Taksicilerin sorunları ele alındı

Taksicilerin sorunları ele alındı

İstanbul Taksi Sahipleri Derneği'nce düzenlenen toplantıda, taksicilerin sorunları görüşüldü- TBMM Başkanvekili Akşener: - "İstanbul'da 18 bin 500 taksi var. Ortalamasını 4 ile çarptığımızda 70 bin civarında insanın ekmek yediği, etkilendiği ve iş gördüğü

İSTANBUL (AA) - İstanbul Taksi Sahipleri Derneği'nce düzenlenen toplantıda, taksicilerin sorunları görüşüldü. 

WOW Otel İstanbul'da düzenlenen toplantıya, TBMM Başkanvekili Meral Akşener, AK Parti Sivas Milletvekili Ali Turan, CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, İstanbul Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Fahrettin Can, taksici derneklerinin temsilcileri ile taksi sahipleri katıldı. 

TBMM Başkanvekili Akşener, toplantıda yaptığı konuşmada, taksicilerle bir arada olmaktan gurur duyduğunu belirterek, kendisini TBMM'de gibi hissettiğini söyledi. 

Akşener, İstanbul'da kaç taksi olduğunu sorduğunu dile getirerek, "İstanbul'da 18 bin 500 taksi var. Ortalamasını 4 ile çarptığımızda 70 bin civarında insanın ekmek yediği, etkilendiği ve iş gördüğü bir esnaflık kolu bu. Buraya iktidar, muhalefet sizin sorunlarınızı dinlemeye geldik. Bu seçimlerde inşallah bizlere uğur getirirsiniz. İstanbul'da bir milletvekili 75 bin oyla seçiliyor. Demek ki araçlarınıza binenleri de etkilerseniz, iki milletvekilliğine mal olursunuz ya da eklersiniz" diye konuştu. 

Taksicilere sorunlarının çözülebilmesi için bir takım önerilerde bulunan Akşener, seçime gidildiğine ve taksicilerin oylarının çok önemli olduğuna işaret etti. 

Akşener, taksicilerin oylarının kıymetini bilmesi gerektiğini anlatarak, "Sizin oylarınızı hiç kimse çantada keklik görmesin. Diyeceksiniz ki (Ne kadar ekmek o kadar köfte, hizmet nerede oy orada)" ifadelerini kullandı. 

Toplantının hayırlara vesile olmasını umduğunu belirten Akşener, toplantının sorunları tespit etmek açısından önemli olduğunu söyledi. 

- Can: "Trafikten men cezası, taksiciyi bitiriyor"

İstanbul Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Fahrettin Can da korsan taksiciliğe yönelik büyük mücadeleler verdiklerini ifade ederek, taksicileri korumak için çıkarılan korsan taşımacılığı önlemeye yönelik yasadan en çok kendilerinin mağdur olduğunu savundu.

Can, emniyetin ruhsatında "taksi" yazan araçlara, vizesi geçtiği için yasa kapsamında 60 gün trafikten men cezası verdiğini aktararak, taksicilere korsan taksi muamelesi yapıldığını ileri sürdü. 

Eksik evraklı taksilerin korsan kapsamında cezalandırıldığını belirten Can, eksik evrak durumunda ancak Kabahatler Kanunu kapsamında ceza kesilebileceğini söyledi. Aldığı bilgiye göre 220 taksinin bağlı bulunduğunu bildiren Can, bu uygulamanın bir genelgeyle düzeltilebileceğini anlattı. 

Plaka tahsislerinin durdurulmasının da kendilerinin en önemli sorunlarından olduğuna vurgu yapan Can, şöyle konuştu:

"Biz plaka almadan önce, tahsis belgesi alıyoruz belediyeden, yani izin belgesi. 2 aydır, belediye tahsisleri durdurduğundan plakalarımız değer kaybediyor. Bakanlar Kurulu'nun 10553 sayılı kanunu gösteriyorlar. Yani geçimini sadece taksicilikten kazananların yapması isteniyor. 'Ticari plakalar yatırımcıları tarafından alınmakta ve fiyatı yükselmektedir' deniliyor. Yıllardan beri isteyen taksi plakası alıp satıyor. Kim taksicilik yapıyor ki? Oda başkanları taksicilik mi yapıyor? Bu durum ayrıca, serbest piyasa ekonomisine de aykırıdır. Adam gurbette yıllarca çalışmış, gelmiş kendisine bir taksi plakası alacak. Ona alamazsın mı diyeceksin? Fiyatlar artacak diye bir dairesi olanlar başka daire alamaz denilebilir mi?" 

Toplantının sonunda, konuşmacılara taksi maketi hediye edildi.