İSTANBUL'DA HELİKOPTER DÜŞTÜ

İSTANBUL'DA HELİKOPTER DÜŞTÜ

İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinde, içerisinde 7 kişinin olduğu Sikorsky S-76 tipi helikopter düştü. İlk belirlemelere göre 5 kişi hayatını kaybetti.

İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan kalkan Sikorsky S-76 tipi helikopter Büyükçekmece'de düştü. Eczacıbaşı Grubu'na ait helikopterde 2 pilot, 4 Rus müşteri ve 1 şirket yöneticisi bulunuyordu. Feci kazada 2'si pilot 5 kişi hayatını kaybetti. Ulaştırma Bakanlığı, kalkış esnasında hava şartlarının normal olduğunu, helikopterin TV kulesine çarpıp E-5 karayoluna düştüğünü açıkladı.

İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan kalkıp Bilecik’e giden Eczacıbaşı Grubu’na ait helikopter, Beylikdüzü’nde televizyon kulesine çarparak düştü. Feci kazada 5 kişi hayatını kaybetti. Eczacıbaşı Yönetim Kurulu  Başkanı Bülent Eczacıbaşı, "Uçağın içinde bir yöneticimiz vardı. Rusya'daki tesislerimizin yöneticisi olan bir arkadaşımız vardı. Rus konuklarımız vardı.  Atatürk Havalimanından ayrıldığını biliyoruz" dedi.  

İşletmesi Kuğu Havacılık tarafından yapılan TC-HEZ tescilli Sikorsky S-76C-2 tipi çift motorlu helikopter, saat 11.16’da İstanbul Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Apronu’ndan kalktı. Kaptan Pilotlar Alaaddin Acar ve Ahmet Bulut yönetimindeki helikopterde, 4 yabancı, bir Türk yolcu ile iki pilot bulunuyordu. Dört yabancı yolcunun Rus olduğu, Eczacıbaşı Grubu ile görüşmeler yapmak üzere Türkiye’ye geldiği öğrenildi. Helikopter, Bozüyük’teki Eczacıbaşı Fabrikası’na gidiyordu.Kalkıştan 5 dakika sonra saat 11.21’de helikopter, yoğun sisin olduğu Beylikdüzü tarafında uçarken televizyon kulesine çarparak düştü. Helikopterin parçaları, TÜYAP Fuar merkezi ile Büyükçekmece Mezarlığı’nın yakınlarına düştü. Bölgeye hemen ambulans ve itfaiye araçları sevk edildi.

KAZADAN İLK GÖRÜNTÜLER İÇİN TIKLAYIN...

BAKANLIK AÇIKLADI: TV KULESİNE ÇARPTI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Beylikdüzü’nde düşen helikopter ile ilgili açıklama yaptı. Açıklama şu şekilde: "Bugün saat 11.16’da Kuğu Havacılık ve Turizm AŞ’ ye ait TÇHEZ tescilli helikopter, Atatürk Havalimanı’ndan görerek kalkış yapmış, saat 11.20’de bir TV kulesine çarparak E-5 karayoluna düşmüştür. Kalkış esnasında hava şartlarının normal olduğu bildirilirken, helikopterde 2 pilot, 4’ü yabancı uyruklu 5 yolcu olmak üzere 7 kişinin seyahat ettiği bildirilmiştir. Kazada ilk belirlemelere göre 5 kişi hayatını kaybetmiştir. Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu uzmanları, söz konusu kazaya ilişkin incelemelerde bulunmak üzere kaza yerine gönderilmiştir"

58c2689c0f25442e9830349b.jpg

BÜLENT ECZACIBAŞI OLAY YERİNE GELDİ

Eczacıbaşı Holding Başkanı Bülent Eczacıbaşı, kaza bölgesinde açıklamalarda bulundu. Eczacıbaşı yaptığı açıklamada,  'Helikopterde bir yöneticimiz vardı, ayrıca Rus konuklarımız vardı. Unisera fuarı nedeniyle kendilerini misafir etmiştik. 4 misafirimiz vardı. 2 de pilotumuz vardı. Sanırım Bozöyük’teki tesislerimize gidiyordu. Helikopter tam donanımlı bir helikopterdi' dedi.

