Kime niyet, kime kısmet !

Kime niyet, kime kısmet !

Yetim çocuklaru okutan Darüşşafaka'ya verilmeyen haklar, ünlü şirketlere "şipşak" verildi..

Sözcü gazetesinden İsmail Şahin'in haberine göre yetimleri okutan Darüşşafaka Cemiyeti, bir hayırseverin kendilerine bağışladığı Koşuyolu’ndaki 12 bin 257 metrekare araziye, İslam Kalkınma Bankası’yla birlikte hastane yapmak için projeler hazırlayıp, plan tadilatı istedi. Ancak, tüm girişimlere “hayır” denilerek değişikliğe izin verilmedi. Cemiyet, 2005 yılında paraya ihtiyacı olduğu için çareyi araziyi satmakta buldu. Taşyapı ve Selçuk Ecza Deposu ortaklığı araziyi 7 milyon dolara aldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin AKP’li üyeleri, İmar Müdürlüğü ve Planlama Müdürlüğü’nün olumsuz görüş bildirmesine rağmen, hemen imar plan tadilatı yaptı. “Az yoğun konut alanı, yol, yeşil alan ve dere koruma alanı”nda kalan araziye bodrum hariç 3 emsal inşaat hakkı ile 40 katlı otel ve ticaret izni verildi. Taşyapı Dubai’deki Burj El Arap Oteli’nin benzerini yapmak istiyordu ancak belediye ‘emsal fazla’ gerekçesiyle projeyi reddetti. Bunun üzerine mimar Hakan Kıran’a 80 metre yüksekliğinde 20 katlı 3 bloklu yeni bir proje çizdirildi.

MEZARLIĞIN YANINDA DÜĞÜN

Karacaahmet Mezarlığı’nın yanı başındaki araziyi alan proje sahipleri 10 yıl sonra çalışmalara başladı. 116 bin metrekare yapılaşmanın olacağı sahip arazide yerin altında 77 bin 500 metrekare yerin üstünde ise 42 bin metrekare inşaat yapılacak. Araziyle ilgili imar planı tadilatının şehircilik ilkeleri, planlama teknikleri ve kamu yararına aykırı olarak hazırlandığını söyleyen İBB Meclisi’nin CHP’li üyesi Hüseyin Sağ, “Emsal yaratıcı, yapılaşma yoğunluğunu artırıcı ve plan bütünlüğünü bozucu nitelikteki proje, telafisi güç zararlara yol açacak” dedi.

Hüseyin Sağ, şöyle konuştu: “İstanbul’un en eski ve en büyük, dünyanın da sayılı büyük mezarlık alanı tarihi Karacaahmet Mezarlığı’nın yanı başına otel yapılıyor. Bina çok yüksek ve kütle olarak büyük bir yapı olacak, yanı başındaki tarihi mezarlığın üzerine heyula gibi çökecek. İçerisinde Müslümanlar tarafından kabul görmüş ve ziyaret edilen bir çok türbe olan bir mezarlığın yanında oyun havası çalıp düğün yapacaklar.”