Kocaelideki orta hasarlı binalar -Vali Topaca: Yapılan çalışmalarda Marmara depreminin ardından kentte orta hasarlı 3 bin 751 binanın bulunduğu tespit edildi (Fotoğraflı-Görüntülü)

Kocaelideki orta hasarlı binalar     -Vali Topaca:     Yapılan çalışmalarda Marmara depreminin ardından      kentte orta hasarlı 3 bin 751 binanın bulunduğu     tespit edildi     (Fotoğraflı-Görüntülü)

KOCAELİ Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Marmara depreminin ardından yapılan çalışmalarda, kentte 3 bin 751 adet orta hasarlı binanın bulunduğunun tespit edildiğini söyledi.

KOCAELİ Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Marmara depreminin ardından yapılan çalışmalarda, kentte 3 bin 751 adet orta hasarlı binanın bulunduğunun tespit edildiğini söyledi.

Vali Ercan Topaca, orta hasarlı binaların durumuyla ilgili Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, ilçe belediye başkanları ile İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Metin Saroğlu'nun katılımıyla düzenlediği toplantı öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bu konuda daha önce de bir toplantı düzenlediklerini hatırlatarak, yapılan tespitlerin yetersiz olduğunu gördüklerini ifade etti.

Topaca, toplantının ardından kurdukları ekiplerle Kocaeli'de 17 Ağustos 1999 Marmara depreminden sonra orta hasarlı olarak belirlenen tüm yapıları tek tek dolaştıklarını dile getirerek, orta hasarlı binaların yeniden tespitini yaptıklarını kaydetti.

Yapılan çalışmada, 3 bin 756 binanın orta hasarlı olduğunun görüldüğünü vurgulayan Topaca, mülkiyet ve kiracı durumuna göre, adası, parseli dahil olmak üzere her bir binanın kimlik bilgilerini toparlayarak bunları fotoğrafla kayıt altına aldıklarını söyledi.

Topaca, bu çalışma başlayınca bazı vatandaşların talepleri ve girişimlerinin olduğunu ifade ederek, bir kısım orta hasarlı binaların güçlendirmesinin yapıldığını kaydetti.

Ruhsatı, iskanı olmayan binaların bazılarının belgeleri tamamlanarak ibraz edildiğini dile getiren Vali Topaca, şöyle konuştu:

"Sayı bugün itibariyle 3 bin 751'e düştü. Önümüzdeki dönemde muhtemelen bu şekilde bazı binalardan da ruhsatlarının, iskan ruhsatlarının bize geleceğini tahmin ediyoruz. Sayı değişken, önümüzdeki dönemde de değişecektir. Bundan sonra ne yapacağız- Bugün bunu görüşmek, konuşmak, arkadaşlarımızın fikirlerini almak ve tespiti yapılan binaların ilçe bazında belediye başkanlarımıza listelerinin verilmesi ve bu binalardan çok, riskli olanların öncelikle boşaltılması, tahliyesinin sağlanması, yıkılması gerekenlerin yıkılması konuları gündemimizde olacak. Şöyle bir beklenti de oluşsun istemiyorum. Akşamdan sabaha hemen olacak bir şey değil."

Topaca, hukuki süreçler, açılacak davalar ve ödenek sorunlarıyla karşılaşacaklarını anlatarak, bunların hepsini bildiklerini ancak bir taraftan da buna başlamak gerektiğini düşündüklerinden dolayı bu toplantıyı yaptıklarını söyledi.

-Tebligat işlemleri-

Yürürlüğe giren ve kamuoyunda "Kentsel Dönüşüm Yasası" olarak bilinen "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun"un da getirdiği yenilik ve imkanlar çerçevesinde binaların tekrar gözden geçirileceğini vurgulayan Topaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vatandaşlarımıza buradan bir mesaj olarak şunu söyleyebiliriz, kendilerine bugün itibariyle valilik ve ilgili belediyelerin web sayfasında ilan edilecek. Tebligat işlemleri başlıyor. Eğer vatandaşımız buna itiraz ederse, 6306 sayılı yeni yasa çerçevesinde bakanlığın lisans verdiği şirketler marifetiyle binasının orta hasarlı olup olmadığı yönünde doğrudan tespit yaptırabilirler" ifadesini kullandı.

Topaca, vatandaşın bunu yapmaması durumunda ilçe belediyelerin bunu yapabileceğine dikkati çekerek, yasayla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Kocaeli'deki 11 belediyeye bu konuda gerekli yetkiyi verdiğini kaydetti.

Söz konusu yetkinin normalde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğunu ifade eden Topaca, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın yayımladığı genelgeyle Kocaeli'deki Başiskele, Çayırova, Darıca, Derince, Dilovası, Gebze, Gölcük, İzmit, Karamürsel, Kartepe ve Körfez belediyelerine kentsel dönüşümle ilgili, bu kanundaki riskli yapıların yıkılması ve tahliyesiyle ilgili yetki devrinde bulunduğunu dile getirdi.

Vali Topaca, söz konusu kanun çerçevesinde konuyu takip edeceklerini vurgulayarak, "Önümüzde uzun ve zor bir süreç var ama bunun üstesinden de belediyelerimizle ortak çalışarak geleceğimizi düşünüyorum" dedi.

Muhabir: Tahir Turan Eroğlu

Yayıncı: Murat Paksoy