Ve AK Parti'nin yeni başkanı: Binali Yıldırım...

Ve AK Parti'nin yeni başkanı: Binali Yıldırım...

AK Parti bugün 2. Olağanüstü Kongre'sini gerçekleştiriyor. İşte dakika dakika yaşananlar...

AK Parti yeni Genel Başkanı'nın seçileceği 2'nci Olağanüstü Kongre, Ankara Arena Spor Salonu'nda coşkuyla başladı. Binali Yıldırım, delegelerin bin 405'inin oyunu alarak, AK Parti'de genel başkanlığa seçildi.

AK Parti Genel Başkan Adayı Binali Yıldırım, AK Parti'de 3'üncü genel başkanın seçileceği 2'nci Olağanüstü Büyük Kongre'deki konuşmasında zaman zaman sesinin kısılmasına rağmen yeni Anayasa ve başkanlık sistemiyle ilgili mesajlar vererek, "Başkanlık sistemini yeni Anayasa'yı getirmeye hazır mısınız? Bugün yapmamız gereken en önemli iş, fiili durumu yasal hale getirmek. Anayasayı, bu laf karışıklığını sona erdirmektir. Bunu yolu yeni Anayasa ve başkanlık sistemi" dedi. Konuşması sırasında sık sık sesi kısılan Yıldırım, "Sesime inat sizinle muhabbet etmeye devam edeceğim. Sesler kısılabilir ama gönlüden gönüle giden yolları kimse engelleyemez" ifadelerini kullandı.
Binali Yıldırım'ın konuşmasından önce adaylığının bin 282 delege imzasıyla kesinleşmesi üzerine salondakiler, Yıldırım'ı ayakta alkışladı. AK Parti Genel Başkan Adayı Yıldırım'ın konuşması öncesinde Yıldırım'la ilgili kısa film gösterimi de yapıldı.

15.10 : Kongrede seçim süreci başladı.

14.00 : Tek aday Binali Yıldırım kongre konuşmasına başladı. Konuşmasının başında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a selamlarını gönderdi. Yıldırım ses kısıklığı nedeniyle zor anlar yaşadı. Bİnali Yıldırım'ın konuşmasından satır başları:

Aydınlık Türkiye’nin mimarı kurucumuz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı saygıyla selamlıyorum. Recep Tayyip Erdoğan bir dava adamıdır büyük Türkiye’nin yılmaz savunucusudur. Her zaman başımız dik gururla 'ben Recep Tayyip Erdoğan’ın yol arkadaşıyım kader arkadaşıyım gönül arkadaşıyım' dedik. Bundan sonra da demeye devam edeceğiz.  Sayın cumhurbaşkanım söz veriyoruz sevdan sevdamız davan davamız yolun yolumuzdur.Liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’ın bu bayrağı devralan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’na hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. İlk başbakanımız cumhurbaşkanımız sayın Abdullah Gül’e hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz.

yildirim-erdogan-la-basladi-7072850.jpeg

Bayrak değişimi sadece millet yolunda yapılacak yeni hizmetlerin kapısını aralamak için bir araçtır. Yolları böleriz ülkeyi asla böldürtmeyiz. Ekmeğimizi böleriz Türkiye’yi böldürtmeyiz. Mesele memleket meselesidir. Terörle mücadele konusundaki kararlılık aynı şekilde devam edecek. Biz bu topraklarda bin yıldır kardeş olarak yaşadık bundan böyle de beraber yaşamaya devam edeceğiz. Huzur sağlanana kadar bu operasyonlar devam edecek. Milletimiz rahat olsun bu terör belasını Türkiye’nin gündeminde çıkartacağız. Şer cephesi bir araya geldi. Sadece bölücü örgütle değil DEAŞ’ı, PYD’si paralele terör örgütüyle aynı kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz.

