Madde bağımlılığının başlangıcı olabilir!

Madde bağımlılığının başlangıcı olabilir!

Gençler, farkında bile olmadan esrar, eroin, extacy türü hapların bağımlısı olabilir.

Afyonkarahisar Ahlak Kültür ve Çevre (AKÇEVRE) Derneği Başkanı İbrahim Karadağ, gençlerin yılbaşı programları adı altında uyuşturucu madde tuzağına düşürüldüğünü söyledi. Sosyal faaliyet ya da eğlence adı altında gençlerin değişik madde bağımlısı haline geldiğini belirten Karadağ, "Özellikle gençler, arkadaş bildikleri kişilerin sözüne aldanıp kendisini bir anda esrar, eroin, extacy türü hapların bağımlısı olarak görebiliyor." dedi.

Bu ortamı sağlayan ortamlardan uzak durulmasını tavsiye eden başkan Karadağ, "Yılbaşı eğlencesi adı altında gençlerimizin bu tuzağa düşürülmesi an meselesi. Bizim ne tarihimizde, ne de inancımızda yeri olan Noel kutlamaları, 'bir yönden kültür işgali mi?' diye kendimize sormalıyız. Ülkemizde, insanımızda gözü olanlar savaş meydanında yıkamadıklarını şimdi toplumun temel taşı olan aileyi bozarak, çürüterek yıkmak istiyorlar." diye konuştu.

Madde bağımlısı gençlere bakıldığında çoğunun ya mutsuz ailelerin ya da dağılmış ailelerin çocukları olduğunun görüldüğünü ifade eden Karadağ, madde bağımlılığının çeşidine göre hem alt gelir hem de üst gelir grubuna hitap ettiğini anlattı.

Durumu iyi olmayan gençlerin bali bağımlısı olurken, maddi durumu iyi gençlerin esrar, kokain gibi pahalı maddelerin bağımlısı olduğunu dile getiren Karadağ, şunları söyledi: "Uyuşturucu kullanımında en tehlikeli yaşlar 12-17 arasıdır ve 17-25 yaş arasında bağımlısı sayısı daha da artmaktadır. Ailelerin bu yaş dönemlerinde çocuklarında görülen değişiklikleri bir uzmana mutlaka bildirmelidir. Okul başarılarındaki düşme, devamsızlık, asosyallik, saldırganlık ve kavgacı olma, konuşmada karışıklık, düzgün yürüyememe, reflekslerde azalma, kısa süreli hafıza kaybı, bedensel güçsüzlük, gözün ve vücudun titremesi, ürperme, tökezleme, gibi belirgin ve sıkça görülen durumlar bu tür değişikliklerden sayılabilir."

TUİK'in 60 ildeki öğrenim gören 26 bin öğrenciye yönelik yapılan çalışmaya da değinen Dr. Karadağ bu çalışmanın sonucuna göre gençlerin yüzde 2,9'unun son 3 ay içinde madde kullandığını belirttiğini anlattı.

Cihan