Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında

Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında

Davutoğlu: (6)- "Türkiye hiçbir surette Suriye gibi olmaz" - (Terör operasyonları) "Biz bu saldırıların hepsini bertaraf ederiz ama asla Türkiye'nin Suriye veya benzeri görüntülere ulaşmasına sebebiyet verecek hiçbir şeye de izin vermeyiz"- "Açık yüreklil

ŞANLIURFA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin hiçbir zaman Suriye gibi olmayacağını söyledi.

Davutoğlu, Şanlıurfa'da, Habertürk televizyonunda canlı yayınlanan "Şimdi ve Burada" adlı programda gençlerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye, Suriye gibi olur mu?" sorusunu yanıtlarken, "Türkiye hiçbir surette Suriye gibi olmaz." dedi. Birilerinin Türkiye'yi ateş çemberinin içine sokmak isteyebileceğini anlatan Davutoğlu, gençlerin gözlerinde bugünün Suriye'sini değil, Türkiye'nin küresel bir güç olduğunu gördüğünü kaydetti.

"Neden olmayız; birincisi biz halkına hesap veren bir yönetimiz. Demokratik sistem üzerinde herkes tercihini yapıyor, beğenmediğimiz birisi olduğu zaman onun yerine başkasını seçme hakkımız var." diye konuşan Davutoğlu, Mısır'a 1988 yılında gittiğinde doktora tezini daktilo ile yazdığını, 90'lı yıllarda tekrar gittiğinde bilgisayar kullandığını, daha sonra cep telefonu çıktığını ve internet kullanıldığını ve bütün bu süreç zarfında Mübarek'in "başkan" olduğunu söyledi. Davutoğlu, "Twitter çıkınca dayanamadı." dedi.

Mübarek'in yönettiği gibi rejimlerin en büyük zaafının halkına hesap vermemesi olduğunu vurgulayan Davutoğlu, halkın o rejimleri sorgulayamadığına ve eleştiremediğine dikkati çekti. Suriye'de de Esad'a yavaş yavaş demokratik sisteme geçmesi uyarısında bulunduklarını anlatan Davutoğlu, bunu yapmadığını çünkü bu rejimlerin halkından korktuğunu bildirdi.

Davutoğlu, Türkiye'nin son iki yılda tüm fırtınalara rağmen dört seçim yaptığını anımsatarak, herkesin oy kullandığını ve kendilerinin hesap verdiğini, 7 Haziran seçimlerinde halk tarafından "ikmale bırakıldıklarını" ancak derslerine yeniden çalışıp halkın önünde bir sınava daha girdiklerini belirtti. Davutoğlu, insanların önünde istemedikleri, beğenmedikleri bir yönetimi değiştirme ümidi olduğunda sokağa çıkıp bazı gösteriler yaptığını ama nihai kertede bunun çatışmaya dönüşmediğini anlattı.

Çatışmaların olduğu Cizre ve benzeri yerlere işaret eden Davutoğlu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki vatandaşlara, terör örgütünün çatışma çağrılarına kulak asmadığı için teşekkür etti ve operasyonların başarısından çok halkın bu tutumunun kendilerini mutlu ettiğini vurguladı. Davutoğlu, bu durumun Türkiye'nin Suriye gibi olmayacağının garantisi olduğunu kaydetti.

Başbakan Davutoğlu, "Biz bu saldırıların hepsini bertaraf ederiz ama asla Türkiye'nin Suriye veya benzeri görüntülere ulaşmasına sebebiyet verecek hiçbir şeye de izin vermeyiz." diye konuştu.

- ''Suriye'de çözüm zor hale geliyor''

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Açık yüreklilikle ifade etmek gerekir Suriye'deki problem, her geçen gün çözümü daha zor hale geliyor." yorumunu yaptı.

Olayın ilk aşamasına Esad'ı çok defa uyardığını, ordu ve halkı karşı karşıya getirmemesini ve halkına karşı şiddet kullanmamasını istediğini anlatan Davutoğlu, "Yapmadı. Yapmadı ve bir de onu için ayağa kalkan bir halkın bastırılabileceğini zannetti" görüşünü dile getirdi.

