Erdoğan'dan Esad açılımı: ''Görüşmeye kapalı değiliz!''

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün sona eren tahıl koridoru anlaşması ile ilgili olarak Rusya lideri Putin ile görüşeceğini açıklarken, Suriyeli lideri Esad ile de görüşmeye açık olduklarını belirtti.

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'a hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan bugün sona eren ve Rusya'nın "şartlar sağlandığında anlaşmaya geri döneceğiz" dediği tahıl koridoru anlaşması için Rusya lideri Putin ile görüşeceğini söyledi.

Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğunda imzalanan, Rusya-Ukrayna Savaşı sebebiyle Ukrayna limanlarından tahılın dünyaya ulaştırılmasını sağlayan Tahıl Anlaşması bugün sona eriyor. Kremlin'den yapılan açıklamada Karadeniz Tahıl koridoru anlaşmasının "şimdilik" durdurulduğu belirtildi. Yapılan açıklamada, "Kırım Köprüsü'ne yapılan saldırının tahıl anlaşmasının sona ermesi arasında bir bağlantı yok. Rusya, şartlar sağlandığında anlaşmaya geri dönecek." denildi.

 Erdoğan'ın açıklamasından satır başları:

Önemli mesafeler kaydettik. 6 şubat sonrası kardeşlerimizin maddi manevi desteklerini yanımızda gördük. Bu vesile ile bu dost ve kardeş ülkelerden pek çok alanda Türkiye ile dayanışma sergilediler. Onlara teşekkür ediyorum. Barış ve istikrar doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2023 yılını bir fırsat yılı olarak görüyoruz. İlişkilerimizin dayandığı sağlam temeli geniş bir iş birliğine yaymayı arzu ediyoruz.

Ziyaretlerimizde öncelikli gündem ortak yatırım ve ticari faaliyetler olacak.

Suudi Arabistan ülkemize hac için ülkemize ilave kota verdikleri için müteşekkir olduğumuzu tekrar ifade etmek istiyorum.

Cidde’nin ardından dost ve kardeş Katar’ı ziyaret edeceğiz. Ziyaretimizde Körfez turumuzun son durağı ilişkilerimizin her anlamda gelişme gösterdiği Birleşik Arap Emirlikleri olacak.

Rusya Ukrayna arasındaki çatışmaların daha fazla yıkıma yol açmaması için yoğun çaba harcıyoruz. Tahıl koridoru girişimi sayesinde dünya piyasalarına 33 milyon tondan fazla tahıl sevk edildi. Karedeniz girişimin devam etmesinin gerektiğini farklı alanlarda dile getirdik.

Rusya Federasyonu Başkanı dostum Putin'in bugün yapılan açıklamaya rağmen bu insani köprünün devamını istediğini biliyorum. Seyahatten döner dönmez Sayın Putin ile görüşeceğim.

TÜRKİYE'DEKİ YANGINLAR

Bu arada maalesef yangınlar şu an ülkemizi sarmış vaziyette gerek Muğla, Mersin, Çanakkale gibi 5 ayrı noktada yangınlar oldu bunlar kontrol altına alındı. Şu anda bütün gece görüşlü helikopterlerimiz uçaklarımız yoğun çalışma içerisinde. Rusya ile de görüşme yapıp onlardan antanov büyük gövdeli yangın söndürme uçakları için görüşme yapacağız.

SURİYE İLE NORMALLEŞME SÜRECİ

Suriye ile ilgili kapıyı kapama gibi bir durumumuz söz konuş değil. Kapı açık. Biz Beşar Esad ile de görüşme noktasında kapalı değiliz. Görüşürüz. Bütün mesele onların bize yaklaşımı. Şu anda tabi Suriyeli Esed, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinden çıkmasını istiyor. Böyle bir şey söz konusu olamaz.

'BOTAŞ SATILACAK' İDDİASI

'BOTAŞ'ı satıyorlar' gibi bir şey yok, neyin satılacağını neyin satılmayacağını çok iyi biliriz."