Darbenin tepesindeki ismin ilk sözleri salonu karıştırdı

Darbenin tepesindeki ismin ilk sözleri salonu karıştırdı
Güncelleme:

15 Temmuz darbe girişimin en kritik davası Ankara'da başladı. Çatı Davası'nda Yurtta Sulh Konseyi'nin üyeleri ilk kez hakim karşısına çıktı. Akın Öztürk'ün sözlerine salondan tepki sesleri yükseldi.


221 sanığın yargılandığı davanın bir numaralı sanığı Yurtta Sulh Konseyi yöneticisi olduğu iddia edilen Akın Öztürk bulunuyor. Sanıklar, cezaevi kampüsü içinde oluşturulan adliye binasına; her birinin yanında iki askerle birlikte yürütülerek salona getirildi. 

Darbenin tepesindeki ismin ilk sözleri salonu karıştırdı  - Resim : 1

AKIN ÖZTÜRK: ADRESİ BİLMİYORUM, TUTUKLUYUM

Sanıklardan darbe girişiminin askeri kanadının bir numarası olduğu iddia edilen Hava Kuvvetleri eski Komutanı Akın Öztürk, kimlik tespiti sırasında 2 çocuğu olduğunu belirterek, "Adresi bilmiyorum. Tutukluyum" dedi.

"KEŞKE ŞEHİT OLSAYDIM DA BU SUÇLAMALARA MARUZ KALMASAYDIM"

Öztürk savunmasına şöyle devam etti: 1970 yılında üniforma giydiğim Türk Silahlı Kuvvetleri'nde 46 yıl boyunca yeminime sadık kalarak bana verilen görevleri üniformama halel getirmeyecek şekilde yerine getirdim. Yeminime ölsem dahi sadığım. Böyle bir suçlama ile yapılacak yargılama bana bu dünyada verilecek en büyük cezadır. Bir asker için bundan daha kötü ne olabilir. Silah arkadaşlarım ve milletim iyi bilsin ki bu hain darbe girişimi ile ilgili herhangi bir katkım ve haberim yoktur. Ben silah arkadaşlarıma ve devletin kurumlarına silah doğrultacak biri değilim. Bu hain darbe girişimiyle hiçbir alakam yoktur. Şehit ailelerinin acılarını paylaşıyorum. Pilot olarak birçok kez ölümden döndüm. Keşke şehit olsaydım da bu suçlamalara maruz kalmasaydım. Bu nedenle içim çok acımaktadır.

ANNENİN FERYADI

Kimlik tespiti sırasında, 15 Temmuz’da şehit olan Mucip Arıkan’ın annesi Saliha Arıkan, "Oğlumun katillerini öldürün. Yavrumu bana verin" diyerek, bağırdı. Arıkan’ın sanıklara yönelik bağırmayı sürdürmesi üzerine Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, duruşmaya engel olduğu gerekçesiyle şehit yakınının salondan çıkartılmasını istedi.

SALONDA GERGİNLİK

Duruşma sürerken, müşteki yakınlarından bazıları, sanıklara yönelik sinkaflı sözler sarf etti. Mahkeme Başkanı Dik, özellikle Saliha Arıkan’ın sürekli bağırması nedeniyle dışarı çıkartılmasını istedi. Bu sırada, sanık avukatlarından biri de "Salondan çıkartılsın" deyince müşteki yakınlarının tamamı buna tepki gösterdi.

Şehit yakınları, avukatlara "Teröristleri savunanlar teröristtir" ve "Hepiniz teröristsiniz" diye bağırdı. Duruşma, bu nedenle bir süre durdu. Yaşanan tartışmalar sırasında baygınlık geçiren Saliha Arıkan, sağlık görevlilerinin yardımıyla salondan çıkartıldı.

DARBECİ KURMAY ALBAY'IN 21 YIL HAPSİ İSTENDİ

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın alıkonulmasına ilişkin davada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, 23 sanığın ağırlaştırılmış müebbet, eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Kurmay Albay Muhsin Kutsi Barış'ın ise 21 yıla kadar hapsini istedi.Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinin, Sincan Cezaevi kampüsü içindeki mahkeme salonunda gördüğü davaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.

Duruşmada, Cumhuriyet Savcısı Hamza Yokuş, 69 sayfalık esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kasırga'nın darbeci askerler tarafından zorla ambulansa bindirilerek Akıncılar Üssü'ne getirildiği anımsatılan mütalaada, Kasırga'nın derdest edilmesinin, darbeci askerlerce planlandığı kaydedildi.

Kasırga'nın darbe girişiminin ertesi günü nezarethane tarzı kilitli bir odada bulunduğu ifade edilen mütalaada, 15 Temmuz gecesi alıkonan diğer komutanlar gibi Kasırga'nın da FETÖ'nün bu girişiminde hedef seçildiği belirtildi.

