Eviniz neden istediğiniz gibi ısınmıyor?

Eviniz neden istediğiniz gibi ısınmıyor?

Soğuk kış aylarında evinizi ısıtmak için hem enerji hem de para harcamanız gerekir.

İster doğalgaz tesisatınız olsun ister elektrikli soba kullanın hiçbir yöntem yeterince ucuz değildir. Bunca harcama sonrası eviniz hala ısınması gerektiği kadar ısınmıyorsa bir sorun var demektir.

Eviniz neden yeterince ısınmıyor?

Kötü yalıtılmış dış cephe, soğuk havayı geçiren pencereler, yeterince kapanmayan ev ya da balkon kapıları, arızalı petekler ya da düşük verimli ısı tesisatı gibi nedenler yüzünden eviniz yeterince iyi ısınmıyor olabilir. Kışa biraz daha iyi hazırlanarak hem faturalardan tasarruf etmek hem de daha az üşümek mümkün.

Evimi nasıl daha iyi ısıtırım?

Önce evinizde bir enerji denetimi yapın. Kapı ve pencere gibi soğuk havanın içeri gireceği ya da sıcak havanın dışarı kaçacağı noktaları tespit edin. Rüzgarlı bir günde şüphelendiğiniz noktalara bir parça kağıt peçete tutun. Havalanıyorsa nerede kaçak var buldunuz demektir.

Isıtma tesisatınızdan tam verim alıp alamadığınızı kontrol edin. Her petek yeterince ısınıyor mu? Isınmayan ya da ılık kalan petekler varsa, havasının alınması gerekiyor olabilir. Doğal gaz tesisatınız için servis çağırın ve kontrollerini yaptırın. Bu tip servis ve bakım ücretleri daha sonra faturanıza yansıyacak olan boşa masrafa göre çok daha hesaplıdır.

Hava kaçıran pencere ve kapılar için herhangi bir yapı marketten ya da nalburdan kendinden yapıştırmalı süngerlerden alıp kolayca yapıştırabilirsiniz. Elbette en iyi çözüm pencere ve balkon kapılarının çift camlı, pimapen olmaları ve profesyonelce monte edilmeleridir. Özellikle yazın ev kiralarken bu tip ayrıntılara dikkat etmeyiz ama kış geldiğinde güneşli günlerde hoşumuza giden ahşap pencerelerin kışın bize dert olacağı ortaya çıkabilir.

Pencereler duvara iyi oturtulmamışsa silikon sıkılarak boşluklar kapatılabilir. Soğuk günlerde perde ve panjurların kapalı tutulması da soğuğu bir nebze olsun bloke edecektir.

Evde az kullandığınız odaların kapılarını kapalı tutmaya özen gösterin. Banyo kapısını ise sıcak bir duştan sonra sıcak su buharının eve dolması için biraz açık tutmanız iyi olabilir.

Yapı Malzemeleri

Yapı marketlerde ya da nalburlarda bulabileceğiniz yalıtım malzemelerinden faydalanabilirsiniz. Isı yalıtım boyası adı altında satılan ürünlere çok dikkat etmelisiniz. Avrupa standartlarına göre ısı yalıtım malzemeleri en az 8 santim kalınlığında olduklarında iş görürken, bir boya tabakasının ısı yalıtabilmesi söz konusu değildir.

Çatı ve bodrum katlarında oturanlar taş yünü ya da polistren köpükleri yalıtım malzemesi olarak kullanabilirler.