58c266a40f25442e98303485.jpg

HELİKOPTERDE KİMLER VARDI ?

Helikopterde yolcu olarak Eczacıbaşı Vitra Rusya Genel Müdürü Salim Özen ve 4 Rus müşterinin bulunduğu belirtildi. Bozüyük’teki Eczacıbaşı Tesisleri yetkilileri, Rusya Genel Müdürü Salim Özen ile 4 Rus müşterinin saat 12.00’da yapılacak toplantıya gelmek için İstanbul’dan havalandıklarını, ancak kısa süre sonra kazayı öğrendiklerini söyledi. Helikopter kazası Eczacıbaşı Bozüyük Tesisleri’nde büyük üzüntüyle karşılandı.

Helikopterde yolcu olarak Eczacıbaşı Vitra Rusya Genel Müdürü Salim Özen ve  Aleksandır Vanin, Igor Kochergin, Luidmina Churova, Elena Badraga isimli 4 Rus müşterinin bulunduğu belirtildi.

RUSYA DOĞRULADI

Rusya Türkiye'deki helikopter kazasında 4 Rus vatandaşının hayatını kaybettiği doğruladı.

Dışişleri Bakanlığı Kriz Merkezi Departmanı'ndan yapılan açıklamada, "İstanbul'daki helikopter kazasında 4'ü Rus vatandaşı olmak üzere 5 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı" denildi.

ECZACIBAŞI'NA AİT ŞİRKET

Eczacı Grubu’na ait olan ve işletmesi Kuğu Havacılık tarafından yapılan S-76 tipi helikopter 2008 modeldi. Toplam 8 koltuk kapasiteli helikopterin VIP amaçlı kullanılıyordu. Saatte 287 kilometre hıza çıkabilen TC-HEZ tescilli helikopterin menzili ise 535 kilometreydi.

BELEDİYE BAŞKANI: "5 KİŞİNİN CENAZESİ VAR"

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün düşen helikopterle ilgili, “İçerisinde 7 kişi olduğu söylendi. Şimdi size 2 kişinin ismi net verebileceğiz. 1'inci Kaptan Ali Akgün Nacar ve ikinci kaptan Ahmet Bulut hayatını kaybetti. Bunların yanında biz 3 ceset net olarak gördük” dedi.

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Büyükçekmece'de düşen helikopterin enkaz kaldırma çalışmalarını yerinde kontrol etti. Yaşanan kazayla ilgili açıklama yapan Başkan Akgün, “11.30'da hemen Büyükçekmece merkezde esnaf ziyaretini yaparken bir helikopter veya uçağın düştüğünü söylediler. D100 Karayolunun Büyükçekmece televizyon kulesinin 300 metre, Büyükçekmece istikametinde D100 istikametine giden noktasına düştüğünü söylediler. İntikal ettiğimizde yanmakta olan hurdaları vardı, bir şeyler yanıyordu. İtfaiye onları söndürüyordu. Diğer gelen zabıta polis ve diğer görevli arkadaşlarımız herkes görevini yapmaya başladı. Yangın söndürüldükten sonra cesetlerin tespitlerine girişildi. 5 ceset görüldü. Bunun 7 olduğu söylendi tekrar araştırmaya başlandı. Sanki 6 gibi şuanda söyleyebiliyoruz. 5 kesin, 6 da olabilir 7 de olabilir. Helikopterin Eczacıbaşı ailesine ait olduğu teyit edildi. İçerisinde 7 kişi olduğu söylendi. Şimdi size 2 kişinin ismi net verebileceğiz. 1'inci Kaptan Ali Akgün Nacar ve ikinci kaptan Ahmet Bulut hayatını kaybetti. Bunların yanında biz 3 ceset net olarak gördük. 2 kaptan artı beş yolcu mu? 2 kaptan artı 3 yolcu mu birazdan belli olacak. Kuleye mi çarptı yoksa başka bir şey mi ilgili arkadaşlar araştırmayı yapacaklar” şeklinde konuştu.

