Yüzlerce maden sahası ihalesi mahkemelik oldu

Yüzlerce maden sahası ihalesi mahkemelik oldu
Güncelleme:

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MAPEG) ihaleye çıkardığı 606 adet maden sahası yargıya taşındı.

Birçok çevre örgütü ve yaşam savunucunun açtığı davada MAPEG’in toplumsal maliyet analizi, kümülatif etki çalışması yapmadığına dikkat çekildi. Öte yandan dava dilekçesinde devlet yetkililerin planlama görevini yerine getirmeyerek Anayasa’ya aykırı şekilde ihale yaptığına dikkat çekildi.

Birgün gazetesinden Gökay Başcan'ın haberine göre daha önce 766 maden sahasını yargıya taşıdıklarını hatırlatan davanın avukatlarından İsmail Hakkı Atal,“Daha önce açtığımız iptal davasında Ankara 4. İdare Mahkemesi‚ toplu maden ihalesi ilanının dava edilemeyeceği’ gerekçesiyle ret kararı vermişti. Ancak Danıştay 13. Dairesi verdiği kararla ‘toplu maden ihalesinin dava edilebileceği’ yönünde karar verdi” dedi.

Danıştay’ın kararı üzerine maden sahalarının toplu ihalelerinin yargıya taşınmasının önünün açıldığını belirten Atal, 766 maden sahası davasının Ankara 11. İdare Mahkemesi’nde görüleceğini ifade etti.

606 adet maden sahasının ihalesini de Danıştay’ın kararını emsal göstererek açtıklarını belirten Avukat Atal, “Bilim insanları, yaygın ormansızlaşma, tarımın kontrolsüz genişlemesi, yoğun çiftçilik, madencilik ve altyapı gelişiminin koronavirüs salgınlarına yol açtığını tespit etmişlerdir. Ağustos 2020'de ise madenciliğin yok ettiği orman alanları ve diğer doğal ekosistemlerde virüsün 2 buçuk kat arttığı, bulaşma riskinin de yüzde 70 arttığı bilimsel olarak ispatlanmıştır” dedi.

MADEN SAHASI İHALELERİNE BİR DAVA DAHA AÇILDI

766 maden sahasının ihalesinin iptali için içinde Ordu Çevre Derneği’nin de olduğu dernekler, şimdi de 606 maden sahasının ihale edilmesinin iptali için dava açtılar.

Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, “Ülke maden sahası haline getirildi. Gün geçmiyor ki, yeni alanlar ihale edilmesin. Ordu Çevre Derneği’nin de içinde olduğu Ekoloji Birliği bileşenleri ve çeşitli derneklerle birlikte 766 maden sahasının ihalesinin iptali için dava açmıştık. Şimdi de ihale edilen 606 maden sahasının ihalesinin iptali için dava açtık. Ordu Çevre Derneği ve Ekoloji Birliği olarak topraklarımıza, suyumuza, tarım arazilerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz.” dendi.

DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ

Davanın Avukat İsmail Hakkı Atal tarafından açıldığı belirtilen açıklamada, “ 766 maden sahasının içinde 9 alan Ordu’da bulunuyordu. Yeni açtığımız alanlar için Ordu yok. Ancak bu sorumluluğumuzu daraltmıyor. Dayanışma içinde olmak zorundayız. Ordu dışında yok edilen ormanlar, dereler, tarım arazileri iklim değişikliği nedeniyle hepimizi etkiliyor. Bu nedenle 606 maden sahasının ihalesinin iptali için davacı olduk.” denildi.

MÜCADELE EDECEĞİZ

Maden ve enerji yatırımlarıyla ülkenin yeraltı, yerüstü yok ediliyor denilen açıklamada, “Ülkenin her tarafında ekolojik yıkım devam ediyor. Enerji fazlası var ama yeni tesisler kuruluyor. Fatsa’daki altın madeni işletmesinin sonucunu yakından tanık olduk. Ülkenin her tarafı aynı biçime dönüştürülmek isteniyor. Bu talan ve yağma politikasına karşı mücadelemiz sürecek. Bunu hem hukuksal hem de fiiili ve meşru hakkımızı kullanarak yapacağız. Toprağımıza, suyumuza; geleceğimize sahip çıkmak için mücadeleden başka seçenek yok.” denildi.