İstanbul’da dev çete çökertildi !

İstanbul’da dev çete çökertildi !

İKP timleri, Afganistan uyruklu sığınmacıları, kalitesiz botlarla Ege'nin derin sularına bırakan 13 kişilik çeteyi çökertti.

İstanbul Polisi, Afganistan uyruklu sığınmacılara Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi’nde açtıkları kampta kürek eğitimi veren ve ardından Çin malı kalitesiz botlarla Yunanistan’ın Midilli Adası’na (Lesvos) doğru ölüm yolculuğuna gönderen 13 kişilik çeteyi çökertti. Çetenin elde ettiği geliri gece aleminde ve at yarışlarında harcadığı belirlendi.

Yaklaşık 6 aylık teknik ve fiziki takibe dayalı operasyonu İstanbul Emniyet Müdürlüğü (İEM) bağlı Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü (İKP) gerçekleştirdi. Alınan bir istihbaratı değerlendiren İKP timleri, İstanbul-Çanakkale (Ayvacık)- Ayvalık (Balıkesir) üçgeninde, örgütlü olarak insan kaçakçılığı yapıldığını belirledi. İzleme sonucu, 2’si Afgan toplam 13 şüpheliden oluşan suç örgütünün Afganisan uyruklu sığınmacıları, zorlu kara ve deniz yolculuğuyla, Yunanistan’ın Lesvos Adası’na taşıdığı da tespit edildi.

1-20160603082043.jpg

KÜREK VE BOT EĞİTİMİ

Avrupa hayali kuran sığınmacılardan kişi başı 3 bin dolar alan çete, insan kaçakçılığını “ikna”, “eğitim” ve “taşıma” adı verilen 3 aşamada gerçekleştiriyordu. Türkiye’ye sığınan mülteciler önce Avrupa’ya gitmeye ikna ediliyor, ardından 10 günde bir düzenlenen otobüs seferleriyle Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi’ne taşınıyordu. Burada 5 gün boyunca kürek ve bot eğitimi alan sığınmacılar, son aşamada, “Çin malı” kalitesiz botlarla deniz yolculuğuna çıkarılıyordu.

2-20160603082043.jpg

UYKUDA BASKIN YEDİLER

İşte, bu tespitler üzerine, önceki gün “geniş çaplı” ve “eş zamanlı” bir operasyon gerçekleştirildi. Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’ndan alınan izinler doğrultusunda harekete geçen İKP ekipleri, 7’si “İnsan Kaçakçılığı” suçundan sabıkalı 13 şüpheliyi uykudan kaldırıp gözaltına aldı. Adrelerde yapılan aramalarda çok sayıda kalitesiz can yeleği de bulundu. Bayrampaşa’da sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, Fatih’teki İKP Merkezi’nde sorguya alındı. Şüphelilerin elde ettikleri yasadışı kazancı, gece aleminde ve at yarışlarında harcadıkları öğrenildi. Sığınmacıları ölüme sürükleyen teçhizat (bot, can yeleği) ithalatçıları ve üreticilerine de savaş açan İKP timleri, 20 Ocak’ta büyük bir operasyon düzenleyerek 2 bin 100 adet kalitesiz can yeleği ele geçirmişti.