Bu haberi okuyup, gurur duyun İstanbullular !

Bu haberi okuyup, gurur duyun İstanbullular !

İstanbul dünyanın en pahalı şehirleri sıralamasında 1 yılda 36 basamak yükselip 99’uncu sıraya yükseldi.

İstanbul'da hızla artan hayat pahalılığı dünyada da ses getirdi. Dünyanın en pahalı şehirleri listesinde İstanbul bir yılda 36 basamak birden yükselerek 99'uncu sıraya çıktı. Uluslararası danışmanlık firması Mercer'in beş kıtada 207 şehri kapsayan 2015 yılı Yaşam Maliyeti Araştırması sonuçları açıklanırken, Türkiye'de giderek zorlayan yaşam şartları da listede kendisini hissettirdi. Her şehirde konut, ulaşım, yiyecek, giyim, ev eşyası ve eğlence dahil olmak üzere 200'den fazla kalemin karşılaştırmalı maliyetlerinin ölçüldüğü araştırma sonuçlarına göre İstanbul pahalılıkta en hızlı yükselen şehirler arasında yerini aldı.

TEMEL NEDEN ENFLASYON

Araştırmayı yapan Mercer'in Türkiye Genel Müdürü Dinçer Güleyin, 2015 yılında yaşam maliyeti olarak geçtiğimiz yıla göre 36 basamak yükselerek dünyada ilk 100'e girdiğini söyledi. Güleyin, İstanbul'un hızlı yükselişinin temel sebepleri arasında yükselen enflasyon oranı olduğunu söyledi. Kısa bir süre önce gerçekleştirilen 2015 Genel Seçimleri'nden kaynaklanan belirsizlik ortamının piyasalara etkisine de dikkat çeken Güleyin şunları söyledi: “Yaşanan belirsizlik Türk Lirası'nda gerçekleşen değer kaybına paralel olarak, İstanbul başta olmak üzere Türkiye'de özellikle büyük şehirlerde bir yaşam maliyeti artışına sebep oldu. Mart 2014 ve araştırmanın yapıldığı Mart 2015 tarihleri karşılaştırıldığında Türk Lirası, dolar karşısında yaklaşık yüzde 20 değer kaybetti.”

Dünyanın en pahalısı Luanda

Dünyanın en pahalı şehirleri listesinde sürpriz sonuç ise Angola'nın başkenti Luanda'nın birinci çıkması oldu. Uzmanlar, Luanda'daki yaşam pahalılığının kaynaklara erişim zorluğundan kaynaklanmış olabileceğini belirtti. İkinci sırada Hong Kong üç ve dört ve beşinci sırada Zürih, Singapur ve Cenevre yer aldı. Araştırmaya göre Amerika kıtasının en pahalı şehri, dünya sıralamasında 16'ncı basamakta bulunan New York oldu. Ortadoğu'nun en pahalı şehri Dubai seçilirken, Abu Dhabi onu takip etti. 207 şehir arasında yaşamın en ucuz olduğu kent ise Kırgızistan'ın Başkenti Bişkek oldu.

Meydan