Başkanlık geliyor ! Davutoğlu'ndan kritik açıklama

Başkanlık geliyor ! Davutoğlu'ndan kritik açıklama

Başbakan Davutoğlu, Sırbistan'a gitmeden önce başkanlık sistemi ve kaçak çay sözleri hakkında açıklama yaptı.

Başbakan Davutoğlu “Doğru olan başkanlık sistemidir. Öyle bir hükümet modeli ortaya koyalım ki 50 sene sonra torunlarımız da rahat etsinler"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sırbistan ziyareti öncesi havalimanında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Başbakan yeni anayasa çalışmalarına derhal başlayacaklarını söyledi. CHP lideri Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Bahçeli ile ön yargısız görüşeceğini belirten Davutoğlu, HDP ile görüşme yapmayacağını vurguladı. Davutoğlu, hükümet sistemi ile ilgili de “Doğru olan başkanlık sistemidir. Bunu da tartışırken kimsenin konjonktürel bakmasını tavsiye etmem. Öyle bir hükümet modeli ortaya koyalım ki 50 sene sonra torunlarımız da rahat etsinler“ dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sırbistan ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde basın toplantısı düzenledi. Ziyaretin içeriğine ilişkin konuşan Davutoğlu, “İkili ilişkiler ve bölgesel barış bağlamında son derece önemli bir ziyaret olacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile dün İstanbul’da yaptığı görüşmeye ilişkin soruya da cevap veren Davutoğlu, yurt dışı ziyaretleri nedeniyle haftalık olağan görüşmeyi öne aldıklarını, bu kapsamda bir görüşme gerçekleştiğini söyledi.

“DOĞRU OLAN BAŞKANLIK SİSTEMİ”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşme yapacağını belirten Davutoğlu, yeni anayasa çalışmaları kapsamında ön yargısız bir görüşme gerçekleştireceklerini söyledi. Davutoğlu, “Sayın Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile yöntem etrafında bir istişarede bulunacağız. İçerik olarak da önemli olan anayasanın ruhudur. Özgürlükçü, insan odaklı, vatandaşı esas alan, vatandaşın devleti tanımladığı bir anayasa çerçevesini kendilerine paylaşacağım. Hiçbir ön yargı taşımadan en doğru hükümet yönteminin ne olduğunu kendileri ili paylaşacağayım. Şu mesele gelirse konuşmam gibi bir şey doğru olmaz. Doğru olan başkanlık sistemidir. Bunu da tartışırken kimsenin konjonktürel bakmasını tavsiye etmem. Öyle bir hükümet modeli ortaya koyalım ki 50 sene sonra torunlarımız da rahat etsinler. Benim niyetim ve hedefim bu görüşmelerde tamamıyla özgürlükçü, katılımcı, güçler ayrımına dayalı, çağdaş bir anayasanın yazılacağını düşünüyorum. Kişiselleştirmeden, şartlar ortaya konmadan.” şeklinde konuştu.

HDP’li Sırrı Süreyya Önder, Davutoğlu’nun randevu talebine ilişkin “Ya operasyonları durdurur ya da kaçak çayımızı içer gider” demişti.

HDP’YE KAÇAK ÇAY TEPKİSİ!

HDP ile görüşme iptalinin sorulması üzerine Davutoğlu, “Randevu talebinden sonra saygısızlığa varan açıklamalarından sonra onları muhatap almam doğru değil” dedi.

Başbakan Davutoğlu, “Biz bir film senaryosu çeviriyor değiliz. Türkiye ateş çemberinin ortasında, yüzlerce askerimizi, polisimizi şehit vermişiz. Yok çay içecekmişiz de, kaçak çaymış da… Gitsinler çaylarını kimle içeceklerse içsinler. İsterse Kandil’e gitsin çayını içsin, bu film senaristi. Türkiye ateş içinde olacak, etrafımız ateş çemberi olacak, beyefendi kaçak çaydan bahsedecek ben de o masaya oturacağım, öyle mi? Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelen herkes bu milleti temsil etmenin ciddiyetini taşıyacak” diye konuştu.