Kandil'e son zamanların en büyük operasyonu

Kandil'e son zamanların en büyük operasyonu

TSK'nın Kandil'de PKK hedeflerine yönelik operasyonları devam ediyor.

Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre 3 Şubat’ta Kandil’e yönelik yoğun hava harekatından sonra 4 Şubat Perşembe günü de Kuzey Irak’ta 4 ayrı yerde PKK hedeflerine hava harekatı düzenlendi.

MÜHİMMAT DEPOLARI VURULDU

Perşembe günü sabah saatlerinde Avaşin-Basyan’da PKK’ya ait sığınak, barınak, silahve mühimmatın depolandığı mağaralar vuruldu. Aynı gün öğleden sonra Gara ve Hakurk’a yapılan taarruzlarda da PKK hedefleri imha edildi. Her iki operasyona Diyarbakır ile Malatya-Erhaç’taki üslerden kalkan kalkan F4E-2020 (Terminatör) ile F-16’lar (Savaşan Şahin) katıldı.

24 UÇAK KATILDI

Toplamda 24 uçağın katıldığı ve 3 saate yakın süren iki operasyonda Kandil’de olduğu gibi lazer güdümlü bombalar kullanıldı. 50 kadar hedefin imha edildiği operasyonlarda toplantı halinde olan bir grup teröristin de etkisiz hale getirildiği öğrenildi.

İLK OPERASYONDA 40 UÇAK BOMBALADI

İlk operasyonda Diyarbakır, Malatya, Bandırma, Ankara-Akıncı ve Merzifon'daki üslerden havalanan 40 kadar uçak yakıt ikmali için üslere dönüş yapmadan tanker uçağından yakıt alarak uzun süreyle Kandil'i vurdu. Kandil'de 100'e yakın hedefi imhada lazer güdümlü bombalar ile sığınak delici nüfuz edici bombalar (NEB) kullanıldı.

Operasyonda, Irak'ın kuzeyinde Kandil bölgesinde terör örgütüne ait tespit edilen hedefler, akıllı mühimmat kullanılarak etkisiz hale getirildi.

KANDİL'E DÜZENLENEN EN KAPSAMLI OPERASYONLARDAN BİRİ

Operasyonda PKK'ya ait silah, mühimmat ve akaryakıt deposu ile teröristlerin barındıkları mağaralar tam isabetle vuruldu. Askeri kaynaklar, çarşamba günkü harekatın uzun süreden beri Kandil'e yapılan en kapsamlı hava operasyonu olduğunu söylediler.

HİK UÇAKLARI DA KATILDI

Operasyona Havadan İhbar Uçağı da (HİK) destek verdi. Türkiye'de 'uçan göz' olarak adlandırılan Havadan İhbar Kontrol uçaklarından 4 tane var. Yakıt ikmali yapmadan 10 saat havada kalabilen HİK uçağının üzerindeki sabit radarın 360 derecelik görüş açısıyla Hava Kuvvetleri, coğrafi engellerden etkilenmeden yüzlerce kilometrelik alanı tarayabilen kapasiteye sahip. Uçakla elde edilen istihbaratlar yer destek birimine iletilerek operasyonlarda kullanılabiliyor. Uçaktaki radar sistemi, 350 kilometre menzili içinde aynı anda 3 bin cismi tespit ve takip edebiliyor. Uçak, elektronik karıştırma ve şaşırtma da yapıyor.

OPERASYONUN GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞILDI

Operasyona ilişkin görüntüler de kamuoyuyla paylaşıldı. Görüntülerde TSK'ya ait uçaklar,Kandil bölgesinde tespit edilen silah, mühimmat ve akaryakıt deposu ile teröristlerin barınma alanlarını imha ediyor.

Etiketler Kandil operasyon TSK