Yargıtay, Ankara katliamı sanıklarına verilen cezaları fazla buldu

Yargıtay, Ankara katliamı sanıklarına verilen cezaları fazla buldu
Güncelleme:

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 103 kişinin öldüğü 10 Ekim Ankara Katliamı'nın sanıklarından Yakup Yıldırım ve Erman Ekici’ye verilen cezaları fazla bularak kararın bozulmasını istedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, katliam davasına ilişkin hazırladığı tebliğnamede, mitingin düzenleyici KESK, DİSK, TMMOB ve TTB ile katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları tarafından kurulan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nin “katliamdan zarar görmedikleri” gerekçesiyle davaya katılma hakları olmadığını belirtti.

Öte yandan Başsavcılık, katliama ilişkin firari sanıklar yönünden devam eden yargılamada “insanlığa karşı suç” işlediği gerekçesiyle yargılanmaya devam eden Erman Ekici’ye “fazla ceza tayini” yapıldığını, sanık Yakup Yıldırım’ın ise beraat etmesi gerektiğini belirterek Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararın bozulmasını talep etti.

10 Ekim Ankara Katliamı ana davasını 2018 yılında karara bağlayan Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu 19 sanıktan 9'una “anayasal düzeni ihlal”, “kasten öldürme” ve “öldürmeye teşebbüs”, 9 sanığa ise “örgüt yöneticiliği, üyeliği, patlayıcı madde bulundurmak, temin etmek” gibi suçlardan cezalar verdi.

 Bu karara ilişkin yaptıkları itirazın Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20’nci Ceza Dairesi tarafından reddedildiğini, itirazın reddedilmesi üzerine bu kararı Yargıtay’a taşıdıklarını belirten 10 Ekim Katliamı Avukat Komisyonu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gönderilen tebliğnameye ilişkin açıklama yaptı.

10 Ekim Katliamı Avukat Komisyonu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından taraflarına ulaştırılan tebliğnamenin içeriğine ilişkin şunları kaydetti:

“Mahkemece katılma talepleri kabul edilen, 10 Ekim günü Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi'nin düzenleyicilerinden Türk Tabipleri Birliği (TTB), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile birçok üyesi katliamda yaşamını yitirmiş ve ağır şekilde yaralanmış olan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), Büro Emekçileri Sendikası (BES), Halkevleri Derneği gibi kurumlar ile Cumhuriyet Halk Partisi ve Halkların Demokratik Partisi ve 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nin katliamdan zarar görmedikleri gerekçesiyle davaya katılma hakları olmadığı, sanıklardan şu an sürmekte olan firari sanıklara ilişkin tefrik dosyasındaki tek tutuklu sanık olan ve halen insanlığa karşı suç işlemekten yargılanan Erman Ekici’ye “fazla ceza tayini” yapıldığı, sanık Yakup Yıldırım’ın “beraat etmesi gerektiği” gerekçeleriyle Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararın bozulması talep edilmiştir. “