AVM'lerin yeniden açılması

Güncelleme:

Koronavirüs ya da Covid-19 ile mücadele tedbirleri kapsamında getirilen kısıtlamaların kaldırılması ya da kademeli olarak azaltılması konuşulurken, AVM’lerin açılması gündeme getirilmekte, bir kamuoyu algısı oluşturulmaya çalışılmaktadır. AVM’lerin yeniden açılmasına ilişkin gözlem ve kanaatlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Ülkemizde başta büyükşehirler olmak üzere, çok sayıda ilde AVM’ler açılarak, ekonomik ve sosyal açıdan, günlük hayatımızın bir parçası haline gelmişlerdir. AVM’ler, hem alışveriş hem de sosyal ihtiyaçların karşılandığı yerler olarak, toplumun her kesiminin uğrak yerleri olmuşlardır.

Gereksiz tüketim ve harcama eğilimini teşvik etmeleri nedeniyle eleştirisi konusu olurlarken, yapılan satışların belgeli olması ve tüketici güvenliği açısından, olumlu katkılar sağlamaktadırlar.

Ayrıca, ödenen yüksek kiralar, çalışan sayıları, faaliyet gösteren mağazaların nitelikleri ve açıldıkları bölgelerdeki esnaf ve küçük işletmelere olumsuz katkıları nedeniyle zaman zaman gündem ve tartışma konusu olmaktadırlar.

Salgın nedeniyle dünya ve ülke zor günler geçirirken, birey, aile ve işletmeler (esnaf, sanaatkar, ticaret erbabı ve sanayiciler) olarak ekonomik açıdan hep birlikte sıkıntılar yaşıyoruz. AMV işletmecileri ile AVM’lerde faaliyet gösteren işletmelerin de benzer ekonomik sorunları (başta yüksek kiralar, ciro kayıpları ve istihdam yükleri gibi) yaşaması kaçınılmazdır.

Öte yandan, salgınla mücadele kapsamında temel önceliğimiz, temizlik ve hijyene azami özen göstererek, sosyal mesafeyi korumak ve sosyal izalosyonu sağlamaktır.

Konunun uzmanlarının yaptığı yorum ve açıklamalardan, alınabilecek tüm tedbirlere rağmen, sosyal mesafeyi koruma ve sosyal izalosyonu sağlama açısından AVM’ler en riskli bölgeler olduğu belirtilmektedir.

Konuya tüketici, vatandaş penceresinden baktığımızda ise, irtibat halinde bulunduğum kimselerden AVM’ler biran önce açılsa çok iyi olur yaklaşımını hiç görmedim. Vatandaş, sağlığını koruma ve günlük temel ihtiyaçlarını karşılama uğraşında. AVM’ler açılsada şunu satın alsam, bunu yapsam diyene rastlamadım. Bu açıdan, AVM’lerin biran önce açılmasının vatandaşların gündeminde olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim.

Hatta, AVM’leri açmak yerine, mahalle esnafı, diğer küçük ticari işletmeler açılsın diyen kişilere rastladım. Bu bakış açısından, AVM’lerin varlığı ve gerekliliği ayrı bir tartışma konusu olabilmektedir.

SONUÇ OLARAK,

Salgınla mücadele ederken, bir yandan da genel ekonomiyi, işletmeleri, birey ve aileleri düşünmek, bunlarla ilgili gerekli tedbirleri almak kaçınılmazdır. Ülke ekonomisi açısından, üreten, değer katan her işletme, her ekonomik faaliyet önemlidir. Bu açıdan, ekonomik ve sosyal birer gerçek olarak AVM’lerin tekrar faaliyete geçmeleri de değerlendirilmesi gereken konular arasındadır. Ancak, sadece ticari ve ekonomik kaygılarla, öncelikli konuymuş gibi bunu kamuoyu gündemine taşımak yersiz ve zamansızdır. Çünkü, bugün itibariyle toplumun, vatandaşın böyle bir önceliği ve beklentisi olmadığı kanaatindeyim. Önceliğimiz, AVM’leri biran önce açmak yerine, salgınla mücadelede rehavete hiç kapılmadan, tedbiri elden bırakmadan, hep birlikte birey ve toplum sağlığımızı korumak olmalıdır. Sağlıklı güzel günler temennisiyle, saygı ve sevgilerimi iletiyorum.

Levent Küçük
Genel Başkan
Tüketiciler Derneği/TÜDER

instagram.com/leventkucuk1
twitter.com/27Ekim
linkedin.com/in/levent-küçük-51541a58/


levent küçükLEVENT KÜÇÜK KİMDİR ?

27 Ekim 1965 Osmaniye Doğumlu. İlk, orta, lise eğitimini Osmaniye'de tamamladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümü Mezunu. Aynı üniversitede Maliye (Mali Hukuk) Ana Bilim Dalında Yüksek Lisansını tamamladı.

1992 yılından itibaren 15 yıl Maliye Bakanlığı Vergi Denetmeni (Müfettişi) olarak İstanbul'da görev yaptı. 10 Ekim 2007 tarihinden itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi'nde İç Denetçi olarak denetim ve danışmanlık görevi yapmaktadır. SMMM ve Bağımsız Denetçi Belgesi sahibidir. Evli, eşi emekli bankacı, 1 kız çocuk babası.

Vergi Müfettişleri (Denetmenleri) Derneği İstanbul Şube Başkanlığı görevinde bulundu.
26.03.2014 tarihinden itibaren, merkezi Bakırköy’de olan, 1995 yılından beri faaliyette bulunan Tüketiciler Derneği-TÜDER Genel Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Bakırköy Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti ve Bakırköy Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesidir. Tüketicileri bilgilendirici, bilinçlendirici ve kamuoyunun dikkatine yönelik çeşitli yazı ve açıklamaları bulunmaktadır.

Diğer Yazıları
Trafikte motokuryelere yol vermek
Dünya Su Günü