Bu hainlere milletimiz 1 Kasım seçimlerinde tokadı vurdu. Devlet içinde paralel devlet olur mu değerli kardeşlerim. Türkiye’de tek devlet vardır o da Türkiye Cumhuriyeti Devleti'dir. Sevgili kardeşlerim AK Parti olarak geçtiğimiz 13 yılda birbirinden güzel hizmeti milletimizin hizmetine sunduk. Bundan böyle de sizin seçiminizle göreve geldiğimde benden önce ülkemizi başarıdan başarıya taşıyan başta kurucu liderimiz Recep Tayyip Erdoğan, Sayın Abdullah Gül, Sayın Ahmet Davutoğlu başbakanımızın bıraktığı yerden hizmet etmeye devam edeceğim.

Yolları böldük hayatları birleştirdik, yollar böldük halkı birleştirdik. Akıl yollarıyla ülkemizin her yanını donattık. Türkiye’yi Afrika seviyesinden aldık Avrupa’nın ilk beş ülkesi arasında soktuk.

Sesime inat sizlerle muhabbet etmeye devam edeceğim. Yolların kralı yok yolların kuralı vardır. Onun için yolların kuralına riayet edeceğiz ve sevdiklerimize buluşacağız kazaya mahal vermeyeceğiz.

13.50 : Kongrede Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK), Merkez Disiplin Kurulu ve Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu üyelikleri için yapılan adaylık başvuru süresi tamamlandı. Bir önceki 50 kişilik MKYK’dan yaklaşık 20 isim listede yer bulamadı. Cemil Çiçek, Ömer Çelik, Faruk Çelik, Mevlüt Çavuşoğlu, Bülent Gedikli gibi isimler listede yok.

İşte listede yer alan isimler...

1- Abdülhamit Gül
2 -Ali Aydınlıoğlu
4- Asuman Erdoğan
8- Bekir Bozdağ
9- Berat Albayrak
10- Burhan Kuzu
11- Çiğdem Karaaslan
12- Edibe Sözen
13- Efkan Ala
14 Fatih Şahin
15 Fatma Betül Sayan Kaya
16-Galip Ensarioğlu
17-Hamza Dağ
18-Hayati Yazıcı
19-Mehmet Mehdi Eker
20-Berat Albayrak

13.35 Binali Yıldırım salondaki 1282 delegenin tamamının imzasıyla Genel Başkan adayı gösterildi.

13.25 Sosyal medyada popüler hale gelen ve kongreye davet edilen Hacı Gürhan, 'Ben Anadolu'yum' isimli şiirini kürsüde okudu, fonda Türkiye haritası vardı.

13.15 : Davutoğlu'nun veda konuşmasının bitmesiyle salondakiler ayağa kalkıp alkışladı. Davutoğlu'na teşkilatlar tarafından Yasin-i Şerif tablosu hediye edildi.

12.55 : Başbakan Davutoğlu: "Bizden yana tüm haklar helal olsun, sizden de helallik istiyorum."

12:52 : Başbakan Davutoğlu kongrede şu mesajları verdi: "Sizlerle birlikte destansı başarılara imza attık. Daima birliğimizi, bütünlüğümüzü gözettik. Hamdolsun ki ilk günkü sözümüzde durduk, vaadimize sadık kaldık" dedi. Davutoğlu, konuşmasında "AK Parti kongresinin hayırlı olmasını diliyorum. Aziz dava arkadaşlarım kurucu liderimiz saygıdeğer cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra ikinci genel başkanı olduğum kongrede "Bu bir vefa kongresidir" demiştim. O gün verdiğimiz sözü namus bildik. O günden beri ahdimize akdimize sadık kaldık. Partimiz ve cumhurbaşkanımızın hukukunu büyük bir özenle koruduk. Sizlerle birlikte destansı başarılara imza attık. Daima birliğimizi bütünlüğümüzü gözettik. Hamdolsun ki ilk günkü sözümüzde durduk vaadimize sadık kaldık.

screenshot_3-053.jpg

DAVUTOĞLU: BİR VEFA KONGRESİ...

