Meteoroloji'den İstanbul için yeni uyarı; saat verildi !

Meteoroloji'den İstanbul için yeni uyarı; saat verildi !
Güncelleme:

İstanbul'da havanın kapalı olduğuna bakmayın, öğle saatlerinde hissedilen sıcaklık 43 dereceye kadar çıkacak, nem oranı ise akşam saatlerinde yüzde 92'yi bulacak

Bulutlu bir gökyüzünün hakim olduğu İstanbul'da bugün öğle saatlerinde hissedilen sıcaklık 43 dereceye kadar çıkacak, nem oranı ise akşam saatlerinde yüzde 92'yi bulacak.

İstanbul'da artan nem oranları ile birlikte kuvvetli rüzgarlar havada bulutlu bir gökyüzünün hakim olmasına neden olurken birkaç gündür 33-35 derecelerde seyreden hava sıcaklıklarının tekrardan 30 derecelere gerilemesine neden olacak.

NEM HİSSEDİLEN SICAKLIĞI ARTTIRACAK

Bu hafta  içinde mevsim normallerinin üzerine çıkacak hava sıcaklıklarıyla beraber etkili  olacak yüksek nem, sıcaklığı birkaç derece daha fazla hissettirecek.

AA muhabirinin Meteoroloji Genel Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, bu  hafta hava sıcaklıkları Çanakkale'de 40, Bursa'da 38, Balıkesir'de 37, Eskişehir,  Kütahya ve Bilecik'te 35-36 derece tahmin ediliyor.

 Hafta içinde artan hava sıcaklığı ile birlikte yüksek nem de etkili  olacak. Nem, yüksek olduğunda sıcaklığın daha fazla hissedilmesine yol açıyor.

"Hissedilen Sıcaklık Tablosu"na göre, bir yerde 38 derece tahmin  edilen sıcaklık, nemin yüzde 40'a ulaşması durumunda 44 derece olarak  hissedilebilecek. 36 derece öngörülen sıcaklık ise yüzde 50 oranındaki nemin  etkisiyle 43 derece, 40 derece beklenen sıcaklık ise yüzde 35 nemde 46 derece  hissettirecek.

Meteoroloji 3. Bölge Müdürü Ergün Güler, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, hava sıcaklıklarının artacağını ve mevsim normallerinin üzerine  çıkacağını ifade etti.

Bölgelerindeki illerde çarşamba gününden itibaren sıcaklığın mevsim  normallerinin 4 ila 7 derece üzerinde seyredeceğini anlatan Güler, şunları  kaydetti:

"Eskişehir'de hava sıcaklıkları bugün 32, çarşamba ise 35 derece  olacak. Bursa'da ise bugün 32, çarşamba itibarıyla 38 derece sıcaklık  öngörülüyor. Kütahya'da bugün hava sıcaklığı 30 dereceyken çarşamba günü bu  sıcaklık 3 derece artacak. Bilecik'te de yine çarşamba günü sıcaklık 1 derece  artarak 36 dereceye çıkacak. Tablo, bölgenin mevsim normallerinin üzerinde  sıcaklığa sahip olacağını gösteriyor."

Bölgede özellikle öğle saatlerinde nem oranının yüzde 40 ila 60  düzeyinde beklendiğini aktaran Güler, "Hava sıcaklıklarının Eskişehir, Kütahya ve  Bilecik'te 2 ila 4 derece, Bursa'da ise 4 ila 7 derece daha fazla hissedileceği  tahmin ediyoruz. Yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle güneş ışınlarının dik olarak  geldiği 10.00 ila 16.00 arasında özellikle, yaşlılar, çocuklar ve kronik  rahatsızlığı olanlar başta olmak üzere, vatandaşların dikkatli ve tedbirli  olmaları gerekiyor." dedi.

 "Sıvı tüketimine dikkat edilmeli"

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet  Hakan Vural, bu hafta mevsim normallerinin üzerinde seyredecek sıcaklıklar  nedeniyle başta hamileler ve çocuklar olmak üzere herkesin güneşten korunması  gerektiğini söyledi.

Vural, bu hafta içinde etkili olacak sıcak hava dalgasıyla dikkatli  olunması gereken bir döneme girildiğini ifade etti.

Özellikle yüksek nem ile birlikte hissedilen sıcaklıkların çok daha  yüksek olabileceğini belirten Vural, bu tür sıcak havalarda hamilelerin sıvı  ihtiyacının ciddi oranda artacağını vurguladı.

Günde 2-3 litre sıvı alımının şart olduğunu söyleyen Vural, şunları  kaydetti:

"Bol su, taze meyve suyu, ayran tüketimini böyle dönemlerde daha fazla  öneriyoruz. Az yağlı tüketilmesine özen gösterilmeli. Güneş ışınlarının en dik  geldiği 11.00-16.00 saatlerinde güneşlenmemek, direkt güneş ışınlarına uzun süre  maruz kalmamak gerekiyor. Gün içinde ne zaman dışarı çıkılacaksa bol koruyucu  faktörlü krem sürülmeli, gerekirse koruyucu güneş gözlüğü, şapka takılmalıdır.  Deniz kıyısında güneşlenenler de bu saatlerde mümkün olduğunca güneş ışınlarına  doğrudan maruz kalmamalı."