Silvan'da flaş gelişme: Asker çekildi

Silvan'da flaş gelişme: Asker çekildi

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasağı kaldırıldı.

Diyarbakır'ın 3 mahallesinde sokağa çıkma yasağı 12'inci gününe giren Silvan İlçesi'nde PKK'lıları etkisiz hale getirmek için düzenlenen operasyona katılan askerler bugün ilçeden ayrıldı. Askerler ilçe merkezinden yürüyerek çıkarken, çevrede konuşlanan tanklarda kaldırıldı.

Diyarbakır Valiliği’nden yapılan açıklamada, Silvan ilçesinin Tekel, Konak ve Mescit Mahallelerinde 3 Kasım Salı günü sokağa çıkma yasağı ilan edildiği anımsatılarak, güvenlik güçlerinin teröristlerin kazdığı hendeklerin kapatılıp, barikatların kaldırılması için yaptıkları faaliyetler sırasında, düzenlenen silahlı ve bombalı saldırılarda 1 jandarma teğmen ve 2 polisin şehit olduğu, 1 uzman çavuş ile 1 polisin ise yaralandığı hatırlatıldı. Çatışmalarda, 2 vatandaşın da hayatını kaybettiğine dikkat çekilen açıklamada, “Yaralanan vatandaşlardan 2 kişinin tedavilerine de hastanelerimizde devam edilmektedir. Son çalışmalar sırasında güvenlik güçlerimize yapılan saldırılar sonucu meydana gelen çatışmalarda 5 bölücü terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmiş olup, 10 bölücü terör örgütü mensubunun da etkisiz hale getirildiği değerlendirilmektedir. Ayrıca yapılan faaliyet esnasında 22 şahıs gözaltına alınmış, yapılan tahkikatlar neticesinde 1 şahıs tutuklanmış, 20 şahıs serbest bırakılmış, 1 şahsın ise gözaltı işlemi devam etmektedir” denildi.

“22 HENDEK KAPATILDI”
Açıklamada, 4 Kaleşnikof, 2 tabanca,1 Mauser tüfek, 5 av tüfeği, 9 şarjör, 709 mermi mühimmatı, 1 el yapımı bomba, 1 roketatar, 5 roketatar mühimmatı ile 20 kilogram nevi bilinmeyen patlayıcı madde yapımında kullanılan toz maddenin ele geçirildiğine dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:

“Ayrıca faaliyet yürütülen 3 mahallemizde bölücü terör örgütü mensuplarınca açılan 22 hendek ve barikat kapatılmıştır. Hendek içerisine ve çevresine tuzaklanan patlayıcılardan 12 adedi çatışmalar esnasında patlamış, faaliyet sonrası tespit edilen patlayıcılardan 4 adedi yerinde, 8 adedi ise güvenli alanda imha edilmiştir. Silvan ilçemizdeki olaylar ile ilgili soruşturma Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Silvan Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülmektedir. Sokağa çıkma yasağının devam ettiği süre içerisinde Silvan Kaymakamlığınca bölgede bulunan vatandaşlarımıza ekmek ve gıda yardımlarında bulunulmuş, barınma ihtiyacı olan ailelere gerekli destek verilmiştir. Hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve tuzaklanan patlayıcıların patlatılması sırasında zarar gören vatandaşların bu zararları, Silvan Kaymakamlığınca oluşturulacak Hasar Tespit Komisyonlarınca belirlenerek ilgililere ödeme yapılacaktır.”

Açıklamada, yasağın bugün saat 14.00 itibariyle kaldırıldığı da vurgulandı.


YÜKSEKDAĞ: CAN KORUYAN DEVLET YOK
Silvan'da bulunan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Bizler on bir gün boyunca en gözü kararmış, en zıvanadan çıkmış bir savaş siyasetinin ve uygulamasının karşısında direnen Silvan halkının yanındayız. Türkiye'de günlerdir, Türkiye'nin bir köşesinde insanlar sokağa çıkamıyor. Silvan'ın üç mahallesinde insanların hiçbir can güvenliği yok. Ve insanların can güvenliğini sağlamakla, canını korumakla görevli kamu görevlileri Silvanlıların her gün her gün canını alıyor. Burada can koruyan, halkı koruyan bir devlet yok. Can alan, yaşam karartan bir devlet var. Burada zulüm devletin uygulamaları var. AKP'nin savaş devletinin, AKP'nin saray devletinin uygulamaları var. Sonuna kadar halka operasyon, halka karşı savaş diyenlerin devleti var. Ama bu zulüm devletinin olduğu yerde halkımızın dimdik ve yıkılmaya gücü ve iradesi var. Bugün Silvan'da iki gücün mücadelesi yaşanıyo" dedi.