1 Kasım seçimlerinde yani sadece 6 ay önce sizlerle birlikte büyük bir başarıya imza atarak demokrasi tarihimizin en büyük seçmen desteğini kazanıp partimizi iktidara taşıdık.Sizlerin başınızı dik tutmak için 3 ay içinde bütün vaatlerimizi yerine getirdik. Terör örgütlerine karşı son derece etkin ve başarılı bir mücadele verdik. Bu şekilde devam edeceğinden kimsenin şüphesi olmamalıdır.Aşkla heyecanla ülkemizi mamur etme çabası içinde olduk. Hareketimizin her bir ferdine teşekkür ediyorum. Nasıl 1. Olağanüstü kongremiz bir vefa kongresi olmuşsa 2. Olağanüstü kongrenin de bir vefa kongresi olmasını temenni ediyorum. Bu ak sevdalılar açısından bir veda değil bir vefa kongresi olmalıdır.

MAKAMLARA VEDA EDERİZ KARDEŞLERİM AMA...

Biz ahde vefayı her şeyin üstünde tuttuk. Makamlara mevkilere veda ederiz kardeşlerim ama akdimize, davamıza, ilkelerime asla veda etmeyiz. Asla bırakmayız. Biz geçici gündemlerin değil kalıcı erdemlerin peşindeyiz. Ne yoldan saparız ne de ufkumuz aşkımızı, sevdamızı unuturuz. Biliriz ki bir gün hepimiz bu geçici dünyaya veda edeceğiz geriye rabbimize verdiğimiz sözler kalacak.

HİÇBİRİMİZ VAZGEÇİLMEZ DEĞİL

Allah bizleri vefa yolundan ayırmasın. Bu harekette hiçbirimiz vazgeçilmez değiliz. Ama bu hareketin vazgeçilmeyecek değerleri vardır.Ak parti asla bir zümrenin partisi olmamıştır olmayacaktır. Ak parti sıradan bir partinin ötesine taşıyarak bir millet partisi yapan da bu millet şuurudur. Birbirimizin onurunu namus borcu bilmeliyiz. Millet vicdanıyla uyumlu olmalıyız. AK Parti hareketi milletimizin ortak aklının ürünüdür. Ahde vefayı her şeyin üstünde tutuyoruz. Koltukları bırakırız ama ahdimizi, davamızı, ilkelerimizi bırakmayız.

12.48 : Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan olarak son kez partililere seslendi.

12.37 : Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajını okudu.. Cumhurbaşkanı'nın mesajı kongre salonundakiler tarafından ayakta dinlendi.

45324-001.jpg

12:15 : Bekir Bozdağ, "Sayın Cumhurbaşkanım, biliyoruz ki fiziken aramızda olamasanız da manen aramızdasınız. Halkımızın dediği gibi, partimiz 'Tayyip’in partisi'dir ve 'Tayyip’in partisi' olarak kalmaya devam edecektir. Sayın Cumhurbaşkanımızı AK Parti’den ayrı düşünmek mümkün değildir. AK Partinin tek lideri vardır o da Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. Bundan sonra da olduğu gibi seçilmiş cumhurbaşkanı ile başbakanın uyumlu çalışması Türkiye’nin gücüne güç katacaktır.

12.05 : Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, önceki kongrede olduğu gibi Divan Başkanı seçildi.

12.00 Davutoğlu salonu selamlarken bazı partililerin ağladığı objektiflere yansıdı.

son-dakika-haberleri-ak-parti-kongresinde-son-durum-7072320.jpeg

11.55 Kongrede, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yıldırım ve Davutoğlu’nun hayatı kısa filmlerle anlatılacak.

11.42 Kongrenin açılışını Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş yaptı. 1470 delegeden 1282'inin salonda hazır olduğu duyuruldu.

11.35 : Arena Spor Salonu'nda hem Yıldırım hem de Davutoğlu giriş yaptığında coşku yüksekti. Davutoğlu ve Yıldırım salonda yan yana oturuyor.

