Tbmm Genel Kurulu

Tbmm Genel Kurulu

HDP Grup Başkanvekili Demirel:- "Patentinin AKP bakanlarına ait olduğu bilinse de bugün Sayın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı'na karşı, bir kadına karşı cinsiyetçi ifadelerini kabul etmiyoruz"- CHP Grup Başkanve

TBMM (AA) - HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'na yönelik sözlerine ilişkin, "Patentinin AKP bakanlarına ait olduğu bilinse de bugün Sayın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı'na karşı, bir kadına karşı cinsiyetçi ifadelerini kabul etmiyoruz" dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanun Tasarısı'nın 2. bölümü üzerinde görüşmeler sürüyor.

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, kanun tasarısının, insan haklarını koruması öngörülen kurumun yapısı ve işlevi yönünden son derece eksik ve sorunlu olduğunu savundu.

Yeşil, tasarının, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu tarafından ortaya konulan Paris İlkeleri'ne uygunluk göstermediğini ileri sürdü.

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, tasarının, AB istediği ve zorladığı için çıkarılan bir düzenleme olduğunu iddia etti. Varlı, "Bizim insan hakları konusunda Avrupa'dan alabileceğimiz bir ders yoktur." değerlendirmesinde bulundu.

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, "Ucube bir işle uğraşıyoruz. Ortada bir kurum var, bu kurumun bir kanunu var. AB, bizden eşitlikle ilgili bir kurum kurulmasını istiyor. Biz, eşitlikle ilgili uluslararası kurumların mevzuatından kes, kopyala ile yeni bir kanun yapıyoruz." görüşünü ileri sürdü.

- Kılıçdaroğlu'nun, Bakan Ramazanoğlu'na yönelik sözleri

HDP Grup Başkanvekili Demirel, siyasi partilerin, bakanlara ve onların çalışma alanlarına yönelik çok güçlü eleştirilerde bulunduğunu, HDP olarak da eleştirilerini her zaman dile getirdiklerini hatırlattı.

Bakan Ramazanoğlu ile ilgili dün de gensoru önergesi verdiklerini ve güçlü bir muhalefet gerçekleştirdiklerini ifade eden Demirel, "Ama özellikle patentinin AKP bakanlarına ait olduğu bilinse de bugün Sayın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı'na karşı, bir kadına karşı cinsiyetçi ifadelerini kabul etmediğimizi bir kez daha buradan ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Milletvekillerinin, erkek egemen zihniyetiyle kadına yönelik cinsiyetçi yaklaşımlarını parlamentonun kabul etmemesi gerektiğini vurgulayan Demirel, "Bu cinsiyetçi yaklaşımları ve söylemleri, kim tarafından söylenirse söylensin asla kabul etmediklerini" bildirdi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Demirel'in, Kılıçdaroğlu'na atfen ifade ettiği husustan büyük üzüntü duyduğunu kaydetti.

Gök, şöyle devam etti:

"AKP'li bir eski bakanın, Rıza Sarraf için söylediği bir sözü, Genel Başkanımızın, bir siyasi eleştiri mahiyetinde söylemesi üzerine bugün başka bir anlam yüklenerek, onun üzerinden bir kampanya yürütülmeye çalışıldığının farkındayız. AKP'nin akladığı bir bakanın söylediği bir söze atfen Genel Başkanımızın işaret ettiği bu tutum karşısında, kimse AKP'nin bundan bir şey çıkartma gayretleri içerisinde olmamalıdır. Sayın Çağlar Demirel'in de bu konuda özen ve dikkat göstermesini beklerdik."

Bu arada, Genel Kurula gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu, birleşime verilen arada, AK Parti'li kadın milletvekilleriyle bir süre sohbet etti.