Mustafa Balbay'ın kitabı TBMM'ye sokulmadı

Mustafa Balbay'ın kitabı TBMM'ye sokulmadı
Güncelleme:

Eski CHP Milletvekili gazeteci Mustafa Balbay'ın "Bitmeyen Deniz Gezmiş" adlı kitabı "siyasi içerikliği olduğu" gerekçesiyle TBMM'ye sokulmadı.

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer'i TBMM'de ziyarete gelen bir avukatın çantasında yer alan Cumhuriyet Gazetesi Vakıf Yönetim Kurulu üyesi ve yazar Mustafa Balbay'ın “Bitmeyen Deniz Gezmiş” kitabı “siyasi” olduğu gerekçesiyle Meclis yerleşkesine sokulmadı.

Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Lıcalı'nın haberine göre bu duruma itiraz eden vatandaşın Balbay'ın milletvekili olduğunu anımsatmasına karşın görevlilerin tavrı değişmedi. CHP'li Sümer, TBMM Genel Kurulu'nda  Balbay'ın kitabının bir örneğini elinde tutarak “Nasıl bir güvenlik eksikliğine neden oldu? Kitabın yazarı eski milletvekilimiz Mustafa Balbay'ın da mı Meclis'e girmesini yasaklayacaksınız?” diye konuştu.

TBMM'de önceki gün CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer'i ziyaret etmek isteyen yurttaşa; Meclis ziyaretçi kapıda sıradışı bir uygulama yapıldı. Ziyaretçi kapıdaki görevliler; çantasından gazetemiz Vakıf Yönetim Kurulu üyesi ve yazarı Mustafa Balbay'ın “Bitmeyen Deniz Gezmiş” adlı kitabı bulunan avukatlık yapan bir vatandaşa; kitapla birlikte Meclis yerleşkesi içine giremeyeceğini bildirdi.  Balbay'ın kitabının neden içeri alınamayacağını soran vatandaşa görevlilerin, “Bu siyasi bir kitap. Siyasi kitapların Meclis'e girmesi yasak” yanıtını verdiği öğrenildi. 

İTİRAZLARA KARŞIN KİTAP ALINMADI

Bu duruma itiraz eden vatandaşın Balbay'ın aynı zamanda eski CHP milletvekili olduğunu anımsatması ve Bitmeyen Deniz adlı kitabın yasaklı olmadığını ve her yerde bulunan bir kitap olduğunu söylemesi de görevlilerin tavrını değiştirmedi. CHP'li Sümer'i ziyarete gelen vatandaş, içeri Balbay'ın kitabı olmadan girmek zorunda kaldı. 

SÜMER: NASIL BİR GÜVENLİK ZAFİYETİ DOĞURUYOR?

TBMM Genel Kurulu'nda bir konuşma yapan CHP'li Sümer, “Baskıcı ve yasakçı zihniyet öyle bir hal aldı ki artık milletvekillerinin kaleme aldığı, her yerde satılan kitapların Meclise girmesi bile engellenir hale geldi” diye konuştu. CHP'li Sümer, bazı CHP milletvekillerini ziyarete gelen avukatlık yapan bir yurttaşın çantasında Balbay'ın Bitmeyen Deniz Gezmiş adlı kitabıyla ilgili yaşanan olayı şöyle anlattı:

“Güvenlik görevlileri kitabı bir süre inceliyorlar ve sonra bu kitapla Meclis'e girilemeyeceğini söylüyorlar. Bunda nasıl bir sakınca olduğunu soran avukata ise 'Güvenlik gerekçesiyle bu tür siyasi kitaplara izin vermeyeceğiz' diyorlar. Ben soruyorum: Sayın Balbay'ın kitabının Meclis yerleşkesine alınması nasıl bir güvenlik zafiyeti doğuruyor? Bakın, kitap şu anda Genel Kurul'da ve benim elimde... Nasıl bir güvenlik eksikliğine neden oldu? Kitabın yazarı eski milletvekilimiz Mustafa Balbay'ın da mı Meclis'e girmesini yasaklayacaksınız?”

Cumhuriyet