11.25 Başbakan ve eşi Sare Davutoğlu salondaki partililere karanfil attı, çalan şarkı ise Davutoğlu Ahmet Hoca'ydı.

11.20 Başbakan Davutoğlu salona giriş yaptı. Başbakan ve eşi Sare Davutoğlu'nu Binali Yıldırım karşıladı.

uieauia_6095.jpg

10.55 : Yıldırım 'havayolunu karayolu haline getiren bakan' diye anons edildi.

10.45 : Başkan adayı Yıldırım salonu selamlarken partilierle bol bol selfie çektirdi. Yıldırımın turu sırasında çalan şarkılardan biri Recep Tayyip Erdoğan'dı.

uia_4177.jpg

10.32 : Binali Yıldırım sivil plakalı bir araçla geldiği salona giriş yaptı. Yıldırım salona alkışlar girerken partililerle tokalaştı, eşi Semiha Yıldırım ile birlikte tribünlere karanfil attı.

10.30 : Salondan bir başka pankart: 'Ak gönüller taşıyoruz kara çukurları aşıp gelen - Diyarbakır Akgençlik' 

10.25: Salonda sürekli kongreyle ilgili Twitter'da oluşturulan hashtag anons ediliyor.

10.20 : Binali Yıldırım kongreye katılmak üzere evinden ayrılıyor. Yeni Genel Başkan'ın 15 dakika içinde salonda olması bekleniyor.

uiea_1251.jpg

10.05 : Kongre salonuna henüz Binali Yıldırım gelmedi, milletvekilleri tur atarak illerinden gelen partilileri selamlıyor.

09.55 : Partililer Türk bayrakları ve Ak Parti bayrakları ile Davutoğlu ve Yıldırım'ı bekliyor.

09.50 : Salonda dikkat çeken pankartlar: 'Mesele koltuk değil, siz hala anlamadınız mı', 'Can Türkiye'ye heyecan geldi', 'Reis'e yaşıkır Başkanlık, Adıyaman'a yakışır Bakanlık', 'Kutlu yürüyüşümüze Binali Yıldırım'la devam.'

09.40 : Kongre saat 10.00'da başlayacak, gazeteciler Binali Yıldırım'ın evinin önünde bekliyor.

09.25 : Kongreyi 1000'e yakın gazeteci takip ediyor.

09.00 : Arena spor Salonu'ndaki partililer için seçim şarkıları çalınıyor. En çok tezahüratı Recep Tayyip Erdoğan şarkısına yaptı. Salondaki herkesin ayağa kalktığı şarkı, daha önce seçimlerde çalınan Dombıra.

08.30 : Kongrede iki isim konuşma yapacak. Ahmet Davutoğlu veda konuşması için kürsüye çıkacak, partinin yeni Genel Başkanı Binali Yıldırım ise kürsüden teşekkür edecek. Davutoğlu ve Yıldırım salon dışında konuşma yapmayacak.

07.40 : Ankara Arena Spor Salonu'ndaki kongreye yoğun bir katılım var.

KONGREDEN NOTLAR

AK Parti, bugün Ankara Arena spor Salonu’nda 2. olağanüstü kongresini yapıyor.  ‘Kutlu Yürüyüşe Devam’ sloganı ile düzenlenen kongreye temayül yoklamasında  partililerin yüzde 85’nin desteğini alan Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım tek aday olarak giriyor. Yıldırım, seçim sonucunda Ak Parti’nin üçüncü genel başkanı olacak. Kongre salonu binlerce partili tarafından Sabah saatlerinden itibaren hınca hıç dolduruldu.


