen törende konuştu. Atıkların sadece bir çevre sorunu değil bir sağlık sorunu olduğunu belirten Eroğlu, "Zamanla bu atıklar güneşin ışınları ve dalgaların etkisiyle daha küçük parçalara bölünüyor. Mikro tanecik dediğimiz bir minimetrenin altında parçacık haline geliyor. O parçacıklar ne oluyor ? Balıklar tarafından yeniliyor. Balıkları da biz yiyence, besin zincirimize karışmış oluyor" diye konuştu.

PROJEYE DESTEK

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar projeye destek vermekten mutluluk duyduklarını söyleyerek, "Özellikle kıyılardaki atıkların çevre boyutu çok önemli ancak görsel kirliliği de göz ardı edemeyiz. Temizlik için kıyılarımızda çeşitli etkinlikler yapılıyor. Bu anlamda PAGEV-PAGÇEV'in söz konusu projeyi bizlerle birlikte uygulamaya sokmasında mutluluk duyuyoruz. Bugün uygulamalı gördüğümüz projenin teknik boyutu üzerinde geliştirme yapılması gerekiyor. Bu anlamda PAGEV ile çalışmalarımızı sürdürmek istiyoruz" şeklinde konuştu.