Türkiye'de hardal gazı paniği

Türkiye'de hardal gazı paniği

Lösemi hastalarının kullandığı ve içeriğinde hardal gazı bulunan ilaçların bir anda tükenmesi Ankara'yı alarma geçirdi.

Lösemi hastalarının kullandığı içeriğinde hardal gazı bulunan ilaçlar bir anda tükendi. Sağlık Bakanlığı, ilaçların kimyasal silah yapımında kullanılabileciği gerekçesiyle TSK’yı uyardı…

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, ilaçların eczanelerdeki durumuyla ilgili inceleme yaparken, tedavi amaçlı kullanılan ve içinde hardal gazı bulunan ilaçların satışında önemli bir artış olduğu belirlendi. Lösemi hastalarının kullandığı ilaçlardaki anormal satış üzerine bunun nereden kaynaklandığı araştırılmaya başlandı.

TOPTAN ALMAK İSTEMİŞLER

İlacı üreten firma yetkilileri de son dönemde ilaçlardaki satışın artmasını anlayamadıklarını bildirdi. Üretilen ilacın pahalı ilaçlar grubunda olmadığı, kaçakçılık amacıyla alınmış olamayacağı değerlendirildi. Firma yetkilileri, yabancı aksanlı bazı kişilerin daha önce kendilerinden bu ilaçları toptan almak istediklerini, ancak bunu kabul etmediklerini yetkililere aktardı.

Sağlık Bakanlığı, İlacın içeriğinde bulunan hardal gazı maddesinin işlemlerden sonra kimyasal ve biyolojik silaha dönüştürülebileceği üzerinde değerlendirme yaptı. İlaçların, terör amaçlı olarak piyasadan toplanmış olabileceği üzerinde duran Sağlık Bakanlığı, durumu Genelkurmay Başkanlığı, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bildirdi.