Türkiye'nin İHA ve SİHA'ları Libya'da yükseliyor

Türkiye'nin İHA ve SİHA'ları Libya'da yükseliyor
Güncelleme:

Türkiye'nin caydırıcı hava gücü İHA ve SİHA'lar dosta güven düşmana korku salmaya devam ediyor. Önce Barış Kalkanı Harekatı'nda şimdi ise Libya'da boy gösteriyor.

Hem Suriye'de hem Libya'da, Türkiye'nin insansız hava araçları havada. Hem gözetleme yapıyor hem de anında hedefi etkisiz hale getiriyor. Birçok uzmana göre, Türkiye'nin silahlı ve silahsız insansız hava araçlarıyla yarattığı hava gücü, savaş alanında yeni bir doktrin ortaya koyuyor.


HAVA GÜCÜNÜNÜN YENİ GÖZDELERİ


CNN TÜRK'ün haberine göre, insansız hava araçları, dünyada hava kuvvetlerinin yeni gözdesi. Türkiye, İHA ve SİHA gücünde küresel ölçekte artık ilk sıralarda. Ama 2000'li yılların başında özellikle terörle mücadelede insansız hava araçlarının eksikliği büyük boşluk oluşturmuştu.


ELEKTRONİK HARP SİSTEMLERİYLE EŞ ZAMANLI ÇALIŞIYOR


Yerli ve milli insansız hava aracı Bayraktar 2009'da, ANKA ise 2011'de gökyüzüne çıktı. Zamanla bu araçlara monte edilen silah sistemleri, bir sonraki aşamayı işaret ediyordu. Havadan anında istihbarat ve anında hedefin yok edilişi... Füzeler ve bombalar hedefleri beklemeden vuruyordu.


Aslında insansız hava araçları tekil olarak bir hava platformu. Yoğun ateş gücü ve karadan destek olmazsa, savaş alanında anlamı yok. Ancak sahip olduğu haberleşme ağı ve anında istihbarat gücü insansız hava araçlarını önemli kılıyor. İHA'ların tespit ettiği hedefleri ya silahlı insansız hava araçları ya savaş uçakları ya da karadan ateş destek araçları vuruyor. Hedefler bir bir yok ediliyor.


DİĞER OPERASYON ARAÇLARIYLA DA KOORDİNE HALİNDELER


Günümüzde insansız hava araçları geliştirme geçmişe oranla daha kolay ama bunun sisteme dönüştürülmesi hiç kolay değil. Karadaki ve havadaki ateş gücüyle koordine edilebilmesi önemli başarı. Türkiye bunu yaptı, Türk Silahlı Kuvvetleri havadaki insansız hava aracıyla yerdeki ve havadaki diğer ateş gücünü birleştirdi.


İNSANSIZ SİSTEMLER ARTIK AKTİF KUVVET OLDU


Türkiye sadece bir insansız hava kabiliyetine sahip değil, artık bu insansız sistemleri aktif şekilde sahada kullanıyor. Savaş sahasında ateş gücüne çarpan etkisi yaratıyor. Bunun en önemli adımını Suriye'deki bahar kalkanı harekatında gösterdi. İnsansız sistemler, artık aktif bir kuvvete dönüştü.


REJİM AĞIR KAYIPLAR VERDİ, MEHMETÇİĞE DESTEK OLDU


Rejim saldırıları sonrası Türkiye, İdlib'de harekat düzenledi. Harekatta en büyük rol yerli ve milli SİHA'larındı. Türkiye'nin farklı illerinden kalkan İHA ve SİHA'lar, koordine şekilde İdlib semalarındaydı. Rejim hedeflerini vurdu, rejim büyük kayıplar verdi.


SURİYE'DE RUS HAVA SAVUNMA SİSTEMİNİ ETKİSİZLEŞTİRDİ


Tarihler 3 Mart'ı gösteriyordu. Türkiye, SİHA operasyonlarında Rus yapımı Pantsir S-1 hava savunma sistemlerini tek tek imha etti. O görüntüler Türkiye'nin elektronik harp sistemlerini en ileri seviyede uyguladığının da göstergesiydi. Kara ile hava güçlerin insansız tek bir sistem olarak çalışma kabiliyetinin ortaya koyuyordu.


Radarı açık hava savunma sisteminin vurulması, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin İHA ve SİHA'larla savaş alanındaki etkisinin kanıtıydı. 15 milyon değerinde olan ve Rusya'nın 12 ülkeye ihraç ettiği sistemin radarı açıkken imha edilmesi dünya kamuoyunda da tartışmaya yol açtı.


Suriye'de ve Irak'ta yıllardır verilen mücadelede aktif bir şekilde yer alan İHA'lar, birçok görevde ve ülkemizdeki farklı birimler tarafından kullanılıyor. Bu farklı kullanıcıların Türk Silahlı Kuvvetleri'nin havadaki gözüne kolayca entegre olmasını sağlayan çok önemli bir unsur.


Müşterek çalışma kavramı çok önemli. Yer kontrol istasyonu ile sağlanan etkili ve efektif iletişim ile yerde bulunan başta elektronik harp sistemi ile eş zamanlı çalışıyor. Aynı zamanda TSK’nın sahip olduğu kabiliyet ile bu müşterek çalışmaya sahadaki asker de katılabiliyor.


İHA VE SİHA'LAR HEDEFİ TESPİT EDİP ANINDA YOK EDİYOR


Silahlı insansız hava araçlarının hedefleri vurma oranı da çok yüksek. Çünkü, harp sahasında hem zayiat sorunu yok hem de çok alçak irtifadan uçuyorlar. Alçak irtifada da hedefleri vurması hem kolay, hem de başarı yüzdesi çok iyi düzeyde.


Alçak irtifada SİHA'ların hedef olma olasılığı ise elektronik harp araçlarıyla engelleniyor. Elektronik harp araçları karartma yapınca, SİHA'larda savaş alanında kuvvet çarpanı olarak ön plana çıkıyor. Bu yöntemin savaş alanında uygulanması saniyeler içinde oluyor.


HEM SURİYE'DE HEM DE LİBYA'DA ETKİLİ KULLANILIYOR


Türkiye'nin sahip olduğu bu müşterek çalışma kabiliyeti, hem havada hem de karada büyük rahatlık. Mehmetçiğe güç katıyor. SİHA'ların gücünün ortaya konduğu tek yer Suriye değil. Libya’da da dengeler değişmiş durumda. Savaşın seyri değişmiş görünüyor.


"TÜRKİYE DRONE SÜPER GÜCÜ MÜ OLUYOR?" ADLI MAKALE VAR


Türkiye'nin SİHA'lar üzerinden elde ettiği başarı dünya basının da gündeminde. "Türkiye 'drone süpergücü' mü oluyor?" makaleleler yayınlanmış durumda. Uzmanların değerlendirmeleri var. İHA/SİHA kullanımının dünyada yeni bir askeri doktrin ortaya koyduğu vurgulanıyor. Uluslararası medyada, ABD'nin drone yarışını kaybetmeye başladığı yönünde iddialar da var.


İsrail ve Alman basınında da Türk SİHA'larınn sınıfının en iyi olduğu görüşüne yer veriliyor. Fransız Le Monde gazetesi ise "Türkiye drone'lerle Libya'da askeri güç dengesini alt üst etti" diyor.

CNN Türk