Bakanlar Kurulu sonrası kritik açıklama

Bakanlar Kurulu sonrası kritik açıklama

Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Rusya ve Irak sorunlarıyla ilgili açıklama yaptı.

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu Toplantısı ardından açıklamalarda bulundu.

Bakanlar Kurulu’nda ele alınan konularla ilgili  Numan Kurtulmuş’un yaptığı açıklamalardan satırbaşları şu şekilde:

*Toplantıda Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili en iyi ve en kötü senaryolar ele alındı. Türkiye hangi tedbirleri alır tartıştık, plan çıkardı.

*Türkiye’nin orada bulunmasının sebebi peşmergelerin eğitimi, Musul’un DAEŞ’ten kurtarılmasıdır. Kuzey Irak’ta Musul Ulusal Muhafızları birliğini eğitiyoruz. 

*Türkiye K.Irak’a ilk kez gitmiyor. Türkiye o bölgede 2015 Mart ayından beri eğitim veriyor.

*Abartılı haberler sonucu Irak makamlarında hassasiyet oluştu. Türkiye Irak’ın toprak bütünlüğüne saygı duyuyor.

*Türkiye’nin oradaki amacı, toprak bütünlüğünü bozmak ya da yayılmacı bir emperyalist anlayış değildir. Bu konuyu bir kez daha esefle karşıladığımızı belirtmek isterim.

*Aralık 2004 tarihinde yani bundan 11 sene önce AB Zirvesi’ne davet edilmiştik.

*Türkiye bu zirvede, 29 Kasım günü Brüksel’de gerçekleşen 28 üyenin bulunduğu çok pozitif bir gündemle toplantı yapmıştır. Bizim açımızdan olumlu sonuçlar elde edilmiştir.

SORU-CEVAP

(Musul’a askeri takviye) Türkiye kendi amaçları için orada bulunmuyor dedik. Teröre karşı birlikte hareket etmek için eğitim desteği vermek için oradayız. Hollanda’dan Fransa’ya kadar bu bölgede askeri eğitim verdiğini biliyoruz. Türkiye’den talep edildiği için biz bu bölgedeyiz. Sayın Başbakanımızın mektubundan sonra, Irak Hükümeti’nin tutumunun değişeceğini tahmin ediyorum.

(Türkiye-Rusya krizi) Uzunca bir süredir tartışıyoruz. Tedbirler konusuyla ilgili teferruatlı bir açıklama yapmayayım ama açık yüreklilikle söylüyorum. Krizi tırmandıran taraf olmayacağız. Rusya’nın atacağı adımlar varsa Türkiye’nin de atacağı vardır. Ama biz bu adımların atılmasından yana değiliz.

Boğazlardan geçişle ilgili görüntü, Montrö sözleşmesinde konu belirtilmiştir. O görüntüler biraz şova dönük bir şey olarak değerlendiriyoruz. Oradaki Rus gemilerine karşı herhangi bir tehdit yoktur. Biraz da çocukça bir şovdu. Gereken hususlar Rus büyükelçiye belirtilmiştir.

(Rusya’ya alınacak ekonomik tedbirler) Yaş meyve ve sebzeden, ithal edilen ara mallara kadar bütün konular ele alındı. Bu yaptırımlarla karşı karşıya kalmak istemeyiz. Rus pazarı daralırsa biz de başka pazarlara yöneliriz. Türkiye bunları alternatif pazarları çalışmıştır. Rus turistler Türkiye’ye gelmezse, bununla ilgili tedbirleri alırız. Başka ülkerin de Türkiye’yi turizm ülkesi olarak gördüğünü düşünüyoruz. Türkiye bazı sıkıntılarla karşı karşıya gelir ama Rusya da aynı sıkıntıları yaşayacaktır.