Yabancı turist sayısında artış tüm hızıyla devam ediyor

Yabancı turist sayısında artış tüm hızıyla devam ediyor
Güncelleme:

Türkiye tekrardan turizmde rekorlar kırmaya başladı. Ekonomide önemli bir yeri olan turizmdeki iyileşme herkesi memnun ediyor. Hem iç turizmin hareketlenmesi hem de dışarıdan gelen turistlerin artması ile birlikte hizmet sektöründeki işletmeler de yoğunluk yaşamaya başladı. Sektörde en az oteller kadar önemli bir yeri olan restoranlar ise artan taleplere en iyi şekilde cevap vermeye çalışıyor.

Restoranların bu noktada ilk önceliği ise rezervasyonları doğru almak ve masa düzenini bu rezervasyonlara göre organize etmek. Kimi işletmeler restoran rezervasyon sistemi sayesinde müşterileri henüz işletmelerine adımlarını atmadan onları etkilemeye başlıyor.

Rezervasyon sistemleri sayesinde işletmeler arama motorlarında kendilerine yer bulurken, farklı roparlama teknikleri sayesinde daha kazançlı planlar yapabiliyor.

İstanbul’a gelen turistler havayolunu tercih ediyor

Yılın her ayı turistlerin ziyaret ettiği ülkelerden biri olan Türkiye, koronavirüs pandemisinin sona ermesinin ardından rekorlar kırmaya yeniden başladı. Özellikle Rus, Alman ve Bulgar turistler yılın ilk aylarında Türkiye’ye gelmeyi tercih etti. Turist sayısının yüzde 30’a yakın arttığı ülkede, doğal olarak bu işten en kazançlı çıkanlar oteller ve turistik bölgelerdeki işletmeler.

Turistlerin en fazla ziyaret ettikleri yerlerden biri olan İstanbul’da yılın ilk 5 ayında yabancı turist sayısı bir önceki döneme göre yüzde 15 arttı. 6 milyonun üzerinde yabancı turistin ziyaret ettiği İstanbul’a en çok Rusya’dan turist gelirken Rusları Alman, Amerikalı, İran ve İngiliz turistler izledi.

İstanbul’da tarihi yerleri gezen turistler ayrıca özellikle İstanbul Boğazı’nı gören yerlerde yemek yemekten hoşlanıyor. Bunun için ziyaret öncesi çeşitli internet sitelerinden görüşleri değerlendiren turistler ardından ziyaret tarihlerine göre rezervasyonlarını yapıyor.

Gelen yabancı turistlerin bir bölümü ise sağlık turizmi nedeniyle şehri seçiyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) 2023 yılında sağlık turizmi için gelecek turist sayında yüzde 30’luk bir artış beklediklerini açıkladı.

İstanbul’a gelen turistlerin ağırlıklı olarak tercih ettiği ulaşım yolu ise havayolu taşımacılığı. Mayıs ayında İstanbul’a havayolu ile gelen turist sayısı 1 milyon 467 bin 931 olurken, bu turistlerin yüzde 27,12’si Sabiha Gökçen Havalimanını, yüzde 70,28’i ise İstanbul Havalimanı’nı tercih etti.

Antalya rekor kırmaya devam ediyor

Türkiye’ye gelen turistlerin en fazla ziyaret ettiği şehirlerden biri de Antalya. Bir Akdeniz şehri ola Antalya hem denize girip güneşlenmek isteyen hem de gece eğlencelerinden hoşlanan turistler için en ideal yerlerden biri.

Bayram sezonu yerli turist akınına uğrayan şehir bayram sonunda ise daha çok yabancı turistler tarafından tercih ediliyor. 2023 yılının ilk altı ayında 5,5 milyondan fazla turistin gezdiği Antalya’yı özellikle Rus, Alman, Polonyalı, İngiliz, Roman ve Kazak turistler tercih ediyor.

