Erdoğan: ''El birliği ile yok edeceğiz''

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Karanlık yapıyla mücadelemiz kararlı şekilde sürüyor. FETÖ ile mücadelemizde Nazarbayev'in verdiği desteğe teşekkür ediyorum. FETÖ çetesini el birliği ile yok edeceğiz"dedi

 Cumhurbaşkanı Erdoğan ve KazakistanCumhurbaşkanı Nursultan  Nazarbayev, Akorda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirdikleri baş başa  görüşme ve heyetler arası çalışma yemeğinin ardından, ortak basın toplantısı  düzenledi.  "Türk dünyasının Aksakalı Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev'in  daveti üzerine buradayız." ifadesini kullanan Erdoğan, EXPO toplantısı ve İslam  İşbirliği Teşkilatı Zirvesi dolayısıyla Astana'nın hareketli günler geçirdiğini  belirtti.

  Şahsına ve heyetine gösterilen misafirperverlikten dolayı şükranlarını  sunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sayın Nazarbayev'in tarihi ziyaretinden bir yıl  sonra Kazakistan'da bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Kendisine  ülkemizdeki hain darbe girişiminden hemen sonra dayanışma için gerçekleştirdiği  ziyaret dolayısıyla huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. Türk  dünyasının Aksakalı Nazarbayev bu ziyaretiyle Türk milletinin gönlündeki müstesna  yerini bir kez daha perçinlemiştir." diye konuştu.

  Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin 2009 yılında stratejik  ortaklık seviyesine çıkarıldığını, 2012 yılında ise bunu Yüksek Düzeyli Stratejik  İşbirliği Konseyi'ni ihdas ederek kurumsal bir mekanizmaya kavuşturduklarını  anlatan Erdoğan, ilk toplantılarını 2012 yılında Türkiye'de, ikincisini ise  Kazakistan'da 2015'te gerçekleştirdiklerini anımsattı.  Yapacakları yeni toplantı için Nazarbayev'i gelecek yıl Türkiye'de  ağırlayacaklarını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kazakistan, Orta Asya'da  ekonomik ve ticari iş birliğimiz bakımından önem ve öncelik verdiğimiz bir ülke."  ifadesini kullandı.

 Astana'nın inşası başta olmak üzere, Kazakistan'daki birçok projenin  Türk firmaları tarafından hayata geçirildiğini aktaran Erdoğan, Nazarbayev'e  firmalara gösterdiği itimat dolayısıyla teşekkürlerini iletti.  Türk firmalarının da başarı grafiklerini yükselterek bu güvene layık  bir performans sergilediklerine inandığını belirten Cumhurbaşkanı  Erdoğan,  "İnşallah önümüzdeki dönemde Türk firmaları, Kazakistan'ın kalkınması için daha  büyük işlere de imzalarını atacaklar." dedi.

 Türkiye'nin 15 Temmuz 2016'da çok ciddi bir badire atlattığına işaret  eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:    "Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) anayasal demokratik düzenimize  kastettiği hain darbe girişimi, milletimizin cansiparane duruşuyla engellendi. Bu  süreçte 250 vatandaşımızı şehit verdik, 2 bin 193 insanımız da gazi oldu.  Çıkarları için kan dökmekten çekinmeyen bu karanlık yapıyla mücadelemiz kararlı  bir şekilde sürüyor. Ülke olarak FETÖ ile mücadelemizi sadece kendimiz için değil  aynı zamanda dost ve kardeşlerimizin güvenliği için de yürütüyoruz. Bu süreçte  Aksakalımızın verdiği desteğe teşekkür etmek istiyorum. El birliği içinde  çalışarak her iki ülkenin de milli güvenliğini tehdit eden bu çeteyi inşallah  tasfiye edeceğiz. Önümüzdeki süreçte DEAŞ, FETÖ ve El Kaide gibi terör  örgütleriyle mücadele noktasındaki iş birliğimizi daha da artıracağız."

