Vay ayı vay! Balı fazla kaçıran ayı bu halde bulundu

Güncelleme:

Düzce’de bal kovanlarına dadanan ayı, fazla bal yiyince komalık oldu. Vatandaşlar kovanların yanında buldukları ayıyı, veteriner hekime teslim etti.

Olay Düzce'nin Yığılca ilçesinde meydana geldi. Son zamanlarda ormanlarda kovanların ayı saldırısına uğradığını fark eden çiftçiler, bölgede nöbet tutmaya başladı. Bir çiftçi kovanlarının yakınında boz ayının bayıldığını fark etti. Korkarak yanına yaklaşınca, ayının hayatından endişe eden çiftçi, kamyonetinin kasasına boz ayıyı yükleyerek şehir merkezine getirdi. Veteriner hekime götürmek istediği ayının bal komasına girdiğini fark eden çiftçi, ayının o anlarını sosyal medyada paylaştı.

AYININ SAĞLIK DURUMU AÇIKLANDI

Tarım ve Orman Bakanlığı, Düzce'de arıcıların ürettiği acı baldan fazla yiyerek bayılan yavru bozayının sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı.

Yığılca ilçesinde ormanda acı bal üretimi yapan arıcıların baygın bulduğu yavru bozayı, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) ekiplerince tedaviye alındı.

 Bakanlıktan yapılan açıklamada, baldan fazla yiyerek bayılan ayının sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Düzce'de bitkin halde bulunan yavru boz ayımızın sağlık durumu iyi. Ekiplerimiz tedavisine devam ediyor. Balın dozunu kaçıran sevimli kızımıza bir isim verelim, adıyla yaşasın" denildi.

 ACI BAL NEDİR?

Acı bal diğer adıyla 'deli bal' fundagiller familyasından 'orman gülü' bitkisiyle beslenen arıların ürettiği bir bal türü. Acı bal, gastrit, ülser gibi mide, bağırsak sistemi gibi rahatsızlıklar için kullanılıyor. Ancak uzmanlar fazla tüketimin zehirlenmelere yol açabileceğini belirtiyor.

Zehirlenme belirtileri, balı yedikten 30 dakika ile 2 saat sonra mide bulantısı, kusma, şiddetli hipertansiyon ve kalp ritminin düşmesi, beyine yeterli kan gitmemesine bağlı hastanın bayılması şeklinde görülüyor.

Deli bala bağlı zehirlenmelerde terleme, sersemlik, çift ve bulanık görme gibi durumlarda ortaya çıktığı belirtiliyor.

 

Etiketler ayı bal sarhoş ayı