Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada'dan borsa için kritik uyarı

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada'dan borsa için kritik uyarı
Güncelleme:

Seçimlerin ardından Borsa İstanbul'da başlayan yükseliş rallisi orta doğudaki savaşa takılsa da halka arz fırtınası tüm hızıyla sürüyor. Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, yaşanan halka arz furyası için "Bu işin sonu çok kötü" diyerek uyardı.

Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından şahlanan Borsa, ortadoğudaki savaşa kadar rekor üstüne rekor kıra kıra bugüne kadar gelmişti.

Borsa'daki bu rekor seyrine peş peşe açıklanan halka arzlar da eklenince küçük yatırımcı da borsaya girmiş ve Türkiye'de kelimenin tam anlamıyla bir borsa çılgınlığı başlamıştı.

Özellikle halka arzlarla borsayla tanışan yatırımcıları uyaran ünlü ekonomist Atilla Yeşilada acemi yatırımcı sayısının hızla çoğalmasına işaret ederek TCMB'nin alacağı kararı işaret ederek yatırımcıları uyardı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) parasal sıkılaşma sürecine devam etmesi ve yeni faiz kararları alması halinde borsadan çıkışların çok sert olacağını belirten Atilla Yeşilada ilk sert düşüşte acemi yatırımcının korkuya kapılarak kaçmaya çalışacağını ve bu durumun borsadaki çöküşü daha da hızlandıracağını belirtti.

"BORSA'DAN ÇOK KORKUYORUM"

Yeşilada borsa ile ilgili en büyük endişesini şu şekilde açlıkladı:

"Borsa İstanbul'u bireysel yatırımcılara açma düşüncesi korkunç bir fikirdi. Halka arz edilen şirketler arasında kurumsal yapısı sağlam, benim de müşterisi olduğum ve takdir ettiğim şirketler de bulunuyor. Ancak tek bir halka arza 4.3 milyon insanın katılması akıl ile izah edilebilecek bir durum değil. Şu anda Türkiye'de toplumsal bir mani yaşanıyor. Bu durum ABD'lilerin söylemi ile 'Feeding Frenzy' yani köpekbalıklarının kan kokusuna gelip, birbirlerini parçalama hikayesine dönüşecek. Bu yüzden borsadan çok korkuyorum."

Halka arzlardaki düşük maliyet nedeniyle endişelenmeyen küçük yatırıcımlara seslenen Yeşilada, Diyebilirsiniz ki "Halka arzlara katılabileceğiniz bütçe zaten sınırlı. O kadar para kaybolsa da bir şey olmaz... İşte bu çok yanlış bir bakış açısı. Çünkü, o kişi halka arzda mal bulamadım mı ikinci piyasaya saldırır. Bireysel yatırımcının zaten borsaya sokulması çok kötü bir fikirdi. Korkunç kötü bir fikirdi ve bu şekilde azgın bir katılım furyası yaşıyoruz. Yapmayın Allah rızası için. Bu işin sonu çok kötü. Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde böyle gelişigüzel borsada talep patlaması yaşanmaz. Kimseye borsadan uzak durun demiyorum ancak illa borsada alım yapacaksanız en azından şunlara dikkat edin" dedi.

UZAK DURULMASI GEREKEN ŞİRKETLERİ AÇIKLADI

Borsa'da pek çok şirketin işlem gördüğünü ve bu şirketlerin pek çoğunda ise riskin çok büyük olduğunu belirten Atilla Yeşilada, "Şu anda Türkiye'deki enflasyonist ortam nedeniyle borsanın da ister istemez değer kazanacağı gibi bir anlayış söz konusu. Bu görüşe katılmakla birlikte, borsanın enflasyon karşısında nasıl bir performans sergileyeceğine bakmak gerekiyor. Evet hisse senetlerinde riskler düşük ama benim çok basit bir görüşüm var. Yine bütün şirketlere saygılarımı iletiyorum ancak şirketlerin biraz demlenmesi lazım. Piyasada bir sene geçirsin ki ben onun mali tablolarını, araştırmacılar ve yatırımcılar ile iletişimini göreyim. Ben ondan önce almam açıkçası." dedi.