Görüşmelerinde bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında da görüş  alışverişinde bulunduklarını aktaran Erdoğan, "Diplomatik ilişkilerimizin 25.  yılında adeta zirve yapan bu dayanışmamızı çok daha ilerilere taşımanın arzu ve  gayreti içerisinde olacağız. Genel olarak benzer görüşleri paylaştığımızı  memnuniyetle gördüm." diye konuştu.   Ziyareti kapsamında EXPO fuar alanına giderek Türkiye ve Kazakistan  pavilionlarını ziyaret edeceğini, yarın başlayacak İslam İşbirliği Teşkilatı  Birinci Bilim ve Teknoloji Zirvesi'ne katılacağını ifade eden Erdoğan,  Kazakistan'ı başarılı organizasyonlara ev sahipliği yaptığı için kutladı. Kazakistan'ın uluslararası başarılarının bunlarla sınırlı olmadığını  kaydeden Erdoğan, "Suriye barış görüşmeleri şu anda Astana'da yapılmaktadır. Az  önce Zat-ı Devletlerinin de ifade ettikleri gibi ayın 14'ünde burada şu ana kadar  yapılan çalışmaların zirvesi mesabesinde yine bir buluşma gerçekleşecek." dedi.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik  Konseyi geçici üyeliğine seçilen ilk Orta Asya ülkesi olduğunu anımsatarak,  şunları söyledi:  "Tüm bu gelişmeler Kazakistan'ın artan bölgesel ve küresel önemine  işaret ediyor. Kazakistan'ın bu kazanımları bizleri de ziyadesiyle sevindiriyor.  Diğer yandan Kazakistan'ın dünyanın rekabet gücü en yüksek 50 ülkesi arasına  girme hedefine ulaşacağına inanıyorum. 2050 stratejisi ve  'Nurlu Yol  Programı'nın başarılı olacağından eminim. Bu kapsamda Kazakistan'a her alanda  yardımcı olmaya hazırız."  Kazakistan ile Türkiye'nin uluslararası ve bölgesel teşkilatlarda da  verimli bir iş birliği içerisinde bulunduklarını bildiren Erdoğan, "Kuruluşuna  beraber öncülük ettiğimiz Türk Konseyi'nin, tüm üye ülkelerin çabalarıyla  bölgemiz için yararlı projeler gerçekleştireceğine inanıyorum. Türk Konseyi'nin  önümüzdeki dönemde yeni üyelerle genişlemesini de arzu ediyorum."  değerlendirmesini yaptı.

PROTOKOLLER İMZALANDI 

Basın toplantısı öncesinde iki Cumhurbaşkanı'nın huzurunda iki ülke  arasındaki protokoller ve mutabakat zabıtları imzalandı."Türkiye-Kazakistan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu Onuncu  Dönem Toplantısı Protokolü", Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ile Kazakistan  Başbakan Birinci Yardımcısı Askar Mamin tarafından imzalandı.   "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ile Kazaki?stan Cumhuriyeti  Cumhurbaşkanı himayelerinde oluşturulan 'Yeni Sinerji-Ortak Ekonomi  Programı' 2017-2020 Dönemi Eylem Planı Protokolü"nü ise Ekonomi Bakanı Nihat  Zeybekci ile Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanı Jenis Kasımbek imzaladı.  "Büyük Almatı Çevre Yolu İnşaası ve İşletmesi ile ilgili Alsim Alarko,  Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Kazakistan Cumhuriyeti Yatırım ve Kalkınma  Bakanlığı Arasındaki Mutabakat Zaptı"na Alsim Alarko Başkanı Ayhan Yavrucu ile  Kazaki?stan Yatırım ve Kalkınma Bakanı Jenis Kasımbek, imza attı.

HEYETTE İKİ MHP'Lİ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın heyetinde Başbakan  Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Dışişleri  Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan  Kaya, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker,  AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, AK Parti Ankara Milletvekili Lütfiye  Selva Çam ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ile MHP Aydın Milletvekili  Deniz Depboylu da hazır bulundu.