MHP koalisyona neden ''hayır'' dedi ?

MHP koalisyona neden ''hayır'' dedi ?

MHP'nin AK Parti ile koalisyona yanaşmamasının altındaki sebep ortaya çıktı.

7 Haziran milletvekili genel seçiminin ardından oluşan siyasi tablo sonrasında sonuçsuz kalan koalisyon hükümeti arayışları yeniden seçimi gündeme getirirken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli izlediği stratejiyle birçok hedefini birlikte hayata geçirmiş oldu. 

Milliyet gazetesinden Önder Yılmaz'ın haberine göre Bahçeli, 7 Haziran seçim sonuçlarının kamuoyuna yansımasından birkaç sonra siyasi dinamikleri hesap ederek, bugün partisini kilit konuma getiren stratejisinin ilk adımını attı. Bahçeli, seçim meydanlarında halka söz verdiği “çözüm sürecinin noktalanması, 17-25 Aralık yolsuzluk olaylarının üzerine gidilmesi ve Erdoğan’ın anayasal sınırlarına çekilmesi” konularını, seçim sonrası koalisyon arayışlarında atacağı adımlar için ilke olarak benimsedi. Bahçeli, belirlediği üç şarta; “anayasanın ilk dört maddesine dokunulamayacağı” başlığını ekledi. Koalisyon arayışlarında kimin hangi partiyle koalisyon kurabileceğini tarif eden Bahçeli, partisinin ilke ve ön şartlarını kamuoyuna deklare ederek açıktan pozisyon aldı. Ak Parti, CHP ve HDP, Bahçeli’nin aldığı pozisyon doğrultusunda taktik belirlemek zorunda kaldı. 

Bahçeli, 7 Haziran akşamı açıkladığı ilke ve şartlarından milim sapma göstermeyerek birçok hedefi birlikte hayata geçirme şansı buldu. Bunların başında ise, “çözüm süreci diyordunuz, buyurun hükümeti kurun” dediği Ak Parti, CHP ve HDP’yi aynı fotoğraf karesine sokmuş oldu.
Bahçeli, aldığı pozisyonla hem belirleyici konuma geldi hem de “Cumhurbaşkanlığı seçimindeki 367 krizi başta olmak üzere her krizte Ak Parti’yi kurtaran parti” eleştirilerini dayanaksız bıraktı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın devletin zirvesinde olmasına rağmen hem Ak Parti’yi hem siyaseti yönlendirme çabalarını eleştiren Bahçeli, hem bu durumu halkın gözleri önüne serdiğini, hem de Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında var olduğu iddia edilen kırılgan yapıyı hedef aldığını düşünüyor.
Bahçeli ayrıca, MHP’nin ilkeli ve tutarlı bir parti olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiş oldu.