İşte CHP'nin Binali Yıldırım planı

İşte CHP'nin Binali Yıldırım planı
Güncelleme:

CHP, AK Parti'nin İstanbul adayı Binali Yıldırım'ın TBMM Başkanlığı'ndan istifa etmemesi durumunda YSK'ya itirazda bulunmaya hazırlanıyor.

TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın görevinden istifa etmeden AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterilmesi tartışma konusu olmaya devam ediyor.

YSK’nin 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerle ilgili takvimine göre, partiler adaylarını 19 Şubat’a kadar bildirmek zorunda. YSK, “geçici aday listelerini” 22 Şubat’ta, kesin aday listelerini ise 3 Mart’ta ilan edecek.

SEÇİM KANUNU İLE İTİRAZ

CHP, görevinden istifa etmeden AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı açıklanan TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın isminin geçici listede yer alması halinde önce İl Seçim Kurulu’na başvuracak. CHP’nin itirazına 2839 sayılı Milletvekili Seçim Kanunu dayanak gösterilecek. Kanun’un adaylıklarla ilgili 18’inci maddesinde yer alan, “Adaylık için görevden çekilmesi gerekenler” arasında sıralanan, “Kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri” ifadesinin Yıldırım’ı kapsadığını savunan CHP, itirazının reddedilmesi halinde ise YSK’ye başvuracak.

SON ADIM AYM

“Tam kanunsuzluk” iddiasıyla YSK’ye yapılacak başvurudan da sonuç alınamaması durumunda Anayasa’nın 94’üncü maddesinde yer alan, “TBMM Başkanı ve Başkanvekilleri, üyesi bulundukları siyasi partinin veya parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine, görevlerinin gereği olan haller dışında, Meclis tartışmalarına katılamazlar, oy kullanamazlar” hükmüne aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapılacak.

YSK TEMSİLCİSİNDEN DEĞERLENDİRME

Yıldırım’ın adaylığına yönelik olası itiraza ilişkin tartışmalar sürerken CHP’nin YSK temsilcisi Hadimi Yakuboğlu, itiraz sürecini BirGün’den Hüseyin Şimşek’e değerlendirdi.

Yıldırım’ın adaylığı hakkında ilk etapta “Anayasa’yı ihlal” hükmünden başvuru yapılamayacağını dile getiren Yakupoğlu, “Anayasa’daki hüküm, Yıldırım’ın siyasi faaliyette bulunmasını, örneğin AK Parti’nin bir toplantısına Meclis Başkanı sıfatıyla katılmasını kapsıyor. Oysa Milletvekili Seçim Kanunu’ndaki hüküm ise doğrudan Yıldırım’ın herhangi bir yere adaylığının mümkün olmadığını ifade ediyor. Bu yüzden ilk olarak bu hükme göre itiraz edilebilir. Milletvekili Seçim Kanunu’na bakmamızın nedeni ise Mahalli İdareler İle Mahalle Muhtarlıkları Ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkındaki Kanun’da ‘adaylık şartları’ için bu Kanun’a atıfta bulunulmasıdır” dedi.