İstanbul’a 17 bin yeni polis geliyor

İstanbul’a 17 bin yeni polis geliyor

Sultanahmet'te düzenlenen hain saldırının ardından İstanbul'da 17 bin yeni polis daha görevlendirilecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sultanahmet patlamasının ardından çarşamba günü İstanbul’a giderek Valilik ve Emniyet yetkililerinden bilgi aldı. Davutoğlu’na sunum yapan yetkililer, terör operasyonlarının yaşandığı Güneydoğu ve Doğu illerine kaydırılan kadrolar nedeniyle, İstanbul’da üst düzeyde kadro ve eleman sorunu yaşandığı söyledi. Sunumda, Avrupa’da kişi başına düşen 250 kişiye 1 polis oranının İstanbul’da iki katına dayanıp 450 kişiye 1 polis oranına yükseldiği bilgisi de sunuldu.

Sözcü gazetesinden Şenol Gezer'in haberine göre Sultanahmet saldırısı, 17 milyon insanın yaşadığı İstanbul’un polis açığını gündeme getirdi. Davutoğlu, Emniyet’e ‘takviye’ sözü verdi. 450 kişiye bir polisin düştüğü İstanbul’un polis sayısının 55 bine çıkacağı belirtildi…

17 milyon resmi nüfusun yanı sıra, yine resmi rakamlara göre 350 bini Suriyeli, 120 bini ise değişik milletlerden 470 bin göçmenin yaşadığı İstanbul’da Kasım 2015 rakamlarına göre, görev yapan polis sayısı ise 37 bin 979. Kişi başına düşen polis sayısının hızla azalması, terör ve toplumsal olaylarda uzmanlaşmış kadroların Güneydoğu’ya kaydırılması, İstanbul için büyük bir sorun teşkil ediyor. Hükümetin öncelikli olarak kişi başına düşen polis sayısını standart oranında takviye edeceği öğrenildi.

DAVUTOĞLU, POLİS SÖZÜ VERDİ

Kaydırmaların yanı sıra yeni atamalarda da öncelik İstanbul’a verilecek. Özellikle nüfusu düşük olup, polis mevcudu nüfusuna oranla 250 ye 1 polis oranının altında bulunan Batı, Karadeniz ve İç Anadolu illerinden takviye yapılacak İstanbul’un polis sayısının bu yöntemle 38 binden 50-55 bine çıkarılması planlanıyor. Başbakan Davutoğlu’nun sunum sonrası, İstanbul Valisi Vasip Şahin ile İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’a personel artırımı için söz verdiği de belirtildi. Polisler tarafından pek tercih edilmeyen İstanbul’a gerekirse tercih sorulmaksızın tayin ve atamalarda bulunulacağı da öğrenildi.

Türkiye genelinde 230 bin polis, güvenliğimizi sağlıyor

Kasım 2015 rakamlarına göre 230 bin polisin görev yaptığı Türkiye genelinde, İstanbul 37 bin 979 ile başı çekerken, Ankara’da 16 bin 458, İzmir’de 12 bin 7, Adana’da 7 bin 448, Bursa’da ise 7 bin 288 polis görev yapıyor. Nüfus yoğunluk oranına göre, bu 4 büyük şehrin polis mevcudu da İstanbul gibi Avrupa standartlarının altında.