Ünlü psikologtan itiraflar

Ünlü psikologtan itiraflar

Uzman Psikolog&Hipnoterapist Gani Eser öyle itiraflarda bulundu ki; tam anlamıyla bir psikologun öz eleştirisi denebilecek türden...

\'\'Kime bir şey öğretmek için çabalıyorsam aslında benim öğrenmem gerektiğini anlıyorum.

Deneyimlemeden edinilen tüm bilgiler şüphe içerir. Bu süreçte sadece mesleki bilgi ve gözlem yoluyla edindiğim bilginin ne kadar yetersiz olduğunu anlıyorum.\'\'

Her psikolojik sorun tolere edebileceğimiz ölçüde bütün bireylerde mevcut aslında. Danışanları anlayabilmek, empati kurabilmek ve bir çıkış yolu bulmak için bazen sahip oldukları rahatsızlığı yaşamayı dilerim. Dileğim de kabul olur ve o çaresizliğin merkezinde buluyorum kendimi.

Oradan bakınca söylediklerimin ne kadarının işe yaradığını, nelerin irite ettiğini anlayabiliyorum.

O duygunun ya da duygu durumunun anatomisini anlamamı, bildiğim metotların işe yarayıp yaramadığını öğrenmemi sağlayan bu yolculuklar sayesinde daha kısa süreli terapilerle daha çok bireye ulaşabiliyorum.

Yorucu ve yıpratıcı olan bu süreç, hiçbir ruhsal sorunun önemsiz olmadığını da anlamamı sağlıyor. Danışanlarımı dinlerken hafif bir transa girmek ve sahip oldukları rahatsızlığı deneyimlediğim dönemdeki ruh halime dönmek birlikte çıkış yolunu bulmamızı kolaylaştırıyor.

Psikologlar kendilerini korumak için danışanlarının anlattıklarıyla bağ kurmamaya çalışabilirler. Bu nedenle beni eleştirebilirler. Belki de haklıdırlar. Belki de dışında kalmak daha sağlıklıdır. Ama benim için eksik kalan, yetersiz olan ve deneyim içermeyen bilgiler her geçen gün daha az önemli hale geliyor.

Tanrı\'nın ödülü mü, yoksa cezası mı bilmediğim ve içinde bulunduğum bu durumun en büyük riski; bir çıkış yolu bulamamak ve o durumda kalmak olsa da buna değeceğini düşünüyorum. Yoksa hep bir eksiklik, hep bir yetersizlik duygusu yaşayacağımı biliyorum.

Danışanlarımdan bundan önceki süreçte rahatsızlıklarını hissedemediğim, teorik bilgiler ve yapılandırılmış seanslarla onlara ulaşmaya çalıştığım için özür dilerim. En hafife alınan psikolojik sorun bile içeriden baktığınızda büyük bir kaos ya da ruhsal acı barındırabiliyor çünkü.

Bununla beraber çok zor tedavi edilebileceğine dair mesleki inanışlarımızın olduğu rahatsızlıkların da kolayca çözülebildiğini, çıkış yollarının olduğunu ve terapistin hangi tutumunun işe yarayıp hangisinin semptomları artırdığını öğrenmiş olmak da harika.

Yaşam çok garip ve gizem dolu. Hepimiz az da olsa deliyiz ve cesaret edemediğimiz kadar eksiğiz. 2016 herkes için cesaret yılı olsun ve herkese ayrı ayrı mutluluklar getirsin.

Uzm. Psk. Gani Eser