Kanal İstanbul'a ABD'den talip çıktı

Kanal İstanbul'a ABD'den talip çıktı
Güncelleme:

ABD'li fon şirketi Money Maker Management tüm finansmanı sağlayabileceğini iddia etti. Hatırlanacağı gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan "finansman sorunu yok" demişti.

ABD'li fon şirketi Money Maker Management, Türkiye'de ofis açtı. Ülkedeki tüm mega projeler ve altyapı projeler ile ilgilendiklerini belirten şirket yetkilileri, Kanal İstanbul'a da talip olduklarını ve tüm finansmanı sağlayabilecek güçte olduklarını belirtiyor. Kanal İstanbul için hükümetle görüşüp görüşmedikleri sorulduğunda şirket yetkilileri gizlilik gereği açıklama yapamayacaklarını söylüyor.

Dünya Gazetesi’nden Aysel Yücel’in haberine göre; Money Maker Management, ABD'nin 7. büyük fon şirketi olarak dünya çapında birçok projeye fonlama yapıyor. Şirket ağırlıklı olarak devlet destekli kamu projelerine finansman desteği sunuyor. Devlet garantili projelerde limit sınırı olmayan şirket, özel sektör projelerinde ise 50 milyar dolara kadar fonlama yapabildiğini belirtiyor. İstanbul'da bulunan Money Maker Management CEO'su George Ghorayeb ve Başkan Yardımcısı Bassam Rashkidi, Türkiye ofisinin başına getirilen Elif Rahvancı ile açıklamalarda bulundu.

 Türkiye'ye İzmir'deki uluslararası bir şirketin altyapı projesini fonlamak için geldiklerini açıklayan, CEO George Ghorayeb, gizlilik anlaşmamız nedeniyle bu firmanın adını açıklayamayacağını belirtti. Türkiye'ye geldiklerinde buradaki mega projelerden etkilendiklerini ve ofis açma kararı aldıklarını açıklayan Başkan Yardımcısı Bassam Rashkidi, Kanal İstanbul projesi ile de yakından ilgilendiklerini söyledi.

 "KANAL İSTANBUL İLGİ ALANIMIZDA"

Rashkidi, “Türkiye'de devlet destekli her türlü projeye talibiz.100 milyon doların altındaki projelerle zaten ilgilenmiyoruz. Daha çok mega projeler ilgimizi çekiyor. Devlet destekli altyapı, inşaat, baraj, köprü ve otoyol projelerinin yanı sıra Kanal İstanbul da ilgi alanımızda. Sadece Kanal kısmı değil, proje ile bağlantılı köprü ve tünel gibi tüm alt yapı projelerini de fonlayabiliriz” dedi.

 ‘HÜKÜMETLE GÖRÜŞÜP GÖRÜŞMEDİĞİMİZİ AÇIKLAYAMAM’

Rashkidi, Kanal İstanbul'un Türkiye ekonomisine büyük ivme katacak, Türkiye'yi önemli bir noktaya taşıyacak stratejik bir proje olduğunu söyledi, ÇED raporu onaylanan Kanal İstanbul'un politik ve çevresel boyutları ile ilgilenmediklerini ifade etti. Danışmanlık dahil önden hiçbir ücreti dahi almadıklarını belirten Rashkidi, ilk geri ödemeyi ise proje tamamlandıktan sonra aldıklarını vurguladı. Rashkidi, çok düşük faizlerle çalıştıklarının da altını çizdi. Şirket yetkilileri, Kanal İstanbul konusunda hükümetle görüşüp görüşmedikleri sorusunu ise şirketin gizlilik politikaları gereği açıklayamayacaklarını söyledi.

‘AKDENİZ’DE PETROL VE DOĞALGAZLA İLGİLENİYOR’

Money Maker Management CEO'su George Ghorayeb, devlet garantisi aldıkları takdirde Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arama projeleri ile yakından ilgilendiklerini belirterek, “Bu konuda dünyanın çeşitli yerlerinde projeleri fonladık. Son olarak Lübnan'da 50 milyar dolarlık petrol ve gaz arama projesini fonlamak için devletle anlaşma yaptık. O ülkede 500 milyon tonluk petrol ve doğalgaz rezervi olduğu tahmin ediliyor. Biz de bu projeyi fonladık. Lübnan devlet başkanı masadan kalkıp Türkiye'ye geldik. Türk hükümeti ile de benzer bir anlaşma yapmaya sıcak bakıyoruz. Devlet desteği olduğu sürece miktarın bizim için önemi yok.