--7071552.jpeg

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI
Kongre için Ankara ve kongre salonu çevresinde  yoğun güvenlik önlemleri alındı. Salonun çevresi bariyerlerle çevrildi. Arama noktaları oluşturuldu. Kongrenin yapılacağı salon ve çevresinin yanı sıra Ankara'ya giriş noktalarında da yol üzerinde arama yapıldı. Ankara Tren Garı'nın ana girişi dün gece saat 23.00'ten sonar yolcu girişine kapatıldı. Ayrıca, saat 05.00'ten itibaren banliyö trenleri, Ankara Gar İstasyonunda yolcu indirim ve bindirim yapmadı. Salona girişte ise en az üç aramadan geçerek girebilmek mümkün oldu.
 

--7071554.jpeg

TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR TARAFINDAN GELDİLER 
 Türkiye’nin dört bir yanından yaklaşık bin 300 otobüsle kongreye geldi. Kongre salonu hınca hınç doldu. Salonun dışında bahçeheye büyük bir çadır kuruldu. O çadır da dolu. Çadıra dev ekranlar yerleştirildi.  Kongre salonu  içi ve dışında bin 100 civarında görevli  ve binlerce polis görev yapıyor.

--7071556.jpeg
 
KUTLU YÜRÜYÜŞE DEVAM  SLOGANLAŞTI
Salonda kırmızı ve beyaz kartonlardan karegrafi hazırlandı. Kutlu yürüyüşe devam sloganını tribünler karşılıklı slogan şeklinde seslendirmeleri dikkat çekti. Salonda yapılan anonslarda İzmir ve Erzincan’ın ayrı heyecanı ve ayrıcalığı olduğu vurgulandı.

--7071558.jpeg
 

BİN 282 DELEGE VAR

Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, yoklama tutanağının, AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül ve Büyük Kongre delegeleri, Mustafa Ataş, Mehmet Doğan Kubat, Nükhet Hotar, Ömer Çelik, Fatma Betül Kaya, Selçuk Özdağ, Vedat Demiröz ve Lütfiye Selva Çam tarafından sayıldığını belirterek, salonda bin 282 delegenin mevcut olduğunu bildirdi.   

"KUTLU YÜRÜYÜŞE DEVAM" PANKARTLARI
Arena Spor Salonu'na, bugüne kadar partinin genel başkanlığını yapmış Cumhurbaşkanı RecepTayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 3. Genel Başkan adayı Binali Yıldırım'ın fotoğrafları asıldı. Salonda AK Parti 2. Olağanüstü Büyük Kongresi'nin ana teması olan "Kutlu yürüyüşe devam" yazılı pankartlar ile "Durmadan 100 yıla", "Tek millet, tek bayrak, tek Vatan, tek devlet, İlk günkü aşkla, Büyük millet büyük güç, Kutlu yüyüşe Binali Yıldırım’la devam, hedef 2023, Yolun Açık Türkiye,  Hep birlikte yeni Türkiye, birlik dirlik kardeşlik”  yazılı pankartlar da dikkati çekiyor.
 
ADAY OLABİLME ŞARTI
Bir ismin aday olabilmesi için delegenin yüzde 20’sinin teklifi gerekiyor.  AK Parti kulislerinde ikinci bir ismin aday olmayacağı konuşuluyor.  Ancak Ak Parti Teşkilat Başkanı Mustafa Ataş geçen gün  bir adayın çıkabilmesinin şartı şöyle açıklamıştı: "Kongrede yeni genel başkan adayı çıkar mı, çıkabilir. Ama aday olabilmenin şartları var; delegenin yüzde 20'sinin teklifini alacak bir aday olması lazım. Çıkar mı, çıkabilir tabii... Biz demokrasiye inanıyoruz"

KİM KABİNEYE GİRECEK?
AK Parti’de kongre sonrası hem parti yönetiminde hem de kabinede revizyon bekleniyor. Ak Parti kulislerinde cevabı en çok merak edilen soru kabinedeki revizyon ve kimlerin bakan olacağı. Ak Parti kulislerinde kabineye yeni girecek isimler arasında adı en çok konuşulanlar  Mustafa Şentop, Nihat Zeybekçi, Erol Kaya, Ömer Çelik ve Nurettin Canikli.

Milliyet