Başbakan Davutoğlu, uluslararası toplumun Esad'ın "cinayetlerine, baskısına, bombardımanına" sessiz kaldığı için kolay olan dönemlerde bir çözüm bulunamadığını, sonrasında ortaya çıktığını, işin daha karmaşık bir hale geldiğini anlatarak, bütün acıları Suriye halkının yaşadığını söyledi.

Yaklaşık 3 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye'nin vicdanın rahat olduğunun altını çizen Davutoğlu, "Kendi halkına böylesine zulmetmiş bir rejimin devam edebilmesi, baki olabilmesi mümkün değil." dedi. Davutoğlu, bir gün Suriye halkının kendi isteğiyle geleceğini inşa edeceğini ve en büyük katkıyı da Türkiye'nin yapacağını vurguladı.

Başbakan Davutoğlu, Türkiye-ABD ilişkileri konusundaki bir soruyu yanıtlarken "Suriye olaylarının ilk aşamasında ABD, Türkiye'nin kaygılarını ve Suriye'deki olayın vahametini, çapını yeterince anlayabildi diyemeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Güvenli bölge kurulmasını önerdiklerinde 3 sene direndiklerini şimdi güvenli bölgeden bahsettiklerini, ılımlı muhalefetin desteklenmesini istediklerinde tereddütle yaklaşıldığını ve DAEŞ'in ortaya çıktığını, rejimin baskısını artırdığını anlatan Davutoğlu, bütün bunların geç idrak edildiğinin altını çizdi.

ABD ile yakın istişareleri geçmişte olduğu gibi bugün de sürdürdüklerini anlatan Davutoğlu, kaygıların farklı olabileceğini ancak müttefik ülkelerin temasının sürmesinin hem Türkiye'nin güvenliği açısından hem de NATO'nun karşı karşıya kalacağı riskler açısından önem taşıdığını vurguladı.

Başbakan Davutoğlu, "Türkiye'nin kendi güvenliği için hiçbir taviz vermeden yürüttüğü Türk milli faaliyetler de var, çalışmalar da var. Dost, müttefik ülkelerle her şeyi konuşuruz ama Türkiye'nin güvenliğini hiç kimseyle pazarlık konusu yapmayız." ifadesini kullandı.

Davutoğlu, Şanlıurfa'da okuyan Yemenli bir gencin sorusu üzerine, Yemenin, Arap Baharı döneminde demokratik talepler sırasında en çok ümit bekledikleri ülkelerden biri olduğunu ancak Suriye ve Mısır'da olduğu gibi Yemen'de özgürlük, adalet, bir başarı isteyen gençlerin seslerini kısmaya çalıştıklarını, Yemen'de bugünkü tablonun ortaya çıktığını söyledi.

Türkiye'nin de özellikle 70'li yıllarda büyük sıkıntılar yaşandığını anımsatan Davutoğlu, o dönemki mücadelelerde hem doğru tarafta olmaya hem de kendilerini geliştirmeye çalıştıklarını anlattı.

Başbakan Davutoğlu, "Bizim bu ülke ile ilgili hayallerimiz, rüyalarımız var. Hayali, rüyası olmayan utansın. Kendi ülkesi, halkı için rüya göremeyenler hayal kuramayanlar, hedef ortaya koyamayanlar utansın. Sadece kendi şahsi çıkarını düşünüp, kendi bulunduğu konumu düşünüp bir ülkenin geleceğini sadece o perspektifte görenler utansın. Ben senin yüzünde geleceğin Yemen'ini görüyorum, medeniyet merkezi olan Yemen'i." değerlendirmesinde bulundu.

Davutoğlu, iş kurmak isteyen gençlere hibe verilmesi ile ilgili bir soru üzerine, seçimlerden sonra eylem planlarını açıkladıklarını belirterek, "Verdiğimiz vaatlerin yüzde 99 değil, yüzde 100'ünü yerine getirdik." dedi. Bundan büyük memnuniyet duyduklarını anlatan Davutoğlu, 50 bin lira hibe yetmezse, bu rakamın 100 bin liraya çıkarılabildiğini ve 3 yıl vergi alınmadığını kaydetti. Davutoğlu bunun karşılığında taleplerinin sadece uygulanabilir proje getirilmesi olduğunu söyledi.

(Sürecek)