Çipras İzmir'deyken, AK Partili vekilden ''Kafir Yunan'' gafı !

Çipras İzmir'deyken, AK Partili vekilden ''Kafir Yunan'' gafı !

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın İzmir’de buluştuğu saatlerde TBMM’de ‘Kafir Yunan’ tartışması çıktı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, içinde “Kafir Yunan” kelimeleri geçen bir şiir okudu. Muhalefet temsilcileri, bakana tepki gösterdi. Ağbal, tepkiler üzerine “Yunan milletine karşı olumsuz düşünce içinde söylemem mümkün değildir, sadece tarihsel koşullar içerisinde bu söylenmiştir” demek zorunda kaldı.

Sözcü'nün haberine göre Bütçe görüşmelerine Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın skandal açıklama ve yorumları damgasını vurdu. İzmir’de Davutoğlu-Çipras görüşmesi devam ederken Ağbal, “Ben de günün anlam ve önemine uygun bir şiir okuyayım, çok sevdiğim bir şiirdir” dedi ve şair İsmet Özel’in 1974 yılında yazdığı Amentü isimli şiirden şu mısraları okudu:

“Ezan sesi duyulmuyor/Haç dikilmiş minbere/Kafir Yunan bayrak asmış/Camilere, her yere/Öyle ise gel kardeşim/Hep verelim elele/ Patlatalım bombaları/Çanlar sussun her yerde/Çanlar sustu ve fakat/ Binlerce yılın yabancısı bir ses, değdi minarelere: Tanrı uludur Tanrı uludur/Polistir babam/Cumhuriyetin bir kuludur.”

ÇOK UTANDIK

Ağbal’a ilk olarak HDP’li Ertuğrul Kürkçü “Nasıl bir şiir bu ya?” diye tepki gösterdi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de, Ağbal’ı sert bir şekilde eleştirdi ve “Geçmişte yaşananlar ne olursa olsun Yunanistan’a karşı ‘kafir Yunan’ ifadesinin yer aldığı bir konuşma bu Meclis çatısı altındaki hiçbir milletvekiline yakışmaz. Kabinenin bir üyesi bunu niye yapıyor ne amaçla yapıyor? Gerçekten utanarak ve üzülerek dinledik. Çipras Davutoğlu’na soracak şimdi; ne diyecek Davutoğlu? Böyle saçmalık mı olur ” dedi.

YAKIŞIKSIZ-TEHLİKELİ

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de okunan şiire “Bakanın dile getirdiği, okuyarak onayladığı, nefret söylemini aşan o cümlelerin tamamını buradan kınıyorum. Son derece yakışıksızdır. Bakanın burada bu tavrı göstermiş olmasını toplumsal gerilim ve toplumsal kutuplaşma açısından da son derece tehlikeli buluyoruz.” diyerek tepki gösterdi.

GERİ ADIM

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise İsmet Özel’deki değişime dikkat çekerek “İsmet Özel, ‘Süleyman Şah Operasyonu diye bir dangalaklık ve alçaklıkla karşı karşıya kaldık’ dedi.

Eleştiriler üzerine bakan geri adım atmak zorunda kaldı. Ağbal, “Benim burada herhangi bir millete karşı, herhangi bir dine karşı, Yunan milletine karşı özel olarak bir olumsuz düşünce içinde söylemem mümkün değildir, sadece tarihsel koşullar içerisinde bu söylenmiştir” dedi.