Musul'u Kurtarma Operasyonu

Musul'u Kurtarma Operasyonu

Mahmur cephesi Peşmerge komutanlarından General Vesani:- "Irak ordusu ile Peşmerge güçleri arasında anlaşma var. Buna göre Peşmerge teyakkuz halinde olacak. Irak ordusu ne zaman ihtiyaç duyarsa Peşmerge harekete geçecek" - Peşmerge güçleri Mahmur-Güver ce

ERBİL (AA) - Mahmur cephesi Peşmerge komutanlarından General Ziryan Şeyh Vesani, Peşmerge güçlerinin başlatılan Musul operasyonuna henüz katılmadığını belirterek, "Irak ordusu ile Peşmerge güçleri arasında anlaşma var. Buna göre Peşmerge teyakkuz halinde olacak. Irak ordusu ne zaman ihtiyaç duyarsa Peşmerge harekete geçecek." dedi.

Vesani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak ordusu ile Peşmerge güçleri arasında Musul operasyonun yürütülmesine ilişkin anlaşma yapıldığını belirtti.

Peşmerge ile Irak ordusunun Mahmur'daki operasyonda aynı cephede bulunduğunu aktaran Vesani, "Irak ordusu ile Peşmerge güçleri arasında anlaşma var. Buna göre Peşmerge teyakkuz halinde olacak. Irak ordusu ne zaman ihtiyaç duyarsa Peşmerge harekete geçecek. Peşmerge güçleri şimdiye kadar fiili olarak çatışmalara katılmadı" ifadelerini kullandı.

Mahmur'a gelen Musul Ortak Operasyonlar Komutanlığının kente doğru operasyon başlatmadan önce çevresindeki köyleri kontrol etmeyi amaçladığını kaydeden Vesani, şunları kaydetti: "Hedef şimdilik Geyara'yı almak. Geyara'da askeri havalimanı bulunuyor. Burası alınırsa Musul merkeze doğru büyük operasyon başlayabilir. Çünkü buraların kurtarılması esas operasyona önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu şekilde bölge üzerindeki tehlike de azalacaktır."

DAEŞ mevzilerine yönelik hava operasyonlarına koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının katıldığını dile getiren Vesani, "Irak'a ait uçakların operasyonlara katılıp katılmadığına dair bilgimiz yok. Sadece koalisyon güçleri uçaklarını görüyoruz" bilgisini paylaştı.

Peşmerge güçleri Mahmur-Güver cephesi sorumlu yardımcısı Aras Hüseyin Mirhan da Musul'u kurtarma operasyonuna henüz katılmadıklarını ancak teyakkuz halinde olduklarını bildirerek, "Irak ordusunun Mahmur'daki saldırıları Musul'u kurtarma operasyonunun ilk ayağını oluşturuyor. Geyara'daki Dicle Nehri'ne kadar ulaşılması hedefleniyor. Bunun ne kadar zamanda sonuçlanacağı ise belli değil" dedi.

Irak Savunma Bakanlığına bağlı Ortak Operasyonlar Komutanlığı, dün sabah itibarıyla Musul'u kurtarma operasyonunun başladığını bildirmişti.

Irak'ın ikinci büyük kenti Musul, 10 Haziran 2014'ten bu yana terör örgütü DAEŞ'in elinde bulunuyor.