Dolar, Euro ve Altın zirveye yapıştı, bırakmıyor!

Dolar, Euro ve Altın zirveye yapıştı, bırakmıyor!
Güncelleme:

Bayram tatili sonrasına hızlı başlayan piyasalarda başta Dolar, Euro ve altın olmak üzere hem dövizin hem de değerli metallerin Türk Lirası karşısındaki zirve seyri sürüyor. İşte 4 Temmuz Salı itibariyle Dolar, Euro, Sterlin, Yen, altın, gümüş, brent petrol ve kripto paralarda son durum...

TCMB'nin yeterli bulunmayan faiz arttırımı kararıyla birlikte zirveye tutunan hem döviz hem de değerli metallerin Türk Lirası karşısındaki acı rekorları tüm hızıyla sürüyor.

Merkez Bankası (TCMB) kademeli güçlendirecek parasal sıkılaştırmanın enflasyonda belirgin iyileşme sağlanana kadar devam edeceği mesajı verirken dolar/TL 26’nın üzerinde rekora yakın seviyelerde hareket ediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın, 22 Haziran Perşembe günü 27 ay sonra sonra ilk kez faiz artışı kararı vererek, politika faizini yüzde 8,5'den yüzde 15'e çıkarmasıyla döviz kuru tarihi yükselişe geçti.

Dolar ve eurodan art arda rekorlar geldi. Kurban Bayramı tatilinin sona ermesinin ardından kurda rekor serisi son bulsa da yükseliş eğilimi sürüyor.

TCMB politika faizini yüzde 8.5’ten yüzde 15’e yükselttiği 22 Haziran tarihli Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin yayımladığı mesajlar da PPK özetleri metnini neredeyse baştan sona değiştirmiş oldu. Ancak TCMB'nin bu kararı piyasaya bekleneni vermedi ve son bir ayda TL’deki değer kaybının hızlanmasıyla Türk Lirası, bu yılın başından beri dolara karşı yüzde 30'a yakın değer kaybetti. Seçimlerin ilk turunun olduğu 14 Mayıs’ta 19,60 seviyesinde seyreden Dolar 26,25 TL'yi, Euro/TL de 28,40 TL'yi, Gram altın da 1.623 TL'yi görerek Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmıştı.

 Ekonomistlere göre dolar/TL kurunun bundan sonra göreceği seviyeyi, yine Merkez Bankası’nın izleyeceği faiz politikası ve sıkılaşmanın hangi hızda kaydedileceği etkileyecek.

Öte yandan küresel piyasalar, dünya genelinde açıklanan makroekonomik verilerin resesyon tehlikesini işaret etmesiyle karışık bir seyir izliyor. ABD'de enflasyon endişesinin kısmen azalmasıyla rahatlayan piyasalar, resesyon fiyatlamalarının güçlenmesiyle yeniden yön arayışına girdi. Ayrıca ABD ekonomisinin resesyona girebileceği ihtimali de öne çıkmaya devam ediyor. Ülkede terse dönen getiri eğrisi son yıllardaki en keskin resesyon fiyatlamasına işaret ederken, ABD'nin 2 yıllık tahvil faizi ile 10 yıllık tahvil faizi arasındaki fark yaklaşık 108 baz puanla 1980'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

İşte piyasalarda son durum:

Dolar, Euro, Sterlin, Japon Yen'i...

Güne 25,94 TL'den başlayan Dolar 25,97 TL'den, 
28,26 TL'den başlayan Euro 28,34 TL'den, 
32,95 TL'den başlayan Sterlin 33,11 TL'den, 
17,96 TL'den başlayan Japon Yeni ise 17,74 TL'den işlem görüyor.