"Yıldız Savaşları'16" Robot Yarışması Başladı

"Yıldız Savaşları'16" Robot Yarışması Başladı

YTÜ Robotik ve Otomasyon Kulübü tarafından organize edilen "Yıldız Savaşları'16" robot yarışmasında, ilkokul, lise ve üniversite öğrencilerinin yaptığı robotlar hünerlerini sergiledi

İSTANBUL (AA) - Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Robotik ve Otomasyon Kulübü tarafından üçüncüsü düzenlenen "Yıldız Savaşları'16" robot yarışması başladı.

Davutpaşa Kampüsü Kongre ve Kültür Merkezi'nde organizasyonun açılış töreni gerçekleştirildi.

Açılışta konuşan YTÜ Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Galip Cansever, teknolojinin çok hızlı gelişme kaydettiğini, günümüzde teknolojinin insan hayatının parçası olduğunu söyledi.

Cansever, ekonomik olarak gelişmiş ülkeler incelendiğinde, otomasyon ve robot teknolojilerinin etkin şekilde kullanıldığını belirterek, otomasyon sisteminin önemli bir parçası olan endüstriyel robot kollarının öneminin her geçen gün arttığını aktardı.

Robot sistemlerini kullanan ülkelerin diğerlerine rekabet şansı tanımadığını anlatan Cansever, "Üretim sistemlerimizin dünyadaki ekonomik rekabete ayak uydurabilmesi için robotik sistemleri uygulamamız gerekiyor." dedi.

Robotik ve Otomasyon Kulübü Başkan Yardımcısı Yusuf Gürel ise etkinliğe bu sene Labirent Çözen, Yangın Söndüren, Robocross(arazi) kategorilerinin eklendiğini belirterek, robotların arazide oluşan özel bir parkurda yarışacaklarını, parkuru en kısa sürede tamamlayan robotlara ödüller verileceğini aktardı.

- İlkokul, lise ve üniversite öğrencileri yarışıyor

Lise, ünivsersite ve ilkokul çağından birçok yarışmacının katıldığı geleneksel robot yarışması kategorilerinde, çizgi izleyen, mini sumo ve serbest kategorinin yanı sıra Yıldız Savaşları özel kategorisi de bulunuyor.

"Yıldız Savaşları" bölümünde bu sene yarışmaya yeni eklenen Labirent Çözen, Yangın Söndüren ve Robocross kategorileri ile de farklı robotlar yarışıyor. Sponsor firma yetkilileri ve akademisyenler tarafından organizasyonda robotik ve kontrol alanlarında çeşitli seminerler, söyleşiler ve sergiler düzenlenecek. Yıldız Savaşları Özel Kategorisi'nde uzaktan kumandalı robotlar 3x5 metrelik kapalı arenada mücadele edecek. Testere, çekiç, ateş gibi saldırı ekipmanları bulundurabilen robotlar, rakibini etkisiz hale getirmeyi amaçlıyor. 2'li eşleşmelerin sonunda dereceye giren ilk 3 robot ödüllendirilecek.

Organizasyon yarın sona erecek.