Cumhuriyet sensin

Güncelleme:

Haber3.com yazarı Özden Yolagiden yazdı: Cumhuriyet sensin

Bugün 23 Nisan 2023

Kurucu meclisin 103, cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı.

İnsan ömrü olarak uzun ama devlet yaşamı olarak kısa bir dönem.

Cumhuriyet nedir diye uzun uzun düşünmeye, sorgulamaya gerek var aslında.

100 yıl önce teslimiyetçi bir devlet yönetiminden, zora düşen bir idari anlayıştan, meclisi fesh edilen bir cumhurdan geldiğimiz nokta, dört tarafı işgalci dolu ülkenin, merkezinden yayılan ışıktır cumhuriyet.

Yeniden var olma mücadelesinin adı, yeni bir nefes alma biçimidir.

Esaretten, kendini ifade edebilme şekline evrilmektir. Cumhuriyet.

Padişah yönetiminden, mezhebi bakış açısından, sesi daha çok çıkanların sessiz gücünden sıyrılıp, halkın iradesine sahip çıkmasıdır cumhuriyet.

Meydanlarda şarkılar söylendiği, kadınla, erkeğin ayrıştırılmayıp anı alanlarda ortak hedeflerde bir araya geldiği, kadın esnafın, erkek müşteriden çekinmediği, erkek sporcuları kadınların izleyebildiği, bilimde, kültürde, eşit olunduğu bir bilimsel, kültürel mecradır cumhuriyet.

Tek başına bir siyasi gücün belirlediği micro hedeflerden daha ziyade, çok sesli, çok hedefli, ileriye dönük ve gelişmeye odaklı başarıya aç herkese fırsat eşitliği sağlayan bir yönetimdir cumhuriyet.

Kadının dünyaya sadece bir peçe altından bakmadığı, tek görevinin yatakta kocasını mutlu etmek, evinde çocuklarıyla meşale olmadığı, her yerde var olma mücadelesinin kanıtı ve canlı bir yaşam alanıdır cumhuriyet.

Gençlerin sesine kulak verildiği, çağdaş eğitime uzanıp, dünyayı okuyabildiği, farklılıkları saygıyla kanıksayarak ve gözlemleyerek anlayabildiği bir evrendir cumhuriyet.

Tek bayrağın, tek vatanın gölgesinde huzurla nefes alabilmektir cumhuriyet.

Eğitimlisi, okumamışı, fakiri, zengini, farklı dini ve siyasi değerlere dahil olanların bir arada olduğu, öğrencisi, öğretmeni, herkesin bir arada saygıyla, beraber yaşadığı bir yaşamın adıdır cumhuriyet.

Dil, dini, mezhep ayrımı yapılmadan, cinsiyet ve farklılıklar gözetilmeden, hak ve hukuk mücadelesinde sıralamayı mensubu olduğun din ve kamusal değerlerin belirlemediği eşit yurttaşlık haklarına ulaşmaktır cumhuriyet.

Gayrimüslimlerle birlikte yüzde beş olan okuma/yazma oranının yüzde 98 seviyesine çıkarıldığı bir gerçekliktir cumhuriyet.

Cumhuriyeti biz kurduk, yaşatacak olan sizlersiniz diyen büyük önderin öngörüsüdür, cumhuriyet.

Cumhuriyet sensin, sahip çıkmalı ve anlamalısın.

Herkesin kişisel farklı hikayeleri olsa da hepimizin ortak hikayesi cumhuriyettir.

Nice yüz yıllara..

bayramımız kutlu olsun.

www.Twitter.com/yolagiden

www.instagram.com/yolagiden

 

 

Diğer Yazıları
Atatürk'ün koltuğu işgal edilmesin
Bu yazıyı yirmi yıl sonra hatırlayacaksınız
TİP’e bak!
Vicdanlar kanarsa insanlık yaşar
EYT erken emeklilik değil, hak mağduriyetidir