"Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı İçin Destek Projesi"

"Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı İçin Destek Projesi"

Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıkları ile Türk Kızılayı iş birliğiyle gerçekleştirilen projeyle, 127 bin öğrenciye kan bağışı konusunda eğitim verildi- Kampanyalarla okullarda ilk yarıyılda 12 bin ünite kan toplandı

ANKARA (AA) - Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıkları ile Türk Kızılayınca yürütülen "Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı İçin Teknik Destek Projesi" kapsamında, okullarda ilk yarıyılda 127 bin öğrenci kan bağışı konusunda eğitim aldı.

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Nurullah Okumuş, projenin sonuçlarına ilişkin bir otelde düzenlenen toplantıda, fabrikasyonu, üretimi olmayan kana her zaman ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Kan bağışının önemini vurgulayan Okumuş, çocukları kan bağışına teşvik amacıyla projeyi hayata geçirdiklerini anlattı.

Okumuş, bağış yapılması durumunda vücuttaki kanın azalmadığını, kemik iliğinin hızla kan ürettiğini, bu durumun da sağlığa pek çok yararı bulunduğunu ifade etti.

Türk Kızılayı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Güvenli Kan Temini Programı'nın 2005'ten itibaren devam ettiğini söyledi.

Ülkede kan ihtiyacının yüzde 80'ini karşılayabildiklerini dile getiren Yılmaz, "Bunun da yüzde 42'sini düzenli kan bağışçıları oluşturuyor. Düzenli kan bağışçıları, kan bankacılığında özellikle önemlidir. En güvenilir kan bağışçısı olarak kabul edilir. Düzenli kan bağışçısı, bir senede en az 3 defa kan veren düzenli kan bağışçılarını ifade eden bir terimdir. Kan bankacılığının ana hedefi aslında düzenli kan bağışçılarından mümkün olduğunca daha fazla kan elde etmektir." dedi.

TÜRKÖK projesinin de Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı koordinasyonunda başarılı şekilde yürütüldüğünü vurgulayan Meriç, şöyle devam etti:

"Düzenli bağışçı kitlemiz var ve bunlar kök hücre bağışçısı olma anlamında istekli oluyorlar. Geldiğimiz noktada 417 eşleşme var. 137 bin kişiye ulaşılmış, 52 nakil yapılmış, 19'u ise sırada bekliyor. TÜRKÖK adına iyi bir noktadayız. Plazma fraksiyonu noktasında da adımlar atılmış ve ilerleme sağlanmış durumda. Türk Kızılayı, plazma fraksiyonu tedarikçisi olarak bu projenin ortağı olacak. Kan bağışçılarımızın ve düzenli bağışçılarımızın önemi büyük. Bu proje geleceğe yatırımımız, böyle bakmak gerekiyor."

Projenin yöneticisi Tuna İlbars ise 2 milyon 400 bin avro bütçeli, 28 ay süreli Avrupa Birliği projesiyle, daha çok düzenli kan bağışçısına ulaşmanın hedeflendiğini kaydetti.

İlbars, "Temel hedef kitlemiz 6-18 yaş arasındaki temel ve ortaöğretim öğrencileri oldu. Erken yaşlarda davranış değişiklikliği oluşturmak çok daha kolay. Okullardaki öğretmenler ve velilere de bu projeyle ulaşmayı başardık." ifadelerini kullandı.

- "12 bin ünite kan toplandı"

Öğrencilerde kan bağışı bilgi düzeyinin artırılması kapsamında Milli Eğitim Bakanlığının katkılarıyla ders müfredatlarını analiz ettiklerini belirten İlbars, "Müfredatla uyumlu eğitim materyalleri oluşturduk. Bunlar, öğretmen kılavuzları, okullarda öğrencilerin interaktif şekilde çalışabileceği kan bağışı kulüplerinde kullanacakları kan bağışı kılavuzları, animasyon çizgi filmler." diye konuştu.

Eğitim ve seminerler organize ettiklerini anlatan İlbars, "Sağlık Bakanlığından 3 bin 200 personel, Milli Eğitim Bakanlığından 4 bin 400 okul yöneticisi ve Türk Kızılayından da 400 kan bağış ekibi çalışanı, özellikle bu projede özel olarak çocuklarda toplumda kan bağışı farkındalığı yaratmaya yönelik eğitim aldılar." bilgisini verdi.

Türk Kızılayının 2015-2016 eğitim öğretim döneminin birinci yarıyılından başlamak suretiyle, 81 il genelinde yaklaşık 450 okulda kan bağışı kampanyaları düzenlediğini bildiren İlbars, şunları kaydetti:

"Bu faaliyetlerimiz ikinci yarıyıl döneminde 500 pilot okulda devam edecek. Şu ana kadar bu okullarda gerçekleştirilen eğitimlerde 127 bin öğrenci kan bağışı konusunda eğitim aldı. Aynı zamanda 7 bin 600 veli eğitim aldı. Kan bağışı kampanyalarında 12 bin ünite kan toplandı. Bunlar birinci eğitim öğretim döneminde, soğuk iklim şartlarında elde ettiğimiz rakamlar. Bu eğitim döneminde sayının daha fazla olacağını düşünüyoruz. Öğrenci ve velilere testler yaptık. Toplumun geneline ulaşmak için kamu spotları hazırladık. Animasyon çizgi filmler hazırladık. 'Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler', 'Keloğlan', 'Deli Dumrul', 'Alaaddin'in Sihirli Lambası', bütün bu çizgi filmleri kan bağışının önemine bağlamayı başardık. Hepsi esprili ve sürpriz biten çizgi filmler oldu. Online bilgisayar oyunlarıyla da kan bağışına dikkati çekmeye çalışıyoruz."