Firari eski Tuğgeneral Ali Kalyoncu'nun dosyasının ayrılması istenen mütalaada, Kalyoncu hakkındaki yakalama emrinin devamı talep edildi.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayında er olarak vatani görevlerini yaptıkları belirlenen Mehmet Akif Özyılmaz ve Aykut Şahin'in FETÖ silahlı terör örgütününü üyesi olduklarına dair delil olmadığı, silahsız 2 sanığın darbe girişimine karşı koyma imkanlarının bulunmadığı ifade edilen mütalaada, Özyılmaz ve Şahin'in beraatleri istendi.

Barış, başka bir davada da yargılanıyor

Mütalaada, eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Kurmay Albay Muhsin Kutsi Barış'ın "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 6 yıldan 21 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Barış ayrıca "anayasayı ihlal", "cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs", "silahlı terör örgütü yönetmek ve üyesi olmak" suçlarından Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanıyor.

Mutlu Serkan Vurdem, Ertuğrul Yavuz, Yusuf Yiğit, Erkan Erol, Mahmut Gündoğdu, Haydar Aktaş, Burhan Özdil, Ali Hızlı, Süleyman Selek, Fevzi Şimşek, Adem Parlak, Burak Ercan, Mustafa Deyan, Servet Taşcı, Mennan Yeşilbaş, Selçuk Uçar, Yüksel Karatay, Osman Ertuğal, Yunus Emre Ceviz, Güven Kiper, Ömer Erarslan, Sebhetullah Demir ve Murat Sarı'ya "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet istenen mütalaada, sanıklar hakkında ayrıca "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 6 yıldan 21 yıla kadar hapis talep edildi.
 
 

EN ÖNDE AKIN ÖZTÜRK

Yürüyüş planlaması kapsamında Yurtta Sulh Konseyinin yöneticilerinden olduğu ileri sürülen eski YAŞ üyesi, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ilk sırada getirildi. Öztürk, diğer sanıklarla birlikte elleri kelepçeli yürütüldü. Sanıkların salona getirilmesi esnasında gazetecilerin görüntü alması için özel bir düzenleme yapıldı.  Basın mensuplarının görüntü alabilmesi için sanıklar önlerinden geçirildi. 

Darbenin tepesindeki ismin ilk sözleri salonu karıştırdı  - Resim : 2
Mahkeme ressamı, Akın Öztürk ve Yurtta Sulh Konseyi üyelerini böyle çizdi

İDAM TEPKİLERİ

Sincan Ceza ve İnfaz Kurumundan jandarma komandoları eşliğinde çıkarılan Akın Öztürk, Mehmet Partigöç, Mehmet Dişli, Gökhan Şahin Sönmezateş ve İlhan Talu'nun aralarında bulunduğu sanıklar, dava nedeniyle cezaevi önünde toplanan ve ellerinde Türk bayrakları bulunan çok sayıda vatandaş tarafından protesto edildi. Vatandaşlar, sanıklara doğru "İdam isteriz", "Vatan hainleri", "FETÖ'nün uşakları" diye bağırdı. Protestocular, "Bu millet ihanet edeni unutmaz", "Vatan haini FETÖ", "Katil FETÖ", "Dursun bu hayasızca AKIN" yazılı dövizler taşıdı ve tekbir etirdi. Bu sırada sanıkların üzerine urgan atıldı.

FETÖ'cü hainler böyle getirildiFETÖ'cü hainler böyle getirildi

 CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DA MÜŞTEKİ KONUMUNDA

Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili hazırlanan Genelkurmay çatı iddianamesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ’Mağdur-müşteki’, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ise ’Mağdur’ olarak yer alıyor.

GENİŞ ÖNLEMLER ALINDI

Sincan Cezaevi Kampusu’nde bulunan duruşma salonunda görülecek duruşma öncesinde cezaevi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Cezaevine çıkan yollarda güvenlik noktaları oluşturuldu. Duruşma salonu çevresine jandarma ekipleri konuşlandırılarak, binanın çatısına keskin nişancılar yerleştirildi. Girişe polis ve jandarmaya ait TOMA’lar konuşlanarak önlem alındı. 

Akın Öztürk'e idam ipi fırlattılarAkın Öztürk'e idam ipi fırlattılar

 UÇAKSAVAR YERLEŞTİRİLDİ

Duruşma öncesinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Duruşmanın yapılacağı adliye binası üzerine uçaksavar yerleştirildi. Bu sırada bir drone da havadan görüntü kaydetti. Saat 10.00 sıralarında başlaması planlanan duruşma öncesi sanıklar cezaevinden duruşma salonuna alınırken, basın mensupları tarafından görüntü alınmasına izin verildi.

'FETÖ Genelkurmay çatı davası'nda yargı günü'FETÖ Genelkurmay çatı davası'nda yargı günü

 

Seçiniz...