AK Parti Menderes'in rekorunu aştı

AK Parti Menderes'in rekorunu aştı

AK Parti, çok partili siyasi dönem içinde 4 kez ard arda tek başına iktidara gelme rekorunu kırdı.

Ak Parti; Demokrat Parti ve Adnan Menderes'e ait ard arda üç kez hükümet kurma rekorunu rötarlı olarak aştı. Bu tablo, aynı zamanda Ak Parti'nin kurucu lideri olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'na siyasi tarihte özel bir yer kazandırdı.
 
1950 genel seçiminde Cumhuriyet tarihinin tek parti dönemi son buldu ve Demokrat Parti iktidara geldi. 1954 ve 1957 genel seçimlerinde de DP iktidarı devam etti. Üç dönem üst üste süren DP iktidarları dönemi, 27 Mayıs 1960 askeri darbesi ile son buldu. 
 
2002'deki genel seçim ile Ak Parti iktidarları dönemi başladı. 2007 ve 2011 genel seçimleri ile de bu dönem devam etti. 7 Haziran'daki genel seçimde Ak Parti, yüzde 40.8 oranında oy ile 258 milletvekili çıkardı. 276 çoğunlugu yakalamayınca tek başına iktidara gelemedi. Koalisyon görüşmeleri tıkanınca Cumhurbaşkanı kararı ile seçimler yenilendi. Ak Parti, 1 Kasım seçiminde tek başına iktidara gelecek çoğunluğu elde etti. Böylece Ak Parti, ard arda yapılan 5 seçimden yenilenen 7 Haziran seçimi hariç tek başına iktidar olabilecek çoğunluğa sahip çıktı. Ve Türk siyasetinde bir rekora imza attı. 7 Haziran seçiminden sonra başka bir parti iktidarı veya koalisyon olmadığı için seçime deAnayasa gereği Geçici Hükümet ile gidildiğinden dolayı siyasi açıdan Ak Parti ard arda 4 kez iktadara gelen çok partili siyasi hayatın tek partisi oldu. Böylece Menderes'in rekoru,aşıldı