SP ve BBP'nin başvurularına ret

SP ve BBP'nin başvurularına ret

Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi'nin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruya yanıt geldi.

Anayasa Mahkemesi, siyasi partilerin hazine yardımından faydalanması için milletvekili genel seçimlerinde yüzde 3 oy alma şartı aranmasının seçme ve seçilme hakkını ihlal etmediğine karar verdi.

Resmi gazete'de yayımlanan karara göre, büyük birlik partisi (BBP) ve  Saadet Partisi, 12 Haziran 2011'de yapılan milletvekili genel seçiminde sırasıyla  yüzde 0,75 ve yüzde 1,26 oranında oy aldı.Her iki parti de 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nda öngörülen  yüzde 7'den fazla oy alamadıkları için siyasi partilere yapılan devlet  yardımından faydalandırılmadı.
 
Siyasi Partiler Kanunu'nda 2014 yılında yapılan değişiklikle siyasi  partilerin hazine yardımından faydalanmaları için almaları gereken oy oranı yüzde  3'e indirildi. BBP ve Saadet Partisi, söz konusu düzenlemenin seçilme ve siyasi  faaliyette bulunma hakkına aykırı olduğu, bu nedenle iptal edilmesi gerektiği  iddiasıyla Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.
 
Başvuruda, Anayasa'nın 68. maddesinde siyasi partilere yeterli düzeyde  ve hakça mali yardım yapılacağı hususunun düzenlendiği belirtilerek, bu  partilerin 7 Haziran 2015'te, önceki seçimde aldıkları oranda oy almaları  durumunda hazine yardımından yararlanamayacakları, bunun da hak ihlali doğuracağı  ifade edildi.
 
Başvuruyu kabul edilebilir bulan Yüksek Mahkeme, söz konusu  düzenlemenin hak ihlali doğurmadığına hükmetti.Kararda, siyasi partilere devlet yardımının, siyasi çoğulculuğu  güçlendirmeye ve demokratik kuruluşlardan beklenen görevlerin yerine  getirilmesini sağlamaya yönelik olduğu belirtildi.
 
  Devlet yardımı için asgari bir sınırın belirlenmesi gerektiği ifade  edilen kararda, şöyle denildi:"Asgari bir sınırın olmadığı bir sistem, ters etki yaparak yardımdan  yararlanma beklentisinde olan siyasi parti sayılarında bir artışa neden olabilir.  Zira alınan her oy, devlet yardımı temelinde bir gelir kapısı olarak  değerlendirilebilir. Dolayısıyla siyasi partilerin devlet yardımından  yararlanabilmeleri için 2820 sayılı Kanun'un ek 1. maddesi ile bir sınır  belirlenmesi, seçilme hakkının etkinliğini ortadan kaldıran bir düzenleme olarak  değerlendirilemez."
 
Bu kapsamda Avrupa ülkelerinde standart bir devlet yardımı  uygulamasından bahsedilemeyeceği aktarılan kararda, bu konuda ölçülü bir sınırın  belirlenmesinin seçilme hakkının etkinliğinin sağlanması için gerekli olduğu  kaydedildi.
 
Kararda ayrıca, siyasi partilerin tek gelir kaynağının, doğrudan  yapılan devlet yardımı olmadığı, yasaya göre "parti mal varlığından elde edilecek  gelirler" dışındaki kaynaklardan sağlanan gelirlerin hiçbir surette vergi, resim  ve harca tabi olmayacağı vurgulandı.