Köyün ihtiyar delikanlıları domuz nöbetinde

Köyün ihtiyar delikanlıları domuz nöbetinde
Güncelleme:

Bilecik'te tarlalara zarar veren domuzlar için yaşları 75 ila 86 arasında değişen dedeler ava çıktı.

Bilecik'in Gölpazarı ilçesine bağlı  Çukurören köyünde yaşları 75 ila 86 arasında değişen dedeler, ayçiçeği ve buğday  tarlalarına zarar veren yaban domuzlarına karşı nöbet tutuyor.

İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıktaki Çukurören köyünde gençlerin göç  etmesi nedeniyle domuz nöbetinin kendilerine kaldığını söyleyen ihtiyar  delikanlılar, köy camisinin avlusuna asılan listedeki sıraya göre yatsı  namazından sabahın erken saatlerine kadar tarlalarını koruyor.

Zaman zaman yaban domuz sürülerinin zarar verdiği tarlalara  traktörlerle giden köylüler, serdikleri kilimlere uzanıp, nöbete başlıyor.

Muhtar Mustafa Şen (75), AA muhabirine yaptığı açıklamada, domuzlar  yüzünden köyde her akşam araziye çıkmak zorunda kaldıklarını belirterek, yaklaşık  iki aydır tarlalarda yattıklarını söyledi.

Özellikle ayçiçeği tarlalarının büyük zarar gördüğünü, ne nohut ne  mısır ekebildiklerini dile getiren Şen, şöyle konuştu:

"Başka gelirimiz yok. Arazide sabaha kadar gezmekle çare buluyoruz.  Buna rağmen yüzde 60-70 zararımız var. Vurmak yasak olduğu için havaya ateş  ediyoruz. Köyde genç yok, 85, 86 yaşındaki adamlar sabaha kadar arazide nöbet  bekliyor. Cami avlusuna liste astık, herkes nöbet sırası geldiği zaman araziye  gidiyor. Çözümü böyle bulduk."

"BİR AKŞAM GELİP 10 DÖNÜM YERİ HAŞAT EDİYORLAR"

Çukurören köyünde doğup büyüyen 86 yaşındaki Salih Çelik, geçmiş  yıllarda bu kadar sıkıntı çekmediklerini aktardı.

Çelik, "Ne yapalım artık bu iş buraya döküldü, bize kadar düştü.  Sırayla bekliyoruz, yoksa ürün alamayacağız. Bir akşam gelip 10 dönüm yeri haşat  ediyorlar. Sadece ayçiçeği değil buğdaylara da aynısını yapıyorlar. Buğdaydan da  ay çiçeğinden de zararımız var." ifadelerini kullandı.

84 yaşındaki Mehmet Kaya da domuzlar yüzünden tarladan ayçiçeği  alamadıklarını belirterek, "Beklemeyince olmuyor. Ama yine de geliyorlar  hakkından gelemiyoruz. Zararı kurtaramıyoruz, çok zararımız var. Ne yapalım çare  bulamıyoruz." dedi.

Köy camisinin imamı Bedirhan Çalık ise köydeki erkeklerin yatsı  namazından sonra domuz nöbetine gittiğini ve çok sıkıntı çektiklerini dile  getirdi.

AA

Etiketler tarla domuz ihtiyar