Bir bayramın ardından

Güncelleme:

Bayramı Trakya’da, eşimin memleketi Keşan ve yakın çevresinde geçirdim. Burada da halkın ana gündeminin, hayat pahalılığı ve geçim derdi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Alkollü içecek, Akaryakıt, Gıda (özellikle et) fiyatları ile Yeme içme restoran hizmetleri, Konut kira ve Konut satış fiyatlarındaki aşırı artışlar, halkın ana gündemini oluşturmaktadır.

Rakı yerine ev yapımı şarap içmeye başlayan, evde bira imalatına başlayanlar ile artık dışarıda yemek yiyemiyoruz diyen çok sayıda kişiye, aileye rastladım. Özellikle alkollü içeçek fiyatlarındaki artışlar, hem tepkiye neden olmakta, hem de alternatif çözümleri ortaya çıkarmaktadır.

Hayat pahalılığı halkın ana gündemini oluştururken, yollardaki araçlar ile deniz kenarları ve tatil yörelerinde insanlar her zamanki kalabalıklığını muhafaza ediyordu. Bayramın birinci günü olmasına rağmen, trafik yoğunluğu nedeniyle İstanbul’dan Keşan’a normal sürenin neredeyse iki katı süreyle ulaştığımızı söyleyebilirim. Manzara böyle olunca, bir yandan hayat pahalılığını, bir yandan da halkın tüketim alışkanlığı çelişkisini düşünmeden edemiyoruz. Bayram, uzun süreli tatil ve yaz mevsimi, üçü biraraya gelince insanların maddi imkanlarını zorlayarak harcama yaptığını düşünüyorum.

Salgın hastalıkla ilgili olarak ise, maske ve sosyal mesafe kuralına uyulduğunu söyleyemeyiz. Tek tük maskeli kişiye rastlarken, sosyal mesafe kuralı tamamen unutulmuş gibiydi. Umarım vaka sayısı ve hasta sayısındaki artışlar, yeniden tehlikeli boyutlara ulaşmaz.

Yağmurlu bir bayramı daha geride bırakırken, sosyal hayat tüm hızıyla devam etmektedir. Herkes kendi maddi imkanları ve sosyal alışkanlıkları çerçevesinde hayatlarını sürdürmeye çabalamaktadır.

Seçimlere hazırlanan ülkemizde ekonomi ve halkın geçim derdi, yani hayat pahalılığı önceliğini sürdürmektedir. Halkın siyasi tercihlerinde, ekonomik gelişmelerin belirleyici olacağı anlaşılmaktadır.

Yaşamayı ve mutlu olmayı başaran insanların şehri Keşan’da, alkollü içeçek fiyatlarının yüksekliği ayrı bir öncelik taşımaktadır. Sağlıklı, huzurlu ve bereketli nice güzel bayramlara erişmek dileğiyle, güzel bir gün diliyorum. Saygı ve sevgilerimle.13.07.2022

Levent Küçük
Genel Başkan
Tüketiciler Derneği (TÜDER)

Diğer Yazıları
Trafikte motokuryelere yol vermek
Dünya Su Günü