Antalya’da Haziran ayındaki Kurban Bayramı süresince tesislerin yüzde 100’lük bir doluluğa ulaştığı açıklandı. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu yaşanan turist akınının yaz boyunca devam etmesini beklediklerini söyledi.

Kavaloğlu özellikle Rusya ile Ukranya arasındaki savaş nedeniyle şehir için önemli olan Ukraynalı turist sayısında büyük bir düşüş yaşandığını ancak İngiliz turistlerin Ukraynalıların yerini almaya başladığını aktardı. Geçen yıl 1 milyonun üzerinde İngiliz turistin ziyaret ettiği Antalya’nın bu yıl 1,5 milyondan fazla İngiliz turist tarafından tercih edilmesi bekleniyor.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Rıza Perçin ise 2023 yılında Antalya’yı ziyaret edecek turist sayısının 17 milyonu geçmesini umduklarını ifade etti.

Mavi bayrak rekortmeni Antalya 

Antalya’nın tercih edilmesindeki sebeplerden biri de hiç kuşkusuz “mavi bayraklı” plajların ve teknelerin sayısı. Dünyada en fazla mavi bayrağa sahip şehir durumunda olan Antalya, 2022’de 229 olan mavi bayrak sayısını 2023 yılında 231’e çıkarmayı başardı.

Yabancı turistler yüzdükleri plajların, gezdikleri teknelerin mavi bayraklı olmasına özen gösteriyor.

Turistlerin son dönemde doğal güzellikleri ve mavi bayraklı plajları nedeniyle Kaş’a olan taleplerini arttırdıkları da görülüyor.

Kuşadası’nda kruvaziyer turizmi büyüyor

Türkiye’de kruvaziyer turizmi açısından en önemli noktalardan biri olan Kuşadası 2023 yılının ilk üç ayında 35 büyük gemiyi konuk etti. Sayının yüksek olması nedeniyle şehre yıl sonuna kadar sadece deniz yoluyla 1 milyondan fazla turistin gelmesi bekleniyor.

Ege Port Limanı’na demirleyen gemilerdeki turistlerin çoğunlukla ziyaret ettiği yerler ise Meryem Ana Evi ile Efes Antik Kenti. 2022 yılında 2 milyona yakın turistin ziyaret ettiği Efes Antik Kenti Türkiye’de en fazla turist çeken yerlerin başında geliyor.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle oldukça azalan gemi trafiği son iki yılda yeniden yükselişe geçti. Dünyada 2019 yılında 30 milyon kişi kruvaziyer turizmini tercih ederken salgın döneminde sayı 5 milyona kadar inmişti.

Ege Port Limanı Genel Müdürü Aziz Güngör 2022 yılında kruvaziyerler ile gelen turistlerin yarısının Kuşadası’na indiğini aktarıp, 2023 yılında 600 gemiden 850 bin yolcu beklendiğini söyledi. Bu sayıya feribotlar ile Yunan adalarından gelen turistler de eklenince sayının 1 milyonu geçmesi bekleniyor.

Yılbaşından 15 Nisan’a kadar Kuşadası’nı 35 dev gemi ziyaret ederken sadece Kurban Bayramı sırasında 10 bine yakın turist gemilerle geldi. 

Türkiye koronavirüs pandemisi zamanında kaybettiği turist ilgisini yeniden kazanmaya başladı. Farklı turistik sebeplerle ülkeye gelen turist sayısı artmaya ve önceki yılların rekorlarını kırmaya devam ederken pek çok sektör de gelecek günlere hazırlık yapıyor.  

Turistler de gidecekleri bölgelerdeki kimi mağaza ve restoranların öne çıkanlarını internetten bularak, seyahat planlarını buralara da uğrayacak şekilde ayarlıyor. Teknolojinin de gelişmesiyle turistik bölgelerdeki kimi küçük işletmelerin şöhreti bölgeyle birlikte hızla artıyor. Turist sayısındaki artışların devam etmesinin hem Türkiye’nin hem de buralarda bulunan şirketlerin ekonomisine katkı yapacağı biliniyor.

Etiketler yabancı turist