AVUKATLARDAN EYLEM
Silvan'a İstanbul, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlı Urfa Barosu, Çevre Hukukçular Derneği, Özgür Hukukçular Derneği ile Mezopotamya Hukukçular Derneği üyeleri sokağa çıkma yasağını protesto etmek için oturma eylemi düzenledi. Platform adına konuşan avukat Serhat Eren, şunları söyledi: "Cumhurbaşkanı ve hükümet yetkilileri tarafından barış süreci rafa kaldırıldığından bu yana Kürt coğrafyasına, Kürt halkına karşı siyasi ve fiziki baskılar, toplu gözaltı ve tutuklamalar, korkuya sindirme, ilçe merkezlerini ablukaya alarak sivillerin katledilmesi ve benzeri her türlü hukuk ve insanlık dışı uygulamalar merkezi bir politika olarak devreye sokulmuştur. Şu anda Silvan'da her gün ölümler gerçekleşmektedir. Yaklaşık üç aydır Kürdistan'da neredeyse her gün sivil insanlar katledilmektedir. Sırasıyla, açılan hendekleri ortadan kaldırma bahanesiyle bir ilçe veya birkaç mahalle kuşatılmak suretiyle halka karşı her türlü şiddet politikası yürürlüğe konmaktadır. Varto'da, Diyadin'de, Lice'de, Sur'da, Kızıltepe'de, Nusaybin'de yürürlüğe konan halkı kuşatarak baskı altına alma, sindirme, öldürme politikaları şimdi de üçüncü defadır Silvan'da uygulanmaktadır. Şu anda Silvan'da sivil insanlar katledilmektedir. Halkın yaşam alanları abluka altına alınmıştır. Halkın en temel ihtiyaçlarının bile karşılanması engellenmektedir. Abluka altına alınan mahallelerden haber alınmamaktadır. Halkın iletişim hakları ve olanakları ortadan kaldırılmıştır. Güvenlik gerekçesiyle Silvan'da yaşanılanların objektif bir biçimde Türkiye ve dünya kamuoyuna aktarılması engellenmektedir. Yaralanan insanların zamanında tedavi edilmelerine izin verilmemektedir. Maalesef halkın can ve mal güvenlikleri ortadan kalkmıştır. Hükümete de çağrıda bulunuyoruz. Kürt sorunu gibi köklü toplumsal sorunların baskı-şiddet-katliam politikalarıyla çözülmeyeceği tarihte ve şu an yaşadığımız yüzyılda yüzlerce kez kanıtlanmıştır. Bu politikaların Kürt sorununu derinleştirmekten başka bir işe yaramadığı ortadadır. Hükümeti, Silvan'a Silvan halkına dönük yapılan operasyonları derhal durdurmaya, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarla müzakere edilecek yöntemleri uygulamaya çağırıyoruz."

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KALKTI - FOTO GALERİ

 

Silvan'da Sokağa Çıkma Yasağı Kalktı, Askerler Çekildi

[PAGE]

Silvan'da Sokağa Çıkma Yasağı Kalktı, Askerler Çekildi

[PAGE]

Silvan'da Sokağa Çıkma Yasağı Kalktı, Askerler Çekildi

[PAGE]

Silvan'da Sokağa Çıkma Yasağı Kalktı, Askerler Çekildi

[PAGE]

Silvan'da Sokağa Çıkma Yasağı Kalktı, Askerler Çekildi

[PAGE]

Silvan'da Sokağa Çıkma Yasağı Kalktı, Askerler Çekildi

[PAGE]

Silvan'da Sokağa Çıkma Yasağı Kalktı, Askerler Çekildi

[PAGE]

Silvan'da Sokağa Çıkma Yasağı Kalktı, Askerler Çekildi

[PAGE]

Silvan'da Sokağa Çıkma Yasağı Kalktı, Askerler Çekildi

[PAGE]

Silvan'da Sokağa Çıkma Yasağı Kalktı, Askerler Çekildi