Türkiye'nin mide bulandıran utanç davasında karar açıklandı

Türkiye'nin mide bulandıran utanç davasında karar açıklandı
Güncelleme:

İstanbul'da H. K. G.'nin 6 yaşında evlendirilmesi tüm Türkiye'de infial yaratmıştı. İnfial yaratan iddiaların ardından davada karar açıklandı.

İstanbul'da 6 yaşında H.K.G.'nin evlendirilmesiyle ilgili görülen davada mahkeme kararını açıkladı.

Hiranur Vakfı kurucusu Y.Z.G.’in kızı H.K.G.’nin, müridi K.İ. ile 6 yaşında evlendirilmesi ve istismara maruz bırakılmasına ilişkin, Hiranur Vakfı’nın kurucusu Y.Z.G. ve anne F.G.’in yargılandığı davanın karar duruşması Kartal Adliyesi’nde görüldü.

Mahkeme, baba Y.Z.G.'e 20 yıl, kız çocuğunun evlendirildiği K.İ.'ye 30 yıl, anne F.G. ise 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi.

Gizlilik kararı nedeniyle basına kapalı gerçekleştirilen duruşma öncesi Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, SOL Feminist Hareket ve bazı kadın örgütleri bir araya gelerek adliye önünde eylem yaptı.

Duruşma öncesinde açıklama yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, “Bu dava özelinde çocuk istismarından yargılanan sanıkların, istismarcıların avukatlığını üstlenmiş olan kişi, bir röportaj vermiş. Ve diyor ki ‘Bu toplumun bir realitesi var.’ O realite diye bahsettiği şey, ’12-13 yaşındaki çocukların evlendirilmesi’. Çocukların birbiriyle sözde evlendiği, mutlu yuvalar, aileler kurduğundan bahsediyorlar. Böyle bir toplum realitesi diye bir şey yoktur. Herkesin haberi olsun. Yaşanan suçtur, çocuk istismarıdır” dedi.

NE OLMUŞTU?

Hiranur Vakfı’nın kurucusu Y.Z.G.'in kızı H.K.G., 6 yaşındayken 29 yaşındaki mürit K.İ. ile evlendirildiğini söyleyerek şikayetçi olmuştu.

H.K.G. ifadesinde çocukluğu boyunca her gün cinsel istismara uğradığını ve cinsel istismarın kendisine bir oyun gibi gösterildiğini anlattı.

İddia üzerine Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmıştı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame geçen yıl aralık ayında 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Davanın ilk duruşmasının 22 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olması tepkilere neden olmuştu. Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşma tarihini öne çekerek, 30 Ocak'ta ilk incelemesini yapma kararı almıştı.

Davanın ikinci duruşmasında ise Adli Tıp Kurumu'ndan gelen raporda H.K.G.'nin ruh sağlığının bozulduğu belirtilirken, cumhuriyet savcısı sanıkların cezalandırılmalarını talep etti.

Davanın 3. ve 4. celseleri ise savcı mazeretli olduğu için ertelenmişti.

Bugün ( 23 Ekim 2023 Pazartesi ) görülen davada mahkeme kararını açıkladı. Mahkeme, baba Y.Z.G.'e 20 yıl, kız çocuğunun evlendirildiği K.İ.'ye 30 yıl, anne F.G. ise 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi.