Akdeniz'de Mart sıcak geçecek

Güncelleme:

Yerel seçimlere sayılı günler kala siyasetin nabzı ısınmaya başladı. Seçimin en çok ses getirdiği, en çok dikkat edilen ve takip edilen büyük şehirlerde adaylar ekranlarımıza, radyolarımıza konuk oluyor, gazetelerde, reklam afişlerinde boy gösteriyorlar. Her an gezdiğimiz sokakta, yemek yediğimiz lokantada ve birçok mekanda her hangi bir adayın eline uzanabilir ellerimiz.

Tüm Türkiye’nin seçim sonucunu merak ettiği iller var.  İzmir, Mersin, İstanbul, Hatay, Adana ve Ankara bu merak eşiğinin yükseldiği büyükşehirler. Hepsi kozmopolit yapısıyla her partinin kendisini güçlü hissettiği şehirler. İstanbul, İzmir ve Ankara her daim ulusal ekranlarda... Fakat Mersin ve Adana özel olarak izlenmelidir.

Mersin aday belirleme sürecinde partileri en çok zorlayan bir şehir oldu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, erken bir hamle yaptı ve “adayımız Hamit Tuna” diyerek stratejik ortağı AKP’nin elini kolunu bağladı. Çünkü son seçimde AKP’nin oyu Mersin’de artmıştı ve belediye başkanlığını kazanma hayalleri kurulmaya başlanmıştı! AKP Mersin’i almak için yıllardır beklediği şansı yakalamıştı. Dört milletvekilinin çıkartabilen bir partinin neden başkan adayı çıkartmadığı konusu parti seçmenlerince yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Cumhur İttifakı adayı Hamit Tuna’nın işi kağıt üstündeki kadar kolay olmayacak. Fakat daha çok zaman var ve siyaset deresinden çok su akar. Ortak aday olması ve CHP ve İyi Partinin ayrı adaylarla gitmesi şansını yükseltiyor.

Eski MHP’li, İyi Parti adayı mevcut başkan Burhanettin Kocamaz 2014 seçimlerinde kızgın CHP’lilerin oyu ile seçildi ama bu kez işler çok farklı. İyi Parti kurumsallaşmasını tamamladı ve özellikle Tarsus, Anamur ve Toroslar’da iddialı. Burhanettin Kocamaz ulaşım sorununu çözmeye yönelik köprülü kavşak projeleriyle oy verenleri pişman etmediğini söyleyebiliriz. Göze batan eksi noktası kentin her yerinde “kazı çalışması” yapılması.

CHP tabanda çok fazla itiraz görmeyen bir aday olan Vahap Seçer ile yarışa giriyor. Serdal Kuyucuoğlu ismi bekleniyordu ama son anda açıklanan isim Vahap Seçer oldu. İş adamı, eski milletvekili ve parti tabanında karşılığı olan bir isim. Özellikle Tarsus ve Akdeniz’de büyük destek görüyor.

HDP’nin Büyükşehirde aday çıkartıp çıkartmayacağı belli değil, aday çıkartmazsa Kürt seçmenin tercihinin ne olacağını kimse kestiremiyor. Merkez ilçelerden Yenişehir ve Mezitli’de CHP güçlü. Cumhur İttifakının bu iki ilçede seçim kazanmasını olanaklı görmüyorum.

Akdeniz’de CHP ve HDP her zaman çekişiyor. Her ikisinin de güçlü ve kazanmaya yakın olduğunu söyleyebiliriz. Cumhur İttifakı eski milletvekili Mustafa Gültak ile seçime giriyor. İddi alı olduğunu söyleyebiliriz, yarışı zorlayacaktır.

Toroslar ilçesinde Cumhur ittifakı bir adım önde ama HDP’nin aday çıkarıp çıkarmayacağı konusu seçimi etkileyecek. Çünkü Hamit Tuna kişisel olarak HDP seçmeninden de oy aldığı biliniyordu, HDP aday çıkartmazsa bu oylar nereye gidecek? İyi Parti Toroslar adayı Ender Turhan AKP/MHP tabanında kendine yer bulabilen ve bu çevreden oy alabilecek bir kişilik. Dengeleri değiştirebilir. CHP’nin çok güçlü olmadığı bu ilçede adayın geç açıklanması aleyhinde işliyor. Mirza Turgut, Şerife Arıcı ve Hasan Önal gibi sevilen ve tanınan isimler aday olarak açıklanmayı bekliyorlar. HDP seçmeninin tavrı CHP'yi de potoya sokabilir!

MERSİN MERKEZ TAHMİN

Büyükşehir CHP veya İYİ PARTİ ( Cumhur İttifakı Sürpriz )
Toroslar İyi Parti ( Cumhur İttifakı sürpriz )
Yenişehir CHP
Mezitli CHP
Akdeniz CHP veya HDP ( Cumhur İttifakı sürpriz )

ADANA

Adana Büyükşehir’de durumlar Cumhur ittifakı açısından kolay olmayacak gibi duruyor.

MHP adayı Hüseyin Sözlü seçildiği günden beri tartışılan bir isim oldu.

Devlet Bahçeli tıpkı Mersin gibi Adana adayı da erken açıklandığı için en güçlü olduğu illerden birisinde iktidar partisi mecburen ittifak ortağını destekliyor.

Tabandan gelen cılız itirazlar ve aykırı sesler sandığa yansır mı göreceğiz. Hüseyin Sözlü’nün Zeydan Karalar karşısında başarı kazanması sürpriz hanesine yazılacaktır.

CHP adayı Zeydan Karalar, Adana’nın en büyük ilçesi Seyhan’ı AKP’nin elinden alan isim ve Seyhan’da adından başarıyla söz ettirmeyi bildi. Bu başarı onu Adana Büyükşehir adayı yaptı. Seviliyor ve kazanma adına iddialı.

Seyhan ve Fikret Yeni için ayrı bir parantez açılması gerekiyor. Seyhan’da tüm dengeler değişeceğe benziyor. Zeydan Karalar’ın büyükşehir adayı olmasından sonra boşalan koltuğu muhtemelen Fikret Yeni dolduracak. ÇünküSeyhan’da en güçlü aday AKP eski il başkanı avukat Fikret Yeni görünüyor. Geniş bir çevre tarafından sevilen Fikret Yeni genç ve dinamik… İl başkanlığı görevini yürütürken deyim yerindeyse ayak basmadık yer bırakmadı ve kentin sorunlarını yakından biliyor.  Herkes Büyükşehir adayı olarak açıklamasını bekliyordu fakat Cumhur İttifakı içerisinde Adananın en büyük ilçesi Seyhan adayı oldu. Seçimi farklı kazanırsa şaşırmamak gerekir. CHP Seyhan için Akif Kemal Akay isminin açıkladı. Diğer adaylara göre tecrübeli ama yaşlı bir aday.

Yüreğir’de Cumhur İttifakı farklı kazanabilir.

Çukurova’da mevcut başkan Soner Çetin’in yine kazanacağını düşünüyorum.

ADANA MERKEZ TAHMİN:

Büyükşehir CHP
Seyhan Cumhur İttifakı
Yüreğir Cumhur İttifakı
Çukurova CHP
Sarıçam Cumhur İttifakı 

Diğer Yazıları
Atatürk'ün koltuğu işgal edilmesin
Bu yazıyı yirmi yıl sonra hatırlayacaksınız
TİP’e bak!
Cumhuriyet sensin
Vicdanlar kanarsa insanlık yaşar