İSTANBUL VALİSİ'NDEN İLK AÇIKLAMA

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Büyükçekmece'deki helikopter kazasında ilk belirlemelere göre, 5 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Vali Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saat 11.16'da Atatürk Havalimanından kalkan özel bir şirkete ait helikopterin, 11.21'de Büyükçekmece sınırları içinde E-5 karayolu üzerine henüz sebebi netleşmemiş bir nedenle düştüğünü belirtti.

Burada ilk tespitlere göre 5 kişi hayatını kaybettiğini ifade eden Vali Şahin, "Hem enkaz kaldırma çalışmaları hem de yolun trafiğe açılma çalışmaları hızla sürdürülüyor. Detaylı bilgiyi kamuoyuyla paylaşacağız." dedi.

ECZACIBAŞI HOLDİNG'TEN AÇIKLAMA

Eczacıbaşı Holding'ten Beylikdüzü'ndeki helikopter kazasıyla ilgili açıklama yapıldı.

Yazılı açıklama şu şekilde:

"Eczacıbaşı Havacılık A.Ş.'ye ait olan helikopter, alınan izinlerin ardından bugün öğleden önce Bozüyük'e gitmek üzere havalanmış, ancak henüz belirlenemeyen bir nedenle saat 11.30'da Büyükçekmece'de düşmüştür. Helikopterde Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Rusya Ülke Direktörü Salim Özen, Rusya'daki bölge satış yöneticilerimizden Aleksandr Vanin, Rus misafirleri Igor Kochergin, Luidmila Chuprova ve Elena Badragan ile pilotlar Alaattin Nacar ve Ahmet Bulut bulunmaktaydı. Gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Hepimizi derinden üzen bu kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz."

son-dakika-d-100-karayolu-trafige-kapatildi--8710588.jpeg

TV KULESİNİN GÜVENLİĞİ: BİZİ ALLAH KORUDU

Helikopterin çarptığı öne sürülen televizyon kulesindeki güvenlik görevlileri ise olay anında yaşadıklarını DHA'ya anlattı. 6 aydır kulede geceleri mesai yapan Emrullah Kuru, olay anında kulenin hemen yanındaki konteynerde istirahat ettiğini ve büyük bir gürültüyle dışarı çıktığını söyledi.

Kuru, şöyle konuştu:

''Yatağımın üzerinde uzanıyordum. Önce helikopterin sesini duymuştum. Kısa bir süre sonra büyük bir gürültü duyduk. Helikopter önce kuleye çarptı sonra da yola düştü. Bizim yattığımız yer ile kule arası 50 ila 60 metre mesafe var. Bizi Allah korudu. Bizim üzerimize de düşebilirdi.''

"SESİ DUYUNCA DIŞARI FIRLADIK"

Aynı yerde yine güvenlik görevlisi olarak çalışan Yener Saygılı ise "Biz sesi duyunca dışarı fırladık. Dışarı çıktığımızda helikopterin yola düştüğünü gördük. Dumanlar yükseliyordu" ifadelerini kullandı.

"YOĞUN SİS VARDI"

Kaptan Pilot Kazım Dikici NTV canlı yayınında kazayla ilgili şu açıklamalarda bulundu: 

"Hepimizin başı sağolsun. Düşen helikopter bu hava şartlarında uçabilir. Söylediğiniz bölge havaların kötüleştiği zaman, kar yağışının ve sisin yoğun olduğu bir bölge. Büyük ihtimalle pus da var. Bu görüşü düşürmüş olabilir. Bu helikpterin uçabileceğini düşünüyorum. Ama teknik bir arıza ve düşük görüş de helikopterin düşmesine neden olmuş olabilir. Bu helikoperler sıfır görüşe kadar uçuşa imkan tanıyan teknolojik araçlar. Helikopterin düşme nedeni düşük görüş ilk neden olabilir, teknik arıza olabilir. Bunların dışında çok fazla ihtimal düşünmüyorum."

KULENİN YÜKSEKLİĞİ 257 METRE

Beylikdüzü’ndeki televizyon kulesinin beton şaftının yüksekliğinin 163, döner restoranın bulunduğu çelik bölümün 54 metre, anten yüksekliğinin ise 30 metre, toplamda da 257 metre olduğu öğrenildi.