CHP, borsadaki manipülasyon tartışmalarında 5 isim verdi!

Güncelleme:

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, borsadaki manipülasyon iddialarını gündeme getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen Altay “Bu soruşturmadan gövdeni çek" diyerek Borsa İstanbul’u denetleyen 5 ismi açıkladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarının ardından gündeme gelen borsa tartışması büyüdü. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul’u önceki gün sürpriz toplantı yaptı. İki gün önce de Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, piyasa uzmanları ile bir araya geldi.

Tartışmalar devam ederken CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’dan dikkat çeken bir iddia geldi. Altay, 5 isim açıkladı. Altay’ın açıkladığı isimler şöyle:

Erişah Arıcan: Cumhurbaşkanı Ekonomi Politikaları Yönetim Kurulu Üyesi

Yunus Arıncı: Cumhurbaşkanına bağlı Devlet Denetleme Kurulu’nun Başkanı

Metin Kıratlı: Cumhurbaşkanı İdari İşler Başkanı

Fahrettin Altun: Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı

Ahmet Ali Alhammadi: Borsa İstanbul’un Katar temsilcisi

Altay’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Türkiye’de yargının çürüdüğüne her geçen gün biraz daha tanık oluyoruz. SPK Başkanı hakkında iddialar ve şikayetler var. Bir kadın ‘Bu aile benden farklı aracılar vesilesiyle rüşvet istedi” diyor. Böyle bir tabloda yapılması gereken hem şikayetin hem de iddiaların üzerine gitmekken maalesef yargı bu konuda saraydan işaret bekliyor.

Erdoğan daha geçen gün Adli Yıl Açılış Töreni’nde konuşuyor. Diyor ki “Birileri adalet sistemini suç çetelerinin kirli oyunlarına kurban etmek için var gücüyle çalışılıyor. Böyle bir rezilliğe asla izin vermeyeceğiz.”

Erdoğan, rezillik ortada zaten. 180 milyonlardan bahsediliyor. İki tane danışmanını görevden niye aldın kardeşim? Danışmanını görevden almak. Milletvekilini de bir dahaki seçime ‘aday yapmayız’ demek ortadaki pisliği aklamaz. Böyle arınamazsın. Bu meselede aklanmanın yolu mahkemedir.

Sen git demiyorum. Savcıların elini kolunu çöz Erdoğan. Savcılar senden korkularına dilekçe almıyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Erdoğan’a sesleniyorum. Bu soruşturmanın önünden o gövdeni çek kardeşim. Bu pisliği kapatamazsın. ‘Millet unutur, bu işler geçer’ diyemezsin. Milletin kör kuruşunun hesabını sormazsak namerdiz. Hesap soramayacağımız bir iktidar bize nasip olmasın.

İşin içinde Hazine ve Maliye Bakanlığı var, SPK var, kamu bankaları var. DDK seyrediyor. Olan şu; borsada küçük yatırımcılar kekleniyor. Silkleleniyor.

Adam 50 bin TL yatırmış. Bizzat teşvik etmiş ‘Borsaya gelin, borsaya gelin’ demiş. Sonuç; bankaların hisseleri şişirilmiş.”

“YATIRIMCI RESMEN SOYULDU”

Altay, borsadaki manipülasyonları şöyle anlattı:

“Hikaye şöyle;

Ağustos 2022 Sayın Nebati milleti borsaya çağırıyor. Ne varsa? Bir bakanın milleti yatırım konusunda yönlendirmesi garip bir iştir. 128 milyarın buharlaşması gibi. Tıpkı doların 18’den bir gecede 12’ye düşüp, sabah 18’den satıp akşam 12’den alıp büyük rantlar elde etmesi gibi. Bunlar normal demokraside olan işler değil.

Borsada 129 bin kişinin 500 milyar ve üstünde parası var. Fakat spekülatörler borsa oyunlarıyla banka hislerinin fiyatlarını önce yapay olarak yükselttiler. Sonra bakan dahil ekonomi yönetimi borsayı adres gösterdi. Millet koşa koşa borsaya gitti. 23 Ağustos ve 2 Eylül’de Nebati tweet atarak açık çağrı yaptı. Sonuç; borsa çöküyor.

13 eylül itibariyle hisse senetleri düşmeye başladı. Ciddi bir düşüş var. Parasını enflasyondan korumak isteyen yatırımcı resmen soyuldu, silkelendi, keklendi. Bu vatandaş bizim vatandaşımız.

Ve SPK bu küçük yatırımcıyı silkeleme operasyonunu düne kadar seyretti. Son üç ayda Borsa İstanbul’da neler döndüğünün araştırılması yetmez. Soruşturulması lazım. Bu konuda CHP olarak 1 Ekim’de Meclis’te Anayasa’nın bize verdiği yetkileri kullanacağız.

Mübarek devlet değil holding başkanı bu adam.

Her şey Recep Bey’e bağlı. Bu normal değil.”

“5 isim okuyacağım:

Erişah Arıcan: Cumhurbaşkanı Ekonomi Politikaları Yönetim Kurulu Üyesi

Yunus Arıncı: Cumhurbaşkanına bağlı Devlet Denetleme Kurulu’nun Başkanı

Metin Kıratlı: Cumhurbaşkanı İdari İşler Başkanı

Fahrettin Altun: Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı

Ahmet Ali Alhammadi: Bu da beyefendinin yeni ortağı Borsa İstanbul’un Katar temsilcisi

Bunların 5’i de Borsa İstanbul yönetim kurulu üyesi. Borsayı deneylemesi gereken kurum SPK, SPK’yı denetlemesi gereken de Devlet Denetleme Kurulu.

El hak! Devlet Denetleme Kurulu Başkanı, Borsa yönetim kurulu üyesi. Devlet Denetleme Kurulu Başkanımz, Borsa İstanbul’un da yönetiminde.

Hani damat demişti ya ‘At izi, it izine karıştı’ vallahi güzel söz!”

MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ DÜŞÜRME KARARINA TEPKİ

“Merkez Bankası faizi düşürdü. Güler misin, ağlar mısın? Düşürdün de ne oldu? Hangi banka tüketici kredilerini 1 puan aşağı çekti?

Devletin parasını bir özel sektör, devletten 12’ye alıp vatandaşa 28’e veriyorsa buna sadece ‘tefecilik, eşkıyalık’ denir. Buna bankacılık denemez. Kimin parasını kime veriyorsun? İtibarını sıfırlamış Merkez Bankası faizi 12’ye zor çekmiş. Milletin aklıyla alay etmeyin.

Türkiye’de her şey küçülüyor. Bir şey büyüyor; bankalar. Bankaların karı geçen yılın ilk 6 ayıyla bu yılın aynı döneminde yüzde 400 büyümüş. Sanayi küçülmüş, tarım küçülmüş bankalar büyümüş.”

ANKA