SULTANAHMET'TE CANLI BOMBALI SALDIRI: 11 ÖLÜ, 15 YARALI

SULTANAHMET'TE CANLI BOMBALI SALDIRI: 11 ÖLÜ, 15 YARALI

İstanbul'un en turistik yerlerinden Sultanahmet Meydanı'nda meydana gelen canlı bombalı saldırıda 11 kişi öldü.

Sultanahmet Meydanı'nda saat 10.20'de çok şiddetli bir patlama meydana geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'yi yasa boğan patlamanın Suriyeli kökenli bir canlı bomba nedeniyle gerçekleştiğini açıkladı. Türkiye'yi sarsan terör saldırısında, canlı bomba dahil 11 kişi öldü, 15 kişi de yaralandı.

İstanbul'un en işlek meydanlarından olan Türkiye turizminin kalbi niteliğindeki Sultanahmet Meydanı güne kanlı bir saldırı ile uyandı. Saat 10.20'de meydana gelen şiddetli patlama ile sarsılan bölgeye, çok sayıda polis, sağlık ve itfaiye ekibi sevk edildi. Olayın ardından Sultanahmet Meydanı çevresinde geniş güvenlik önlemi alınırken, meydan çevresine şerit çeken Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü polisleri giriş çıkışları kapattı.


İŞTE OLAY YERİNDEN İLK KARELER (foto-galeri)


Kısa sürede Sultanahmet Meydanı'na gelen sağlık ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Aralarında durumu ağır olanların da bulunduğu yaralılar, ambulanslarla Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi başta olmak üzere çevredeki hastanelere kaldırıldı. Olay Yeri İnceleme ve Bomba İmha şube müdürlüklerine bağlı uzman polisler, patlamanın nedenini tespit etmek için çalışmaya başladı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polis helikopteri de Sultanahmet bölgesinde havadan denetim yapmaya başladı. Bu arada, Beyazıt-Eminönü arasındaki tramvay seferleri durduruldu. Sultanahmet Meydanı çevresi araç trafiğine kapatıldı. 

1-20160112113834.jpg

YARALILAR ARASINDA ALMANYA, NORVEÇ VE PERU’DAN TURİSTLER VAR

Sultanahmet'teki patlamada yaralanıp hastanelere götürülen yabancı ülke vatandaşı sayısının 11 olduğu belirlendi. Yetkililerden alınan bilgiye göre yaralı turistlerin vatandaşı olduğu ülkeler ve tedavi gördükleri hastaneler şöyle:

Samatya Hastanesi : 2 yaralı Almanya, 1 yaralı Peru
Cerrahpaşa Hastanesi: 3 yaralı Almanya
Çapa Hastanesi: 3 yaralı Almanya
Haseki Hastanesi : 1 yaralı Almanya, 1 yaralı Peru

CUMHURBAŞKANI ANKARA'DA AÇIKLADI: SURİYE KÖKENLİ CANLI BOMBA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Büyükelçiler Konferansı dolayısıyla gittiği Ankara'da patlama ile ilgili açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İstanbul’da Sultanahmet Meydanı’nda meydana gelen ve Suriye kökenli bir canlı bomba saldırısı olduğu değerlendirilen terör olayını esefle kınadığımı belirtmek istiyorum. 10 kadar şu anda maalesef bu terör eyleminde ölümüz var, bunlar yerli, yabancı. Öyle zannediyorum ki şöyle yarım saat, bir saat içerisinde açıklanacak. Ben patlamada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum ki 15 kadar yaralı var" ifadesini kullandı.

GÖRGÜ ŞAHİTLERİ: CESET PARÇALARI VAR

Olay yerindeki görgü şahitleri çevrede ceset parçaları olduğunu söylerken, çevredeki kamu kuruluşları ikinci bir saldırıya karşı kapatıldı.

2-20160112113834.jpg

ÇOK ŞİDDETLİ BİR PATLAMA

Görgü tanıklarından alınan bilgilere göre patlama çok şiddetli olarak gerçekleşti. Patlamanın Kartal, Kadıköy, Taksim, Beşiktaş, Çağlayan, Eyüp, Sirkeci, Fındıklı ve Kasımpaşa gibi İstanbul'un pek çok ilçesinden duyulduğu belirtiliyor.

1-20160112105749.jpg

CANLI BOMBA İDDİASI KESİNLEŞTİ

Polis telsizinden yapılan anonsun ardından, patlamanın meydana geldiği alana itfaiye ekipleri ve polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine ulaşan Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü (OYİ) ekipleri, patlamanın “canlı bomba” olabileceğine işaret eden düzenek parçaları buldu.

2-20160112104253.jpg

POLİS ARACI TERS DÖNDÜ

Sultanahmet’teki patlamanın şidddetiyle Dikilitaş’ta devriye görevi yapan bir polis aracı devrildi. Olayın şokunu atlatan vatandaşlar, aracı çevirerek, yaralı polislerin tahliyesini sağladı. 

1-20160112104323.jpg

TRAMVAY SEFERLERİ DURDU

İstanbul Fatih, Sultanahmet Meydanı’ndaki patlamanın ardından Kabataş-Davutpaşa tramvay seferleri de çift yönlü olarak durduruldu.

''YAKLAŞMAYIN'' UYARISI

Patlamanın sebebi araştırılırken, polis ekipleri sık sık anonslar yaparak, alana kimsenin yaklaşmaması için halkı uyarıyor. Güvenlik çemberi genişletiliyor.

CESET PARÇALARI MÜZE KAPISINDA

İslam Eserleri Müzesi’nin tam karşısında yaşanan patlamada ceset parçaları müze kapısına ve bahçesine kadar dağıldı. Müze yetkilileri müzeyi ziyarete kapattıklarını, içerdeki ziyaretçileri de arka kapıdan tahliye ettiklerini duyurdu. Patlamanın büyük bir gürültü ile geldiğini ve arkasından müze bahçesini kesif bir duman ve koku sardığını söyleyen görgü tanıkları da patlamanın canlı bombadan kaynaklı olduğunu belirttiler.

HAYATINI KAYBEDENLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Sultanahmet Meydanı’nda düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybeden 9 turistin isimleri belli oldu. Saldırıda ölen 1 kişinin kimlik tespit çalışmaları ise sürüyor.

Sultanahmet Meydanı’nda sabah saatlerinde düzenlenen bombalı saldırıda ölen 7 kişinin kimlikleri tespit edilmişti. Olayda Marianne Faber, Adolf Jurgen Glorius, Rüdiger Karl Faber, Steffen Höppner, Rudolf Krollman, Karin Erika Franke-Dütz ve Gernot Eike Mildner’in de bulunduğu 7 kişinin isimleri açıklanmıştı. Tespiti tamamlanan 3 kişiden 2’sinin daha kimlik bilgileri tespit edildi. Saldırıda hayatını kaybeden diğer iki kişinin isimleri Gerhard Günther Höppner ve Hiltrud Krollman olduğu belirlendi. Ölen sivillerden son kişinin kimlik tespiti ise sürüyor.